Placi komentáře u knih
Naprostá pecka!
Deadpool je absolutně po právu jednou z nejoblíbenějších komiksových postav současnosti. Sázka na nejistotu byla úžasná jízda plná humoru, který mi prostě sedí, marveláckých postav prvního řádu i potoků krve. Jen to seznámení s hrdinou by mi asi více sedlo až na závěr knihy jako to například dělají s retro příběhy v DC komiksovém kompletu. To však nemění nic na tom, že dávám za plný počet hvězd. Do dalších Deadpoolových komiksů případně půjdu s chutí a bez váhání. Vystupování z role a komiksového světa je perfektní! Wade to vážně zabíjí, a to doslova!
Knihu Dolores Claiborneová hodnotím 4 hvězdami, ačkoli přiznávám, že z počátku se mi nečetla vůbec lehce. Chvilku mi trvalo začíst se do tohoto Kingova psychologického thrilleru a dokonce jsem ho musel na čas odložit. Děj se ale při popisu soužití Dolores s jejím manželem slušně rozjel.
Osobně mě trošku ubíjel koncept knihy, která je jednou velkou kapitolou, tedy vyprávěním Dolores o dvou osudových lidech jejího života. Mám rád, když mohu četbu přerušit na koncích kapitol, abych se pak hned vracel na začátku dalších. Tady to prostě nešlo a přes to jsem se na prvních stranách také prokousával.
Co se týče vyprávěcího stylu drsné ženy z venkovského prostředí státu Maine, ten knize neskutečně sedl a je to podle mého názoru jedno z lákadel knihy.
Co dodat, život se s Dolores vůbec nemazal a ona se tedy rozhodně nemazala s ním. Silná, opravdu silná žena. Příště již po Zelené míli, Dlouhém pochodu a nyní Dolores asi sáhnu po nějakém tom mistrově hororu.
Zákony džungle převálcují lidskost a není se čemu divit. Stačí si například připomenout zdokumentované skutečnosti při výpadku elektřiny v New Yorku z roku 1977, kdy se v "nejcivilizovanějším" městě světa uchýlili lidé k rabování, žhářství a násilí. Lidé jsou pak více podobni zvířatům. Téma knihy je bezesporu zajímavé, autor čerpal z mnohaleté práce s mladistvými. Autorův styl psaní mi však nesedl.
Musím přiznat, že se mi to nečetlo tak lehce jako například Dlouhý Halloween nebo Ticho, když to tedy mohu porovnat s jinými příběhy Temného rytíře z DC UKK. Některé věci mi v příběhu prostě neseděly. Vím, že Damian byl k Brucovi nasazen za určitým účelem, ale přesto mi to přišlo jaksi kostrbaté. Těším se na další díly, snad budu opět nadšen jako u předchozích čísel.
Příběh vyprávěný dětskou, bezprostředností naivitou a nezkažeností. Malá Helenka Součková-Freisteinová-Brďochová vypraví o svém nelehkém, přesto však svým způsobem krásném dětství za dob tzv. normalizace, kdy to její herecká a s režimem nesympatizující rodina neměla jednoduché. Netřeba asi zmiňovat, že Bára Hrzánová ve slavné divadelní inscenaci přivádí tuto roli k naprosté dokonalosti.
Postavu jsem až do přečtení neznal. Luke Cage mě dost zaujal, chystám se na jeho vlastní seriál od Netflixu.
Hrabě Monte Cristo je moje srdcovka! Četl jsem ho několikrát. Miluji to, s jakou grácií dokáže zosnovat svou pomstu. Toto dílo doporučuji naprosto každému, je to skvělé, a každý si v něm něco najde.
Nádherná kresba, která na vás dokonale přenese všechnu tu ponurost příběhu, ve mně probouzela řadu tíživých pocitů. Hodně stísněně jsem se cítil především u scén, kde se objevily žáby, jako předzvěst přicházející hrůzy. Legendární Hellboy se nám tu představuje v celé parádě. Zcela jednoznačně dávám plný počet.
