pipa36 komentáře u knih
Kniha o mladé psycholožce, která hned v úvodu knihy navzdory povaze svého vzdělání naletí falešnému realitnímu agentovi, který jí pronajme kanceláře, které vlastně k pronájmu vůbec nejsou. A když přijde právoplatný majitel – právník, jaksepatří fešák s výškou téměř 2 metry, naprosto vyrovnaný se vztahem k něžnému pohlaví, ale naprosto bezzubý ve vztahu ke své bývalce – až jí z toho sukně spadne (to doslova)…
Milý, v první polovině i docela vtipný příběh, u kterého se alespoň bavíte:
CITÁT:
…„Večeři platím já. Jako omluvu, že jsem se dneska choval jako kokot, vzpomínáte?“
„Tak vám děkuji. V tom případě doufám, že budete kokot častěji…“
- konec citátu -
Bohužel, i když byla kniha celkem zábavná, má naprosto zavádějící název. Ano, nebylo by to tak komerčně úspěšné, ale zde by se hodilo spíše „Právníkova psycholožka“, „Zamilovaná nájemnice“ nebo něco podobně patetického.
Vzhledem k relativně vysokému hodnocení knihy asi kopnu do vosího hnízda, ale hlavní mužský hrdina svou povahou ani chováním rozhodně neodpovídá označení „alfa samec“. A i když alfa samec může být v soukromí romantický trouba, na veřejnosti má vztah ke své ovečce naprosto jasný, on totiž: nežádá – vyžaduje, dává minimum – bere vše, netoleruje – sám však zkouší, nedává možnosti – manipuluje, ale hlavně – má označkované nejen své území, ale i svou ovečku ("moje, nesahat") – případné soky odrovnává při prvním setkání. Dokonalé vykreslení takového jedince (nebo v tomto případě spíše celé smečky jedinců) se podařilo jiné spisovatelce (L.J. Shen) v sérii Hříšníci – to byly alfa ho*ada jak vyšitý.
Když to shrnu – zábavné, sladké, zavádějící názvem. Proto jen 3*.
Sérii znovu posloucháme v rámci jarních prázdnin s dětmi a moc se nám to líbí. Napětí, humor, tajemství, magie... to vše ve spojení s přednesem pana Vondráčka z příběhu dělá něco, od čeho se nedá odejít. I napodruhé super.
Po téhle sérii jsem pokukovala opravdu dlouho. Jedná se spíše o náročnější čtení, ale přečtení rozhodně nelituji a určitě hodlám pokračovat.
Příběh je rozdělen do několika linií, které spolu zdánlivě nesouvisí, ale předpokládám (a doufám), že v dalších dílech dojde k jejich propojení. Jediné, co mi na knize trošku vadilo, bylo přílišné filozofování jedné z hlavních postav - !Xabua, proto hvězda dolů.
Jinak ale před fantazií a umem pana spisovatele smekám slamáček.
Od knihy jsem si nic neslibovala, jednalo se o náhodně otevřenou knihu - ale dávám do nedočtených. Každá kniha by měla nějak začít, popsat svět, ve kterém se děj odehrává, ovšem aby úvod pokračoval i na 120 stránce? S minimem dialogů a děje? Pořád čekáte, že na další stránce už přijde zvrat, a ono nic. Vše je vyprávěno monotónním stylem bez emocí, vše tak nějak líně plyne, a vy místo toho, abyste byli vtaženi do příběhu, jen zpovzdálí sledujete, jak se tam nic neděje. Je to na mě příliš zdlouhavé - třeba se to potom rozjede, ale už se mi nechce čekat.
