Prince_of_book Prince_of_book komentáře u knih

Vládci popela Vládci popela Scott Reintgen

Stejně jako celá série Nixia je toto absolutní TOPka....

Kniha je psána v absolutně stejném duchu jako Nyxia, krátké poutavé kapitoly, jednoduše načrtnuté postavy, spousta nečekaných zvratů a hodně nečekaný(pro mě) závěr.

Knize dávám 10/10 a těším se na dalších díl.

20.06.2022 5 z 5

Černá labuť Černá labuť Nassim Nicholas Taleb

Velmi zajímavá kniha o problematice, kterou mě nikdy nenapadlo úplně řešit. Díky této knize jsem se dozvěděl spoustu zajímavých informací a teorií, nicméně se mi občas nedařilo se začíst a některé části pro mě byly dost složité.

Ke knize se určitě ještě někdy vrátím.

8,5/10

08.06.2022 4 z 5

Restart: Průvodce podnikatelským minimalismem Restart: Průvodce podnikatelským minimalismem Jason Fried

Velmi zajímavá kniha napsaná velmi poutavým formátem. Spoustu věcí z knihy znám a souhlasím s nimi jako zaměstnanec. Například jedovatost slova ASAP. U nás ve firmě všechno spěchá a my vlastně víme, že reálně nespěchá nic, a akorát nás to sere. :D

Kniha je napsaná ve skvěle zvoleném formátu tak, aby se dobře četla. Není v ní žádný balast okolo, jen důležité informace k tématu, aby se čtenář zbytečně neztrácel a kniha mu utíkala.

Hodnotím 9,5/10.

08.05.2022 5 z 5

Bez výmluv! Bez výmluv! Martin Doležal

Zajímavá kniha podaná celkem vtipným, ale zároveň vážným způsobem.

V knize se dozvíme vše od historie výmluv, přes jejich vznik, jak rozpoznat, že se člověk vymlouvá, či dokonce jak se sami vymlouvat. To vše je doplněno kupou faktů, experimentů, cvičení a vtipných obrázků perfektně doplňujících aktuální řešenou problematiku.

Jediné co mě osobně krapet kazilo radost z četby byl občas velmi nepřehledný formát knihy, která kombinuje více barev, obrázky, odrážky a různé formátování, takže jsem občas nevěděl kde zrovna jsem, ale to může být jen můj problém.

8/10

17.04.2022 4 z 5

Dotek Midase Dotek Midase Robert T. Kiyosaki

Bylo příjemné číst po nějaké době něco od Kiyosakiho, kde neopakuje pořád jen své tři ohrané věty, jenž vecpe snad do každé knihy tak 20x. I v této knize se sice tyto věci objeví, ale v tak malém měřítku, že mi vlastně ani nevadily.

Spojení Kiyosakiho a Trumpa dává dohromady poměrně zajímavou a dobře čitelnou knihu plnou zajímavých myšlenek těchto dvou velkých mužů, jímž přes mnohé názory bezpochyby tito dva pánové jsou.

8,5/10

14.04.2022 4 z 5

Slovník investora Slovník investora Michal Stupavský

Kniha splňuje přesně to co říká její název.

Je to slovník pro investory, takže se hodí nejen začínajícím, ale i pokročilým investorům. Pojmy jsou seřazeny podle českých názvů, ale jsou ke každému z nich i anglické ekvivalenty a tak si přijde na své i investor sledující zahraniční výrazy.

Jediné co je škoda je, že se v knize častokrát odkazuje na nějaký termín, který bude/byl už řečen.

Hodnotím 9,5/10

23.02.2022 5 z 5

Moc přítomného okamžiku - Kniha o duchovním osvícení Moc přítomného okamžiku - Kniha o duchovním osvícení Eckhart Tolle

Tahle knížka nebyla pro mě, nějak nejsem sjednocený s myšlenkami, co se v knize objevili. Některé myšlenky se mi líbily, nicméně většinu jsem nechápal a přišlo mi, že se hodně z myšlenek v knize navzájem vylučují.

