Paulmain Paulmain komentáře u knih

Štvanice Štvanice Martin Goffa

(SPOILER) Pro mě asi zatím nejslabší z celé série. Celá kniha je taková smutná (pochopitelně), začíná smrtí přítelkyně a Miko se jí pak vydává pomstít do Jižní Ameriky. Celé je to méně uvěřitelné a tento díl postrádá to kouzlo předchozích dílů - uvěřitelnost a lehkost příběhu. Připadá mi to, jako kdyby autor už dále nechtěl rozvíjet postavu Terezy, tak jí v tomto díle odstranil a moc nevěděl, co s tím. Doufám, že se v dalším díle vrátíme do matičky Prahy, že se Miko ze své ztráty vzpamatuje a snad se vrátí i jeho oblíbené hlášky.

04.12.2020 3 z 5

Mezi dvěma ohni Mezi dvěma ohni Martin Goffa

Dávám o hvězdičku méně než u předcházejících dnou dílů série. Asi to bylo zápletkou, která byla více "politická". Nicméně mě stále baví a těším se na další pokračování série.

10.08.2020 4 z 5

Labuť a lovec Labuť a lovec Jiří Březina

Jako fanoušek detektivek pana Březiny jsem se stále nemohl odhodlat k přečtení této knihy, nějak jsem podvědomě nebyl v tom správném nastavení. Teď, po přečtení, vím, že jsem to udělal správně a všem budoucím čtenářům doporučuji, aby si čtení užili v klidu, bez vyrušování a nejlépe na jeden zátah. Není to nijak složité, stačí jeden večer, kniha je útlá.
Obsahově se jedná o mýtický či poetický příběh, jehož zajímavostí je, že neobsahuje žádnou přímou řeč. Ke konci autor, jako správný detektivkář, stupňuje napětí a příběh dovede k zajímavému rozuzlení, které je ještě dovysvětleno autorovou poznámkou. Zajímavá je i deklarované vazba na Lipensko a okolí, což ovšem není pro příběh nijak podstatné – spíše nás to vede k zamyšlení o životě v dávných dobách na území naší vlasti.
Kniha je sama o sobě krásná, doplněna zajímavou grafikou a jistě bude ozdobou každé domácí knihovny. Sám se mohu pochlubit osobním autorovým věnováním.

10.10.2024 5 z 5

Sekta Sekta Martin Goffa

(SPOILER) Po delší době jsem se touto knihou vrátil k M. Goffovi. Kniha se četla velice dobře, téma poměrně zajímavé včetně exkurze do problematiky a historie nejznámějších případů světového sektářství. Zasazení děje do Covidové doby mně úplně nesedělo i přes to (nebo právě proto), že Covid v příběhu hraje nakonec docela důležitou roli. Pozitivně hodnotím průběžné krátké problesky do toho nepěkného, co Terence čeká, přidá to knize na dynamičnosti. Naopak rozuzlení a závěr mi příliš neuspokojil. Od první chvíle bylo jasné, že Rút bude jedinou šancí na záchranu, ale její chování a motivace nebyla nijak zdůvodněna a vysvětlena. Vlastně to celé nijak nedopadlo, ale vzhledem k dobré čtivosti a zajímavému tématu lze u této knihy celkem trefně použít známé heslo "i cesta může být cíl".

27.05.2022

Vykoupení Vykoupení Martin Goffa

Návrat zpět do českého prostředí příběhu prospěl. Celkem komplikovaná zápletka i závěr, některé linie mi přišly nedotažené nebo i trochu nadbytečné (třeba na jejich rozpracování dojde příště), nicméně Miko se vrací zpět do formy. Celkově napínavé, uvěřitelné a několikrát i docela vtipné.

14.12.2020 4 z 5

Armabetton III Armabetton III Martin Chval

Navzdory dramatické synopsi se jedná o laskavý a humorný příběh. Autorova fantazie je opravdu bezbřehá, oceňuji dobré tempo děje a příběh, ve kterém není nic problém a vše má (kupodivu jednoduché) řešení. Největší devizou knihy je však styl použitého jazyka. Celá kniha je (stejně jako přecházející dvou-díl) psaná hezkou češtinou a je plná chytrého humoru a dvojsmyslných obratů. Myslím však, že tato kniha nebude atakovat přední příčky zahraničních žebříčků, protože je do značné míry nepřeložitelná – což je zde samozřejmě pochvalou.

19.10.2020 4 z 5

Plaváček Plaváček Martin Goffa

Trochu temnější a drsnější než předchozí díly série. Zajímavé prolínání dvou linií, výborný závěr. Zdálo se mi, že malinko ubylo mých oblíbených sarkastických hlášek, doufám, že v dalším díle opět přibudou :-)

26.08.2020 4 z 5

Přiznat vinu Přiznat vinu Martin Goffa

Moc nevyhledávám české autory. Kniha se mi dostala k přečtení úplně náhodou a musím říct, že mi opravdu zpříjemnila dovolenou. Oddechové čtení, zajimavy příběh i způsob, jak je kniha napsána. Občas příjemně vtipné. Určitě zkusím od autora další.

11.07.2020

Žárlivost a jiné povídky Žárlivost a jiné povídky Jo Nesbø

Kniha obsahuje několik různě dlouhých povídek, autor se v nich většinou snaží o nečekané rozuzlení a celkem se mu to i daří. Za mě příjemná oddechovka, všechny povídky mě docela bavily.

