Patja Patja komentáře u knih

Svědectví Svědectví Stephen King

Jedna z nejlepších Kingových knih. Dotahuje k dokonalosti systém roztříštěných hrdinů spojených v průběhu děje. Čtenář čte příběh jednoho a už se těší na druhého a je u vytržení vždy, když se hrdinové potkají a jsou zas o malý chlup silnější. Brilantně odvyprávěno. Snad jedině konec je poněkud těžkopádnější.

30.11.-0001 5 z 5

Miluj bližního svého Miluj bližního svého Erich Maria Remarque (p)

Skutečně velmi emocionální kniha. Dokáže utvořit obrázek o stísněnosti předválečné doby a trochu změní pohled na historii - například jsem do té doby netušil, jak bídně se chovaly státy okolo Německa k politickým migrantům a uprchlíkům.

30.11.-0001 5 z 5

Válka o zadnici Dona Emmanuela Válka o zadnici Dona Emmanuela Louis De Bernières

Hodně zajímavá kniha. Onen magický realismus je místy možná přespříliš šroubovaný, ale nakonec si člověk zvykne a bere všechno to nadpřirozeno jako hotovou věc. Zpočátku jsem se trochu obával nepřehlednosti postav, ale vzhledem k tomu, že vyprávění je dohnáno do extrému, umožnilo autorovi vykreslit jednotlivé hrdiny i antihrdiny velmi kontrastně. Místy jsem se hodně zasmál velmi inteligentnímu, kousavému humoru. Být latino-američan, váhám, jestli mám tleskat nebo být uražen :)

O psaní: Memoáry o řemesle O psaní: Memoáry o řemesle Stephen King

Doporučuji každému, kdo uvažuje o psaní. Kniha obsahuje řadu cenných rad. Jen se na ní trochu podepsala Kingova grafomanie - dalo by se to shrnout do několika stručných bodů.

30.11.-0001 4 z 5

Nonstop Nonstop Brian Wilson Aldiss

Jedno z nejlepších sci-fi všech dob.

Malacijská tapisérie Malacijská tapisérie Brian Wilson Aldiss

Tak o tomhle vážně nevím, co si mám myslet. Tenhle svět je z poloviny úžasný, z druhé poloviny trapně nedomyšlený. Zajímavý nápad o zemi, kde se příkazem z vyšších míst zastavil čas, je narušován zbytečnými výpomocemi ze světa reálného. Proč musí na Malacii útočit Turci? Nešlo si vymyslet něco nového? Takhle čtenář neví, kde se kniha vlastně odehrává, v jaké době a proč je tam tolik drobných připomínek skutečnosti - celou dobu jsem očekával, že dojde k nějakému odhalení, že se dozvím, co je ten svět vlastně zač, ale nic takového se neděje. A to mě přivádí k tomu, že až na několik drobností v knize v podstatě absentuje výraznější děj. Na jednu stranu to skvěle dokresluje atmosféru úpadkové společnosti (nic se neděje, i z malicherností se stává poprask apod.), na druhou stranu to pak není moc ke čtení.

30.11.-0001 2 z 5