Možná nejsem pro knížku cílovka a možná jsem prostě jen nedostatečně "povznesený", abych myšlenky chápal a přijmul. Knihu jsem víceméně doposlouchal na sílu.
Posloucháno jako audiokniha.
Hodnotím 3/10

29.01.2022 ztráta času

Král a Bůh Král a Bůh Graham McNeill

Třetí díl série se nese ve znamení prvních dvou, opět se objeví velký nepřítel, kterého je potřeba skolit v grandiózní bitvě, aby říše byla v bezpečí.

Nicméně tato kniha má pár věcí, co první dva díly neměli. Jednou z těch věcí je samotné rozložení děje, autor dobře střídá příběhové linky různých postav tak, že vám Sigmar nepřijde jako hlavní postava, ale spíše jako někdo, kdo se kolem děje občas mihne a to podle mě umocnilo čtivost knihy. Dále bylo pár překvapivých(pro mě) zvratů, viz děti.

Trochu mě mrzí, že jedno svinstvo z tohoto dílu zůstalo nepotrestáno( hrabě x hrabě x sestra) a také, že jsem nedostal odpověď na otázku, kterou čekám již od prvního dílu a to odpověď na problém s Gerreonem.

Hodnotím toto skvělé zakončení série 9,5/10.

07.01.2022 5 z 5

Finanční analýza Finanční analýza Petra Růčková

Knihu jsem zběžně prošel. Jsou v ní základní informace a kupa vzorců z nichž většina přímo mě byla úplně k ničemu. Čekal jsem v knize věci jako výpočet DCF modelu a podobné, ale nedočkal jsem se. Většina informací mi v knize byla k ničemu, protože se chci soustředit na americký trh a kniha brala v potaz spíše trh český, české firmy, české výsledovky, české pojmy atd...

Pro někoho může být kniha zajímavá, ale mě napomohla, takže hodnotit nebudu

X/10

28.11.2021

Jak rychle zbohatnout. Osvědčené rady i špinavé triky podnikatele na odpočinku. Jak rychle zbohatnout. Osvědčené rady i špinavé triky podnikatele na odpočinku. Andrej Prešovský

Velmi zajímavá kniha v poměru cena/výkon. Stojí 50korun a je v ní spoustu zajímavostí a dobrých postřehů a dokonce i vtipných momentů. Dojem z knihy kazí jen fakt, že se v ní autor sem tam opakuje a je to postřehnutelné.

8/10.

13.11.2021 4 z 5

Říše Říše Graham McNeill

Dobrá kniha jako prostřední díl trilogie.

První díl této série jsem četl už před dávnou dobou, ale i tak jsem se byl schopen relativně rychle zorientovat v příběhu o Sigmarovi. Kniha mě bavila a její hrdinové si mě zcela získali, nicméně v ní byly určité pasáže, které mi moc neutíkali a měl jsem velkou touhu skákat v knize dál. Závěr knihy ovšem děj vygradoval a já se do něj naprosto a zcela ponořil.

7,5/10

29.08.2021 3 z 5

Jak se stát youtuberem Jak se stát youtuberem kolektiv autorů

Kniha je sice pro děti, ale já si ji zkusmo z knihovny vypůjčil, že se třeba něco nového naučím.

Nebudu lhát, drtivou většinu jsem již znal a někdy i skákal, protože jsem věděl co na určité stránce bude, nicméně pár věcí zde bylo opravdu zajímavých a já je nevěděl(jasně našel bych si je kdykoliv na netu, ale já je našel tu).

Abych to zakončil, je poznat, že kniha je primárně určená menším dětem(max 13 let) , kterým může dát spoustu nových informací o problematice natáčení, střihu a uploadu na Yt, nicméně chtělo by to aktualizovat vydání, jelikož v tomto rychle se pohybujícím odvětví se toho za 4 roky od vydání mnoho a mnoho změnilo.

7,5/10.

08.08.2021 3 z 5

A objevíš poklad, který v tobě dřímá A objevíš poklad, který v tobě dřímá Laurent Gounelle

Kniha mi ležela asi dva roky v knihovně, než nastal její čas. Trvalo to, protože jsem se od duchovně-rozvojových knížek na čas oddálil a nějak jsem neměl chuť je číst.