23.09.2024 4 z 5

Němý křik Němý křik Angela Marsons

(SPOILER) Kniha mě příliš nezaujala a asi i proto mi přečtení trvalo docela dlouho. Hlavní vyšetřovatelka (i její tým) byla taková nevýrazná, trochu rejpavá a hrozně spravedlivá. Mám radši hrdiny více lidské a s nějakou tou chybičkou. Zápletka byla trochu překombinovaná a tím, že tam vystupují dvojčata bylo dost jasné, kam to povede. V sérii, zatím, pokračovat nebudu.

17.08.2022 2 z 5

Maso Maso Martin Harníček

K této knize jsem se dostal úplnou náhodou. Po přečtení několika komentářů jsem věděl, že si to minimálně ze zvědavosti musím přečíst. A dobře jsem udělal. Kniha je úplně jiná, než co jsem v poslední době četl, místy jsem se přistihl, že mi vzdáleně připomíná Orwellovo 1984. Všechny ty šílenosti jsou popisovány tak neosobně a samozřejmě, až z toho mrazí. Když jsem se blížil k závěru, začal jsem přemýšlet, kam děj ještě může směřovat, spíše jsem si myslel, že to půjde tak nějak do ztracena, ale autor příjemně překvapil a kniha má zajímavý, nečekaný a strhující závěr. Určitě doporučuji mimo jiné jako zajímavý studijní materiál o české moderní literatuře.

18.05.2022 4 z 5

Prvok, Šampón, Tečka a Karel Prvok, Šampón, Tečka a Karel Patrik Hartl

Od P. Hartla jsem ještě nic nečetl a asi neviděl ani žádný film, jen jsem ho viděl (spíš slyšel) v nějakých rozhovorech. Dlouho trvalo, než jsem knihu začal číst. Asi jsem podvědomě tušil, že to nebude úplně můj šálek a to se i potvrdilo. Kniha není úplně špatná, příběh pochopitelně dost nereálný, místy i vtipný, ale po dočtení ve mně z něj nějak nic nezůstalo. Mohu doporučit jen jako úplnou oddechovku.

27.12.2021 3 z 5

Chlapec v pruhovaném pyžamu Chlapec v pruhovaném pyžamu John Boyne

Příběh, který by se pravděpodobně takto nikdy nestal, ale to vlastně nevadí. Na knize oceňuji zejména to, jak autor velmi dobře vystihl způsob vyprávění - je vyprávěn z pohledu malého chlapce, naivně a uvěřitelně. Právě kontrast té naivity na pozadí holokaustu je hodně silným zážitkem.

01.06.2021 5 z 5

Černá krabice Černá krabice Joe Hill (p)

Docela slušný horor se zajímavým námětem. Autor se poctivě snaží udržet logiku děje, ale je jasné, že to nejde úplně vždy - protože je to prostě duchařina. Ze začátku mi neseděl několikrát avizovaný věk hlavního hrdiny (54 let), ale časem to dostalo smysl a smířil jsem se s tím. Děj se pěkně rozbíhá od takové pohodičky (hlavní postava - pitomec) až do slušného masakru (hlavní postava - hrdina) a ani mi nevadil úplný závěr v podobě happy endu (asi proto, že byl krátký; hlavní postava - páprda). Určitě stojí za přečtení. Jo a nelíbí se mi tendenční překlad názvu knihy.

29.10.2020 4 z 5

Živý mrtvý a další policejní povídky Živý mrtvý a další policejní povídky Martin Goffa

Kniha obsahuje asi 8 povídek. Na rozdíl od "plnohodnotných" knih zde neměl autor dost prostoru pořádně vystavět zápletku a děj. Jde spíše o krátké jednodušší příběhy. Nicméně pohodová oddychovka s oblíbeným hlavním hrdinou.

20.08.2020 3 z 5

Sucho Sucho Jane Harper

Skvělá kniha. Už dlouho se mi žádná tak nelíbila. Výborná atmosféra mě úplně vtáhla do děje. Zajímavý a poutavý příběh, vlastně dva. Moc se mi libilo nenasilné střídání časových linií, všechno je logické a srozumitelné. Mohu jen doporučit!

07.06.2020 5 z 5

Doupě Doupě James Herbert

Trochu opakování prvního dílu, který byl asi o něco lepší. Ale pořád napínavé a dobře čtivé.

07.08.2019 4 z 5

Interhelpo Interhelpo Jaromír Marek

Skvělá kniha, která mapuje zajímavou stopu československé historie. Jedná se o dokumentární zpracování, ve kterém autor bez emočního zabarvení popisuje a dokládá fakta, která čerpal a ověřoval z mnoha různých zdrojů. I tak to ve mně zanechalo opravdu silný dojem - na jednu stranu obdiv k tomu, co českoslovenští vystěhovalci dokázali, na stranu druhou zmar a připomenutí si toho, že Rusko je jako národ "geneticky" opravdu nemocný...
Pro zajímavost, v archivu ČT lze dohledat i stejnojmenný dokument.

31.10.2024 5 z 5

Vyhnání Gerty Schnirch Vyhnání Gerty Schnirch Kateřina Tučková

Silný příběh jedné silné ženy a lidí kolem ní z období poválečného odsunu Němců. O této složité době se z (ne)pochopitelných důvodů příliš nemluví, je však dobře si ji připomínat. Děkuji autorce.

01.07.2024 4 z 5

Síla přírody Síla přírody Jane Harper

Předchozí knihu "Sucho" jsem hodnotil hodně vysoko, tento díl mě až tolik nezaujal. Spíše to ale bude příběhem samotným, kdy zápletka a rozuzlení není až tak zajímavá či nečekaná, naopak autorka zde potvrdila svou kvalitu ve stylu vyprávění, nastolení atmosféry a charakterů postav. Určitě zkusím její další knihy.

20.03.2024 4 z 5