pokoil komentáře u knih
Na knize hodnotím velice kladně to, co je u Browna téměř samozřejmostí - tedy skutečná místa i organizace krásně zakomponované do příběhu. Myslím si, že kniha přinesla i řadu zajímavých podnětů k zamyšlení a Brownův rozhled v různých oblastech mě nepřestává fascinovat. Nicméně i já musím, tak jako v komentářích níže, konstatovat, že převratný objev mě zas až tolik nepřekvapil. Chápu, že autor chtěl na tuhle problematiku v knize upozornit a že i tato kniha, tak jako jeho předešlé, nese své "poselství", nicméně čekala jsem trochu fantastičtější vyvrcholení.
Výborná kniha. S odstupem času, po druhém přečtení, kdy už vím, že vrah byl zahradník :-), si všímám i detailů, které jsem prvně přehlédla. A stále se mi to čte dobře a nepřijde mi to o nic méně napínavé. Myšlenky RL, že skončí v archivářském pekle, mě, jako archivářku, upřímně rozesmály.
Pro mě nejslabší kniha od Browna. Sice byla napsána jeho nezaměnitelným a báječným stylem, ale prostředí a příběh mě neučaroval tolik, jako příběhy s R. Langdonem. Nicméně za 4 hvězdy jistě stojí.
Velice zajímavá a poučná kniha s přepisy vzpomínek pamětníků, která nám přibližuje hrůzy nacistického řádění.
Na historickou práci nezvykle čtivá kniha, která ovšem svádí k tomu, brát informace jako fakta, ač se někde jedná jen o domněnky (ačkoliv obecné).
Příběh nebyl špatný a ani mi nevadilo, že je kniha psána jako divadelní hra. Co bych jí vytkla je styl. Bylo poznat, že to nepsala Rowlingová sama, její styl Harryho Pottera jsem v tom neviděla.
Ač tento typ knih běžně nečtu, názvy knih Jojo Moyes mě nalákaly. Po přečtení jsem měla smíšené pocity. Kniha byla velmi milá a příjemně se četla. Z konce knihy jsem byla dost rozpačitá, nečekala jsem to a nejprve jsem si říkala, že takové knihy takhle přece nekončí. Ale musím uznat, že díky tomu konci, který nebyl typický, se mi kniha zamlouvá o dost víc.
Typická "záhadná detektivka" se scénářem: relikvie - nový objev - vražda - pátrání. V tomhle ohledu kniha nenadchne ani neurazí. Mně osobně se na knize nejvíc líbily přístupy k výkladu evangelií, nad kterými jsem se často pozastavovala. Konec knihy příjemně překvapil svou jednoduchostí.