I když kniha opět začíná přesně tam, kde skončil minulý díl, tentokrát se nám děj výrazně posunul. Už nešlo jen o "otrhávání lístků květiny" se slovy má mě rád - nemá mě rád (chce mě - nechce mě), v knize výrazně přibylo děje. Avšak nevím, jestli se mi to líbí. Sice jsem se opravdu bavila, kniha opět nepostrádala neuvěřitelnou čtivost a velmi často jsem se opravdu od srdce zasmála, jak to bylo vtipné, přece jen se mi však moc nelíbí směr, který to nabralo. Mě se i přes věčné hádky a výbuchy více líbil Hardin jako vlk v rouše beránčím a ne ten nový Hardin jako beránek s tváří vlka. I z tohoto důvodu se mi předchozí díl líbil více. Uvidíme, jak to bude pokračovat, protože rovnou otevírám další díl :-).
Takové lehké čtení k vodě - vtipné, svižné, nenáročné. Příběh se mi líbil, jen celá část se Zachem mi připadala umělá, jakoby vložená dodatečně.
Sérii jsem náhodou našla v knihovně, protože mě zaujala obálkou. Letmo jsem otevřela a nahlédla - a zavřela až po dočtení. Nejsem cílovka, ale i přes dětskost a určitou naivitu příběhu je děj opravdu napínavý a ve spojení s možností cestovat v čase zajímavý. Série u nás šla z ruky do ruky a všem se to moc líbilo.
Škoda, že knihy tohoto typu (pro děti okolo 10 let) mají na DK tak málo hodnocení a je tedy velmi složité se v tomto žánru jakkoli orientovat. Stejnou náhodou jsem před časem v knihovně narazila na sérii Ulysses Moore - taky byla staršího data vydání, ale dětem se moc líbila.
Napínavé od začátku do konce, psáno jednoduchým a srozumitelným jazykem - prostě příjemné čtení.
Tento díl pojednává o dalších členech Pětice, a to dvojčatech Jamiem a Scottovi. Tak jako ostatní z Pětice neměli jednoduché dětství a díky svým schopnostem se velice záhy objevili v hledáčku organizace Temnota, která je chce využít ke svým záměrům. Dvojčata jsou násilně rozdělena - Scotta unese Temnota a Jamie je neprávem obviněn z vraždy. Jamie však nehledí na nebezpečí, které mu hrozí, a odhodlaně hledá bratra, se kterým ztratil veškeré spojení. Na této cestě se dozvídá, kým vlastně je, co je to Pětice a Strážci brány, a jaké hrozí světu nebezpečí.
Přímočaré, jednoduché, čtivé. I když předpokládám, jak se budou vyvíjet další knihy (4. díl - pátý člen Pětice, 5. díl - rozhodující bitva), s očekáváním otevírám další díl.
Po přečtení jednoho pro mě docela psychicky náročného thrilleru jsem hledala něco odpočinkového, a do rukou mi přišla tato kniha. Nekomplikované, tajemné, a i když je hlavní hrdina nebetyčný smolař, který jde z jednoho průšvihu do druhého, fandíte mu. Moc dobře se to četlo, dostalo se mi přesně toho, co jsem očekávala. Jdu na další díl.
Opět jsem poslouchala jako audioknihu. Líbilo se mi to, i když ve srovnání s prvním dílem je tento trošku slabší. Už to nebylo takové to překvapení z náhodného nákupu "Jéje, to je fakt dobrý", jen jsem spíše chtěla vědět, jak to bude pokračovat. Zklamaná jsem určitě nebyla, ale první díl měl větší grády, byl víc napínavý. Největší zásluhu na mém nižším hodnocení má zkratkovité chování jedné postavy úplně na konci příběhu. Opět jsme se dočkali otevřeného konce, který napovídá pokračování - dle informací na DK to bude brzo :-), tak snad bude i audioverze. Na další díl se těším, určitě si jej přečtu (poslechnu).
Kdysi nám na jazykovce podle této knihy lektorka připravovala jednotlivé lekce. Možná i díky tomu byly hodiny zajímavé - a pohledem zpět také můžu konstatovat, že z tohoto období jsem si z angličtiny asi odnesla nejvíc. Vždy záleží nejen na kvalitě učebnic, ale také na lektorovi. A já v tomto případě měla štěstí.