Padouch, kterého si oblíbíte. Frank je prototypem postavy, která jde za svým cílem po ne zrovna morální stezce. Není to hrdina v kápi, s nikým se nemaže a i právě proto je tak oblíbený.
Scorseseho film s Di Capriem a Ruffalem mi jaksi uvízl pod kůží a nedokážu na něj přestat myslet. Románová předloha, podle které byl film věrně natočen, se stala povinně novým přírůstkem mé knihovny. Neobyčejná sonda do temných zákoutí lidské mysli ve spojení s poutavým kriminálním thrillerem. Celý děj postupně graduje neuvěřitelným způsobem až k velkému finále s koncem, nad kterým nepřestanu dumat snad už nikdy.
Lolita, světlo mého života, žár mých slabin. Můj hřích, má duše. Lo. Li. Ta.
Slavný příběh o chtíči, slabosti a zpytování svědomí muže, který má slabost pro malé dívenky, obzvláště pak pro Lolitu, které zcela propadne. Kniha svého času šokovala a do jisté míry šokuje řadu lidí dodnes.
Některé pasáže pro mě však byly hůře stravitelné.
Velice stručný a neúplný výčet událostí bezprostředně před Mnichovem i krátce po něm. Formát knihy se spoustou fotografií neposkytuje skutečný rozbor událostí do hloubky. Jedná se tedy o pouhý přehled, který lehce "sklouzne po povrchu" dané problematiky.
První díl Omnibusu o ďáblovi z Hell's Kitchen z dílny Bendise. Přiznám se, že s postavou jsem se nejprve setkal v seriálové podobě na Netflixu. Osoba slepého právníka, který si v noci vyhrne rukávy a vrhá se do boje se zločinem trochu více zblízka, je vskutku více než zajímavá. Matt je skutečně mužem beze strachu, i když i on má pochopitelně pochybnosti a určité obavy. Rád se k této sérii opět vrátím a už se na to těším!
Třetí část Písně ledu a ohně zběsilým tempem, i když se to tak nemusí jevit, dále rozvíjí epický příběh boje o trůn, moc, slávu, ale také o holý život.
SPOILER!
V Králově přístavišti se otěží pevně ujímá Tywin Lannister, který rázným způsobem řeší rozepře svých dětí, ale také frackovské rozmary svého královského vnuka. Jedním z klíčových bodů děje se stane svatba z donucení mezi Tyrionem a Sansou.
Mladičký král Severu Robb Stark zatím pomalu ztrácí vlastní království. To je celkem paradoxní, protože na bitevním poli sbírá jeden úspěch za druhým. Nakonec mu zlomí vaz diplomatická neobratnost a jeho smysl pro čestnost, kterou zdědil po otci. I když samozřejmě hlavní příčinou jeho pádu je podlá zrada.
Arya a Bran jsou oba hnáni osudem po všech čertech. Bran hledá cestu za Zeď, aby nalezl Tříokou vránu a Arya je vláčena svými vězniteli, až nakonec prchne Ohařovi a vydá se do Essosu.
Jedna vražedná svatba by samozřejmě byla málo, proto jsme v Králově přístavišti svědky další. Z vraždy je neoprávněně obviněn Tyrion. Nakonec se mu podaří prchnout a cestou zavraždí svého otce.
Baeliš se svými intrikami přesouvá na Orlí hnízdo, kde si vezme vdovu Lysu. Žárlivá Lysa se bojí, že o Petyra přijde a Sansa, která sem prchne po příhodě v hlavním městě, se ocitá v ohrožení. Také zde to končí dramatickou smrtí a Petyr se náhle stává pánem na Orlím hnízdu.
Jon se snaží zachránit bratry v přísaze a s nimi i celých Sedm království. Vše nakonec rozetne Stannis Baratheon a Jon je dokonce zvolen velitelem Hlídky.
Daenerys mezitím dobývá otrokářská města. Vládnutí však není vůbec snadné a každý čin nese následky.
Nejvíc mě dostal epilog s mrtvou paní, která zasévá smrt a pomstu do řad Freyů, Lannisterů a Boltonů.
Mocní hráli o trůny, králové se střetli a přehnala se bouře mečů. Nyní následuje velká hostina pro nenasytné vrány.