Nicméně když už na knihu přišla řada, četla se prakticky sama. Dobrou a stravitelnou formou pojímá kniha témata jako ateismus, víra, křesťanství, ego a další. Velice zajímavý příběh kdy mi hlavní hrdinové přišli docela autentičtí a já bych si dokázal představit, že takové lidi ve skutečném životě potkám.

V knize je spousta mouder, nad kterými se člověk může a nejspíš i měl zamyslet, nicméně její konec je pro mě mírným zklamáním. Očekával jsem krapet něco jiného, čímž nechci říct, že by byl tento konec špatný, jen jsem z něj lehce zmatený.

K dokonalosti chyběl knize snad jen můj vysněný konec a proto jí dávám 9/10

18.05.2021 4 z 5

Jak vybírat podhodnocené akcie a vydělat na jejich růstu Jak vybírat podhodnocené akcie a vydělat na jejich růstu Glen Arnold

Velice zajímavá kniha se spoustou zajímavých myšlenek je rozdělená na dvě hlavní části: O Investorech a jejich strategiích, a o samotných analýzách firem a aspektech analýz společností. Je to poměrně složité čtení, které se (minimálně podle mě) nedá číst najednou, ale je třeba si ho vhodně rozdávkovat na části.

Drtivá většina čtenářů podle mě uzná za zajímavé jen určité části knihy, jelikož je například nezajímá jak investuje Lynch, nebo Munger, nicméně všechny tyto informace jsou zajímavé ale poměrně zdlouhavé.

8/10.

30.01.2021 4 z 5

Myslete jako Steve Jobs Myslete jako Steve Jobs Daniel Smith

Kniha se četla dobře. Pěkně se v ní střídaly jednotlivé pasáže jako povídání o jobsovi s například jeho oblíbeným hudebním stylem, stylu oblékání atd. V knize sice ve finále nebylo moc, co bych o Jobsovi už nevěděl z knihy Steve Jobs od Kevina Lynche, ale i tak mě kniha bavila a nebyla nudná.

Hodnotím 7/10.

20.12.2020 3 z 5

Liščí gambit Liščí gambit Yoon Ha Lee

Jelikož mám zalíbení v tomto druhu scifi a kniha mě zaujala svoji obálkou a tak jsem se rozhodl knihu koupit.

Kniha je extrémně náročná na čtení a já se dlouho ale opravdu dlouho nemohl začíst, no ale v určitém momentě se mi to relativně povedlo a kniha se docela v poklidu dala číst. Začnu pozitivy, kniha má docela neobvyklou a svým způsobem zábavnou "dvojici" hlavních hrdinů a má docela originální námět, tím ale za mě pozitiva končí.

Negativa začnu tím, že ani po dočtení knihy vlastně nechápu jak skončila, což je za mě obrovský problém a jak jsem četl níže, tak s tím má problém většina čtenářů. Ač byla dvojice hrdinů zajimavá, tak jsem si k nim nezískal nějaký vztah a bylo mi úplně jendo jak se jejich osud bude vyvíjet. Samotné prolínající se dějové linky jsem nepochopil a dost často jsem nevěděl, ve které se zrovna nacházím.

Za mě je vidět, že knihu psal čínský autor a určitě si své čtenáře dokáže najít, ale pro mě kniha opravdu nebyla a další díly kupovat nebudu.

6/10

15.11.2020 3 z 5

Jak vybírat nejvýkonnější akcie Jak vybírat nejvýkonnější akcie Richard Koch

Na tuto knihu jsem narazil při brouzdání po internetu a tak jsem si řekl, že ji zkusím. Ač mám investiční strategii zvolenou, tak by mě zajímalo, jaké další jsou "v nabídce", jak fungují atd.

