Pierave Pierave komentáře u knih

☰ menu

Jmenuji se Václav a zachráním ti život Jmenuji se Václav a zachráním ti život Václav Wortner

Chcete-li si tuto knihu vzít na dovolenou, doporučuji neotevírat před odjezdem. Hrozí, že se do ní začtete a už vás nepustí, a pak nebudete mít co číst, tak jako se to stalo mně.
Je to dobrodružná, odvážná, životní jízda, autentická, upřímná sonda do nitra mladého muže, kterého více než plná lednička a hmotné statky zajímá smysl života a jedna konkrétní žena.
Umí vyprávět s nadhledem, vtipem a bez okolků.
Ústředním tématem příběhu je partnerský vztah, vášnivý, nejistý, oboustranně závislý, otevírající, zraňující i léčivý, který nutkavě touží po harmonii a zakotvení.
Vztah má však ještě hlubší rovinu - tu tichou, imaginativní, intuitivní, psychoanalytickou - sny, vize, tušení minulých životů, postřehy dalších postav. Autor - vypravěč tyto roviny v textu prozrazuje jemně, nevtíravě, jakoby náhodně; vnášejí pochybnosti, napětí, ale i proroctví, jak vše dopadne. Bylo mi sympatické, že autor z této ezoterní roviny neudělal téma a ponechal ji volně dýchat, tak, jak to bývá v životě běžných, křehkých smrtelníků - za žitým dějem, emocemi, touhami, iluzemi a zranitelností, která nakonec překvapí svou silou…

02.07.2024 5 z 5