Celé dětství jsem strávil u filmových pirátských a jiných dobrodružných příběhů. Černý korzár k mým vzpomínkám neodmyslitelně patří, měl jsem ho nahraného na VHS. Kniha pro mě nebyla tak kvalitní jako film. Bude to částečně tím, že jsem to nyní přečetl až v dospělosti, ale úplně si nemyslím, že bych z knihy byl jako dítě unešen. Musíme samozřejmě přihlédnout k době vydání knihy. Příběh jsem vlastně přečetl jen proto, že znám filmové zpracování.
Děj je bohatě prokládán přírodovědnými výklady o místní středoamerické fauně a floře. Trochu naivní a jednoduché mi přišlo, když se hlavní hrdinové vždy ve 3-4 lidech vrhli do jámy lvové proti stovkám protivníků, zas a znovu. Ale takto neohrožení romantičtí hrdinové zkrátka jsou. Dost mě zarazilo a svým způsobem i pobavilo, když jsme se na začátku druhé části knihy mimoděk dozvěděli, že Petr Olonneský, jedna z výraznějších vedlejších postav, byl někde sežrán lidojedy.
“Kde je Petr Olonneský?”
“Sežrali ho lidojedi, neměl štěstí.”
“Hmm... ok.”
Srdečné pozdravy z Ruska se patrně dočkaly nejvěrohodnější filmové adaptace ze všech Flemingových románů s agentem 007.
Asi mi přijde trošku naivní od jednoho z nejlepších a nejzkušenějších agentů tajné služby, že zkrátka dá na pohádky ruské holky, ale je pěkná, tedy budiž. Sám si za ty dny sexu ve vlaku na konci vynadá, tedy přiznejme, že lidský faktor hraje důležitou roli i u strojů na smrt. Na druhou stranu bych ocenil způsob, jakým se Bond vypořádal s protivníkem v coupé Orient-expressu. Vždyť reálné rvačky, při kterých jde o život, zdaleka nevypadají jako slavné bojové scény Jamese Bonda z filmových pláten (minimálně jako ty starší), ale naopak jde ve skutečnosti často o rychlé souboje s množstvím chyb, nervozity a surovosti, které mohou skončit po pár vteřinách.
Vedlejší postava Darka Kerima také dokázala zaujmout, úplně jsem si ho představoval jako vrchního číšníka z naší dovolené, i když v tomto případě šlo o Egypťana.
Lars Kepler opět nezklamal. Za mě osobně to sice nebylo tak dobré jako Svědkyně ohně nebo Stalker, ale svůj standard si série stále drží. Joona je prostě můj oblíbenec. Vrah se svým motivem se dal tentokrát poněkud lépe odhadnout, ale knize to na napínavosti a spádu neubralo.
Vždy nad knihami z této série přemýšlím, jak asi manželé při psaní knihy postupovali, kdo napsal kterou pasáž. Doufám, že autoři již pracují na námětu dalšího Joonova případu a dočkáme se dalšího pokračování.
Jelikož jsem Dívku ve vlaku četl nedlouho po Zmizelé, nemůžu se ubránit jistému srovnání. Jsem velký fanoušek naprosto šokujících závěrů. Zmizelá mi zkrátka připravila daleko úžasnější překvapení a šokující závěr. Hlavní hrdinka, ona dívka z vlaku, mě svou osobností moc nenadchla. Co se týče dívky, kterou Rachel z vlaku pozoruje, ta mi byla vyloženě nesympatická. Podle mě také kniha ztrácí na celkovém dojmu tím, že kolem ní byl a je až příliš velký humbuk. Všude je nám podsouváno, že jde o skutečnou pecku současné detektivní tvorby, to alespoň mně přichystalo ve výsledku drobné zklamání.
Když píšu tyto řádky, mám rozečtenou 2. část příběhu a stále tedy nevím, kdo je oním vrahem. Příběh se mi moc líbí, solidní detektivka. Rozhodně doporučuji!
Perfektní zakončení skvěle rozjetého a brilantně nakresleného detektivního příběhu!