Po této knize (sérii) jsem pokukovala už od jejího vydání, tzn. opravdu dlouho. Přečtení rozhodně nelituji - myšlenka zasazení děje do obrovského labyrintu a života v něm se mi fakt líbila. Svižné tempo, zápletka k rozluštění, napínavost děje - to vše dělá tuto knihu zajímavou. Ovšem hvězdu dolů dávám za místní "placerský" argot - jaksi mi nesednul, zezačátku mi dokonce vadil. Nicméně kniha dobrá, hned jsem otevřela druhý díl.
Už mě to nebavilo tak, jako první díl - moc odboje a suchopárného vysvětlování (a obhajování vlastních názorů včetně filozofování nad jejich oprávněností a dopadem pro společnost...). Původně jsem tuto sérii začala číst hlavně kvůli třetímu dílu, který jsem si chtěla zařadit do výzvy (slovo "kniha" v názvu), ale nějak jsem to nestihla. Tento díl se mi místy četl hodně namáhavě - nemám ve zvyku v textu přeskakovat, takže jsem se tím vším musela prokousat. Nudné pasáže střídaly napínavé, ale těch suchopárných bylo zhruba do půlky knihy bohužel více. Dávám tři hvězdy a než všechno zapomenu, začnu číst i ten poslední díl. Snad to bude lepší.
Knihu jsem asi před dvěma lety poslouchala s dětmi jako audiobook a ohodnotila ji 3 hvězdami. Příběh se mi i přes jednoduchost dialogů moc líbil, ovšem zpracování audioknihy nikoliv. Úvodní prolog namluvil svým úžasným hlasem p. Klem, ale zbytek knihy bohužel někdo jiný a rozhodně to nebylo "super".
Protože se mi kniha jako celek docela líbila, tak jsem se k ní vrátila - tentokrát jako četba. A výsledek? Výrazně lepší, než jako audiokniha. Ano, příběh i dialogy i nadále shledávám velmi jednoduchými, ale kniha je primárně určena pro děti okolo 12 let. I když souhlasím s názorem uvedeným níže, že do fantasy moderní mluva nepatří, své hodnocení zvyšuji na 4* a s velkými očekáváními se pouštím do dalšího dílu.
Tak tohle se mi moc líbilo. Je to přesně ten typ knihy u kterého litujete, že u nás nevydali předchozí díly a jste ochotní si je přečíst i v originálu. V kategorii LitRPG toho i přes nepříliš četné pokusy moc načteno nemám, stejně tak mě míjí i historické romány, ale tohle se mi fakt líbilo.
První polovina knihy je taková spíše vysvětlující, tudíž nezáživná.
Kdo je vlastně Meira se dá odhadnout již na základě rozdělení uprchlíků do skupin při posledním útěku z pláně Rania - od této chvíle je kniha také o trochu napínavější.
Vyloženě špatné to nebylo, ale autorka se tak strašně moc snažila vykreslit šestnáctiletou holku, až z toho vzešel kýč pro věkovou skupinu tak 10-12 letých puberťaček - příběh samotný potenciál má, ale špatná stylistika, vyprávěno v ich formě, nedomyšlenost království Ročních období (Zimní království - království věčného sněhu, a přitom je soběstačné. Kde berou cokoli na jídlo? Např. v knize zmiňované jahody v ledu...).
I když byla druhá polovina knihy výrazně lepší, celkové hodnocení dávám 3* - zkusím to ještě s druhým dílem. Ale velká očekávání nemám.
Líbilo se mi to stejně jako první díl, jen hlavní hrdinka mi tady přišla trošku zmatenější. Kniha měla delší rozjezd, ale jak děj dospěl do prvního zápasu, tak to začalo být svižné a stránky jen ubíhaly. Opět velmi čtivé, odpočinkové čtení. Za mě 4*.