petra5588 petra5588 komentáře u knih

Rozum a cit a mořské příšery Rozum a cit a mořské příšery Jane Austen

Jako kdyby si Austenku vzal do parády Jules Verne, Arthur Conan Doyle a František Kotleta. Lze doporučit jen fanouškům Austenové se zvráceným smyslem pro humor, ale mně se to líbilo :D

25.04.2021 3 z 5

S každou padající hvězdou S každou padající hvězdou Susan Elizabeth McClelland

Další kniha do mojí severokorejské sbírky. Popis reálná a děsivá dystopie opravdu sedí. Je až nepochopitelné, jak silná dokáže být lidská vůle k životu. Kam se hrabe Oliver Twist, tohle by měli zařadit do povinné četby.

19.04.2021 4 z 5

Strach Strach C. L. Taylor

První kniha, kterou jsem od autorky četla, ale rozhodně ne poslední! Zápisky z minulosti i vyprávění z pohledu tří různých postav k ději dobře pasovalo. A z toho závěru mi bude ještě dlouho běhat mráz po zádech.

19.04.2021 5 z 5

Trhlina Trhlina Jozef Karika

Dobře napsané, dobře se to i četlo, odkazy na články a na videa byly příjemným zpestřením, ale očekávaný wow efekt, o kterém jsem tolik slyšela, se nějak nedostavil...

04.04.2021 3 z 5

Ve třiceti (poprvé) single Ve třiceti (poprvé) single Lisa Daily

Příjemná a vtipná oddechovka, sice s předvídatelným koncem, ale naštěstí s celkem nečekaným dějem :)

04.04.2021 4 z 5

Výpadek systémů Výpadek systémů Martha Wells

Krátká, ale suprová jízda, která měla spád. Přečteno za dvě hodinky, taková jednohubka, už se těším na další díly :)

19.03.2021 4 z 5

Chamtivost Chamtivost Marc Elsberg (p)

Co k tomu říct? Blackout byl super, Zero mi přišlo chabé, Helixem si to u mě autor trochu spravil, ale Chamtivostí s ním asi končím...
Na ten jejich mytický a tajemný matematický důkaz se mi bez větší snahy povedlo přijít při prvním náznaku - navzdory mé matematické neschopnosti a víc než sto stran před "velkým odhalením". A co mě dokáže opravdu naštvat, jsou chyby v ději ke konci knihy. Jak kdyby autor spěchal, aby už to měl za sebou, a očividně se ani on, ani jeho editor nenamáhali nad dějem nějak bádat - jednu postavu z děje vyřadí, vzápětí se tam bez vysvětlení objeví a najednou je zas pryč...
Třetí hvězdu nakonec dávám za to, jak umí autor psát o "technické stránce" každého tématu. Tady třeba dokázal popsat matematické teorie a modely tak, že to čtenáře opravdu zaujme (kéž by to takhle dovedli popsat naši učitelé :D ).

05.03.2021 2 z 5

Postav hlídku Postav hlídku Harper Lee

Pořád jsem se nějak nemohla začíst a dumala jsem co je špatně, až jsem na to konečně přišla - dospělou Čiperu prostě nemůžu vystát! Sice je o 20 let starší, ale jako kdyby za tu dobu duševně vůbec nedospěla... Sebestředná a naivní, zaslepená, nevzdělaná a umíněná. Kdyby v druhé polovině konečně nedostal Atticus větší prostor, tak bych knihu asi ani nedočetla.
Dala bych tři hvězdy, ale minus za to, že se vydavatel nenamáhal doplnit do textu odkazy na vysvětlivky, které jsou až na konci a chybí u nich číslování. Část jich je tím pádem nepoužitelná, není u nich jasné, co mají vysvětlovat...

10.02.2021 2 z 5

Trnitá řeč Trnitá řeč Leigh Bardugo

Krásné příběhy inspirované známými pohádkami, třeba kombinaci Pinocchia a Louskáčka jsem si fakt užila! Hvězdička navíc za úžasné ilustrace, které moc pěkně podtrhovaly děj.

