Petok komentáře u knih
Je to smršť informací o životě Přemyslovců a není lehké vnímat všechny souvislosti, které se ze knihy valí.
V zásade to priznal sám autor, že sa jedná vlastne len o kompilát info z cudzích prác, bez vlastnej myšlienky či výzkumu. A vlastne bez súvislejšieho textu. Pozitívne je treba hodnotit len množstvo obrazových príloh.
Veľmi specifická a odborná kniha.
Veľa pekných historických vyobrazení, ale kazí to veľmi jednoduchý a obecný sprievodný text.
Super kronika popisující průběh Kostnického koncilu, včetně popisu popravy Husa.
Kniha je vlastně přehledem dobových pramenů o Alžbětě s kritickým posouzením, avšak žádným způsobem se nesnaží vnutit svůj pohled na toto téma. Spíš poukazuje na to, že vždy záleží z pohledu jaké doby se na tyto události díváme a interpretujeme. To, co je teď ostudné, bylo v minulosti vzorcem chování...
Skutečně zážitek i jenom listovat!
Jedna z nejhezčích knih.
Kniha je čtivá, ale někdy mi připadala až zbytečně roztažená, neuškodilo by jí o 200 stran míň. Každopádně mne bavila, možná nejvíc části z běžného života v Anglii.
Moc hezká kniha s množstvím konkrétních ukázek knih, knihoven atd. Radost číst a listovat.
Skvělá pomůcka pro všechny badatele. Našel jsem tam i rody a erby, které se mi nikde nedařilo najít.
Na tuto dedinku rád spomínam, pretože som v nej ako dieťa trávil pravidelne časť leta u mojich prarodičov. Už v tej dobe na mňa dýchala história miesta, no bohužiaľ i skutočnosť, že dedinka upadala po všetkých stránkach a dnes už v podstate prežíva klinickú smrť. Publikácia ma preto potešila a z obsahu nie som sklamaný, pretože vyťažila, čo mohla, vzhľadom na devastujúce požiare v roku 1692 a 1827. Obsahuje zaujímavé fotografie dobových listín či historických máp, na ktorých je zanesená Ratková, mnoho súčasných fotografií budov a pomníkov atď.
Autor ve vydání z roku 1981 na necelých 100 stranách provádí úchvatný a podrobný kritický rozbor písemných pramenů, od Kosmovy kroniky, přes legendy Fuit, václavské a ludmilské legendy, čímž se nakonec dobírá k "zaručené" chronologii prvních Přemyslovců od narození Bořivoje po smrt Václava.
Moc to nebavilo. Az na pár romantizujících smyšlenek o Saladinovi a pár stránek zajímavostí ze života/společnosti v Levantě, je to jen popis jednoho tažení za druhým…