Praevka Praevka komentáře u knih

Analfabetka, která uměla počítat Analfabetka, která uměla počítat Jonas Jonasson

Přes všechny nečekané zvraty je to více méně nuda. Zvlášť poté, co už jsem četla Staříka. Prostě je tam těch neuvěřitelných věcí tak moc, až to po pár kapitolách začne spíš nudit, než překvapovat. Jinak ale knížce nemůžu upřít čtivost a to, že má spád. Takže za mě je to takový trabant - neurazí, ale ani nenadchne.

07.04.2017 3 z 5

Přízrak Přízrak Jo Nesbø

Ačkoliv detektivky nepatří k mému oblíbenému žánru, tahle mě přinejmenším zaujala. Splnila totiž to, jak se má podle mého názoru detektivka chovat - nejdřív mě nutí k vlastním předpokladům, jak to celé dopadne (jak průhledné!), aby se v závěru ukázalo, že všechno je jinak (jak překvapivé!) a přes počáteční překvapení nad neočekávaným rozuzlením zjistíte, že do sebe všechno vlastně zapadá. To všechno samozřejmě v atraktivním kabátku z neustálé udržovaného napětí, protkaném detaily a narážkami na věci, o kterých to primárně není (Gustova exhumace, sex Harryho a Ráchel, praktiky narkomanů a dealerů ...). Určitě zkusím ještě aspoň jednu Nesbovu "Harryovku," a to hlavně proto, abych zjistila, jestli bude psaná podle stejného mustru nebo jestli umí být autor skutečně originální v každém dílu.

03.04.2017 4 z 5