Petkon Petkon komentáře u knih

Impérium Impérium Christian Kracht

Výtečné literární dílko nevelkého rozsahu, vyznačující se však četností mozaikovitě poskládaných epizodek z exotického prostředí, se spoustou odkazů k literárním, hudebním, výtvarným i filozofickým dílům. Knihu ocení zejména pozorný a vzdělaný čtenář, jenž si možná i dodatečně dohledá řadu nejrůznějších pojmů v knize obsažených. Potom bude mít z knihy ještě větší požitek. Kdo například postřehne připomínku na G. Kellera a jeho Zeleného Jindřicha, který vyznívá jako narážka na podobně sestavený román bez použití přímé řeči. A takových příkladů je v knize bezpočet.
Obdivuhodně napsaný román, který láká k opakovanému čtení. Nelze se divit nadšeným kritikám nejen v Německu. Debaty o rasistickém vyznění díla jsou zcela zbytečné, jelikož tento názor je zcela mimo mísu. Chtěl bych také vyzdvihnout skvělý překlad Tomáše Dimtera.

27.01.2015 5 z 5

Sonety / The Sonnets (dvojjazyčná kniha) Sonety / The Sonnets (dvojjazyčná kniha) William Shakespeare

Ve spojení s kongeniálním překladem a komentářem prof.Hilského úžasná záležitost.

17.12.2014 5 z 5

Da Vinciho kód Da Vinciho kód Dan Brown

Žádný literární zázrak, ale postupem času jsem jej víceméně přehodnotil na čtivý a napínavý thriller.

17.12.2014 4 z 5

Egypťan Sinuhet – Patnáct knih ze života lékaře Egypťan Sinuhet – Patnáct knih ze života lékaře Mika Waltari

Jeden z nejlepších a nejkrásnějších historických románů vůbec.

Igor Stravinskij Igor Stravinskij Michail Semjonovič Druskin

Tato, bohužel zatím v češtině jediná ucelená monografie o Igoru Stravinském, vyšla v roce 1981. Je výborná, velmi dobře se čte, i když jednotlivá díla a úvahy o nich jsou v knize rozesety na více místech. Není zatěžkána marxistickou ideologií, jak bývalo u sovětských autorů zvykem. Kniha obsahuje podrobný a přehledný rejstřík, pomocí něhož lze v knize vše dohledat. Skvělý je zejména seznam všech 125 opusů skladatele, včetně údajů o premiérovém uvedení děl apod.
Pro příznice hudby tohoto velikána 20.století je to nezbytná kniha, ke které se bude často a rád vracet.
Tím neříkám, že by nebyla potřebná novější, obsáhlejší monografie, neboť Igor Stravinskij by si to i u nás konečně zasloužil.

Smrt odpoledne Smrt odpoledne Ernest Hemingway

Skvělá kniha o kontroverzním tématu, kterou jsem zhltnul během několika dní a která mi umožnila pochopit a vnímat býčí zápasy úplně jinýma očima než předtím, kdy jsem se k této tradiční španělské "zábavě" stavěl víceméně negativně. Je na každém člověku, aby si o tom udělal vlastní názor. Dnes se všeobecně i ve Španělsku samotném velmi brojí proti zápasům, ovšem věc je v mnoha ohledech komplikovanější, než se jeví na první pohled. Je dobré a užitečné si tuto knihu přečíst, popřemýšlet a potom teprve dělat rezolutní závěry.

17.07.2011 5 z 5

Šance Šance Jackie Collins

V době, kdy jsem se ke knize dostal, to byl trhák. Předběžně jsem tušil, co asi mohu očekávat, tudíž se žádné překvapení nekonalo. Strhující děj, atraktivní zápletky, to vše se všudypřítomnou erotikou. Kniha mě pobavila, nic víc nic míň.

16.07.2011 3 z 5

Pokání Pokání Ian McEwan

Velké zklamání. Podle nadšených ohlasů jsem byl natěšený, ale při samotné četbě jsem se neskutečně nudil. Samotný příběh ještě nedělá knihu uměleckým skvostem.

14.07.2011 2 z 5

Opravdové blues Opravdové blues Robert Palmer

Kniha mapující počátky a rozvoj hudebního žánru, jenž více než kterýkoliv jiný ovlivnil nejen jazzovou hudbu, se čte jedním dechem. Autor velmi čtivě a zároveň s velkým množstvím zajímavých informací podává historii žánru, který je aktuální i v dnešní době. Pro jazzmany a fanoušky tohoto žánru je seznámení se s touto skvěle napsanou knihou téměř povinností. Velmi užitečná je na konci knihy uvedená diskografie s nejdůležitějšími bluesovými nahrávkami, které si lze v mnoha případech najít a stáhnout na internetu.