Musím říct, že kniha ve mě budí rozporuplné pocity. V první části vám ukáže a vysvětlí, jakou strategii z oněch 10ti byste konkrétně vy měli zvolit podle spousty kritérií. Od investičního horizontu, přes vztah k riziku, až po množství kapitálu a v závěru této části je takový osobnostní testík. Vše z toho vám ve výsledku řekne, které strategie se pro vás hodí a na mě to fungovalo, Vyšly mi tři strategie se kterými jsem víceméně souhlasil a tak nějak si myslel už předtím, že by mohli být pro mě.

No a tady nastává dle mého základní kámen úrazu a to co ve mě vyvolalo onu rozporuplnost. V moment kdy zjistíte jaké strategie se k vám hodí a pokud knize věříte, tak zjistíte že krom oněch zmíněných stragiií, je vám zbytke knížky víceméně k ničemu a absolutně není nutné ho číst. Sice to dává smysl, že pokud vás to zajímá, přečtete si všechno a pokud ne, přečtete si jen to co si vyberete, ale i tak mě mrzí, že vlastně z 200 stránkové knížky mi 100 stran bylo víceméně k ničemu a jen pro zajímavost.

Další za mě trošku negativní věcí je použití příkladů z britského trhu. Vlastně to také není špatně, ale když nakupujete americké akcie a jste zvyklý pohybovat se v dolarech, tak vám najednou ceny společností v pencích moc neřeknou.

I přes tyto dvě negativní záležitosti, které jsou ale hlavně mými osobními a ani tak ne problémy knihy se mi kniha líbila a vlastně splnila mé očekávání: pomohla mi ujasnit si strategii výběru akcií.

Hodnocení 7,5/10

25.10.2020 3 z 5

Akciové investice Akciové investice Daniel Gladiš

Kniha o investování do akcií pro lidi, co už se v investování do akcií alespoň trochu vyznají. Je zde spousta zajímavých myšlenek a vysvětlivek, jenže pro úplného nováčka to není. Je vidět, že pan Gladiš má spoustu zkušeností a z knihy je evidentní jeho vzhlížení se v W. Buffetovi (asi nejznámějšímu investorovi) od něhož přebírá spoustu citací, myšlenek(snad správných) a příkladů.

Jediné za co strhávám body je(a to je částečně i má chyba), že spoustu toho, co pan Gladiš v knize píše doslova a do písmene řekl na většině přednáček či seminářů o investování, které jsou dostupné na youtube, což je sice jasné když se drží svojí myšlenky, že ji bude opakovat, ale za mě je to trochu škoda.

Nicméně velmi kvalitní titul pro amatérské investory. 9,5/10

07.10.2020 5 z 5

Jenom lidé Jenom lidé Sylvain Neuvel

Třetí díl za mě slabší než první dva. Tak nějak jsem se nemohl začíst do děje.. Upřímně mně to začalo bavit až od pasáže v Korei.

Celkově velmi zajímavá série napsaná zajímavým formátem.

Hodnocení knihy 6,5/10

20.09.2020 3 z 5

Rozetmění Rozetmění Jay Kristoff

Na toto dokončení série jsem čekal dlouho a to, že kniha vyšla na moje narozeniny to jen umocnilo.

Jay pokračoval ve svém mega mega vysokém standartu, který zahrnuje spoustu napětí, akce, sexuality, sprostých slov a mnoho dalšího. Stránky utíkali tak rychle, až mi to začalo být líto, že se ta série blíží ke konci.

Musím se přiznat, že ač byli ty sexuální scény vlastně super uvěřitelné(na to že je púsal muž o dvou ženách), tak už mi to v určitých částech knihy malilinko překáželo, ale nic, kvůli čemu bych knihu odložil, nebo by se mi četla hůře.

Všechny postavy z knihy mi budou chybět od Mii, přes Trica až vlastně po samotného císaře. Každá postava zmíněná v knize měla svůj evidentní význam a mě se s nimi bude jen velmi těžko loučit.

Tato skvělá série jen dokazuje, že chlap prostě umí napsat příběh s pohledu ženy hlavní hrdinky.

10/10 a musím říct, že bych nečekal, že všechny díly jakékoliv série ohodnotím touhle známkou. Klobouk dolů,

16.08.2020 5 z 5