09.01.2021 5 z 5

Ztracená Ztracená Adam Nevill

Super obraz postapo světa, vražedná jízda zoufalého otce taky stála za to, ale hvězdičku dolů za chyby, těch bylo fakt moc, což je škoda, dost to kazí výsledný dojem.

02.01.2021 4 z 5

Ostrov Ostrov Sigríður Hagalín Björnsdóttir

Příběh, že kterého by se dala vymáčknout bichle i o tisícovce stránek, takže mě na jednu stranu trochu štve, že autorka zvolila tak úsporný styl vyprávění, kniha mi dokonce zpočátku přišla docela povrchní. Nakonec se mi ale celkem zalíbilo, kolik mi autorka nechala prostoru pro vlastní představivost. Hlavně ty novinové články nutí člověka přemýšlet...

01.12.2020 4 z 5

Probuzení Probuzení Amanda Stevens

Pěkné zakončení celé série :)

25.11.2020 4 z 5

Aristokratka u královského dvora Aristokratka u královského dvora Evžen Boček

Čtvrtý díl byl slabota a málem už jsem se k sérii nevrátila. Naštěstí mě přesvědčily dobré recenze a stálo to za to! První díl sice pořád vede, ale i u tohohle jsem se kolikrát smála nahlas :D

25.11.2020 4 z 5

Tiché roky Tiché roky Alena Mornštajnová

Mornštajnová je prostě mistryně nového žánru - generačních novel. Na co autoři před ní potřebovali obsáhlé romány, to je čtenáři schopná perfektně zprostředkovat na "pár" stranách.

20.09.2020 5 z 5

Kroniky prachu Kroniky prachu Lin Rina

Pýcha a předsudek v době počátků ženské emancipace, za mě super! :) Jen ten konec nemusel být tak uspěchaný, klidně by to ještě pár stránek sneslo, takhle jsem se s příběhem musela loučit podle mě zbytečně brzo :)

20.09.2020 4 z 5

Pátý elefant Pátý elefant Terry Pratchett

Pro mě zatím nejlepší díl Zeměplochy! Všechny knížky ze série při čtení vyvolávají úsměv na tváři, tady jsem se ale nasmála dost nahlas - třeba u hlášky, že trpaslíci z Ploskolebčí hory jsou vážně pokrokoví, protože jsou dokonce schopni přiznat, že někteří z jejich synů jsou dcery :D Navíc Elánius, Karotka a Noby jako obvykle nezklamali ;-)

03.09.2020 5 z 5

Ginny Napořád Ginny Napořád Benjamin Ludwig

Krásně napsané, i když bych si možná přála, aby příběh šel víc do hloubky.

20.05.2020 4 z 5

Malí bohové Malí bohové Terry Pratchett

Jedním slovem - boží! Už jen kvůli počtu želv a želviček :D

17.11.2019 5 z 5

Dětské zoubky Dětské zoubky Zoje Stage

Kdy už začnou na přebaly knih konečně psát lidé, kteří alespoň mluvili s někým, kdo konkrétní knihu četl? Na obálce slibované "děsivé tajemství" se nekonalo, naštěstí ale nepřesnou anotací nedostatky končí. Tahle prvotina se bude autorce těžko překonávat.

04.11.2019 4 z 5

Přátelé Přátelé Kelsey Miller

Zajímavý pohled na "fenomén 90.let" - literatura faktu, ale napsaná velmi čtivou formou, zasazená do kontextu tehdejší i dnešní doby. Knížka není o drbech ze zákulisí ani neodhaluje senzace týkající se jednotlivých herců, spíš poskytuje fanouškovi seriálu další úhel pohledu - vývoj kolektivního vyjednávání o honorářích, srovnání s jinými seriály nebo dopad událostí 11. září na celý televizní průmysl.

21.10.2019 3 z 5