12.07.2011 5 z 5

Mozek a hudba: Věda o posedlosti člověka hudbou Mozek a hudba: Věda o posedlosti člověka hudbou Daniel J. Levitin

Zklamání. O samotné hudbě tam mnoho není. Převládají nic neříkající mnohdy hypotézy a pseudoteorie, jak to v mozku asi funguje. Přitom nevíme nic.
Autor se snaží předvést jako znalec různých žánrů a stylů, cituje různé písně, hudební díla. Ovšem způsobem, že se v tom čtenář ztrácí a neorientuje.
Stačí si přečíst těch pár hanlivých vět na adresu Franka Sinatry a je jasné, že tam bude v pozadí nějaký těžký osobní mindrák.
Zbytečná kniha a ztráta času. Zkuste a uvidíte sami. Mně to nedalo skoro nic.

09.09.2024 2 z 5

Pan Mercedes Pan Mercedes Stephen King

Napínavá detektivka, nic víc, nic míň. Od Kinga jsem čekal spletitější děj.

24.06.2015 4 z 5

Prvotiny Prvotiny Jakub Deml

Konečně !

11.02.2015 5 z 5

Sindy v nebezpečí Sindy v nebezpečí Ruth Gellersen

Dle mé 8-leté dcery je knížka moc pěkná a napínavá.

17.12.2014 5 z 5

První kníže, aneb Předtucha moci První kníže, aneb Předtucha moci Jiří Bílek

Autor Jiří Bílek je všeobecně znám svou badatelsko-spisovatelskou činností. V této histrorické próze z dob matně dochovaných hrdinů i událostí dokázal vystavět poutavý a napínavý příběh prvního známého panovníka v Čechách - knížete Bořivoje. Samotného hrdinu nevykresluje vůbec jednoznačně kladně. Naopak ukazuje jeho slabé stránky a složitou povahu, která se projevila často spornými rozhodnutími a zejména krutostmi včetně násilí páchané na vlastní ženě a jejího příbuzenstva.
Jednotlivé události jsou popisovány s jistou více či méně dávkovanou mírou naturalismu, v některých pasážích bude radno choulostivějším povahám i přeskakovat (?).
Román je napsán čtivě, barvitě, přímá řeč používá standartní češtinu, bez použití staročeských nebo staroslověnských výrazů.
Při četbě si čtenář udělá základní představu o nelehké a kruté době konce 9.století, o níž se nám nedochovali až na drobné zmínky v legendách prakticky žádné prameny.
Musím proto přijmout s povděkem literární a spisovatelskou imaginaci J.Bílka, který se zhostil tohoto úkolu velmi dobře, přičemž se pustil do historických končin naší uměleckou literaturou dosud nedotčených.
Těším se na pokračování knihy v podobě navazujícího románu První kněžna.

15.08.2011 5 z 5

Beatles encyklopedie Beatles encyklopedie Bill Harry

Famózně pojatá a zpracovaná téměř 900 - stránková encyklopedie o této nesmrtelné hudební legendě. Čtenář v ní najde prakticky vše, co se týká jednotlivých alb, popis jednotlivých skladeb, údaje ze života jednotlivých členů, a mnoha dalších hudebních skupin, muzikantů a lidí, kteří se nějakým způsobem zapsali do života této legendární kapely.
Kniha obsahuje takové množství informací, že představuje studium na mnoho let. Encyklopedii je také možné přečíst zcela systematicky od začátku do konce jako úžasný thriller, nebo naopak jen tak listovat napřeskáčku po jednotlivých heslech.
K četbě doporučuji sklenku dobrého vína a k poslechu libovolné album Beatles.

Mozaika Parsifal Mozaika Parsifal Robert Ludlum

Mé první setkání s Ludlumem, protože špionážní romány jsem dosud příliš nečetl. Tento mě nadchl. Jestli jsou všechny takto skvělé, klobouk dolů před tímto spisovatelem. Budu se muset časem pustit do jeho trilogie Agent bez minulosti, Bourneův mýtus, Bourneovo ultimátum.

14.07.2011 5 z 5