Pytyje Pytyje komentáře u knih

Případ Kláry P. Případ Kláry P. Jan Vavřík

Abych řekla pravdu, vůbec nerozumím tomu, kde ta kniha nabrala tolik % hodnocení. Za sebe musím říci, že už dlouho jsem neměla v ruce nic umělohmotnějšího, než je toto. Přestávám číst na straně 66, protože se to nedá. Naprosto nereálné, vykonstruované, těžko uvěřitelné dialogy a text s místy až archaickými výrazy a slovními obraty se snaží popsat syrovou realitu moderní doby, což působí úplně absurdně. Téma nosné, ale způsob zpracování a jazyk tristní. O tom, že jsou místy ve větách použity obraty, které ani nejsou správně česky, raději ani nemluvím, tady by se měl zamyslet i editor. Tohle se za mě vážně nepovedlo.

18.03.2023 1 z 5

Šikmý kostel Šikmý kostel Karin Lednická

Právě jsem dočetla a ještě zpracovávám dojmy. Kniha, která se velmi dobře čte. Přiblížila mi zajímavým způsobem tvrdé osudy lidí z kraje, který je mi geograficky v naší republice nejvzdálenější a o kterém toho, možná i proto, příliš mnoho nevím. Zajímavé je, že mi v pauzách mezi čtením až podezřele často přicházely na mysl Nohavicovy notoricky známé písničky inspirované tímto krajem, které hovoří i stejným jazykem. Zejména Těšínskou jsem se přistihla, že si teď v hlavě přehrávám pořád dokola. Spojení s Nohavicovými texty byl možná maličko i záměr autorky, kdy v některých pasážích použila de facto jejich citaci ("...celé krásné dvacáté století"). Velmi se těším na další díl, potažmo díly.

06.07.2022 5 z 5

Hotýlek Hotýlek Alena Mornštajnová

Velmi čtivá a, dá se říci, poměrně nenáročná kniha. Autorku mám ráda, její Hana mě chytla za srdce víc. Svědčí o tom i fakt, že jsem úplně zapomněla, že jsem knihu už před časem četla a půjčila jsem si ji znovu. Sice jsem si hned zpočátku uvědomila, že jsem text už četla, ale děj se mi nevybavil. Až postupně během čtení se mi skládaly do sebe jednotlivé střípky děje. Přesto doporučuji k přečtení, je zajímavá.

17.02.2022 5 z 5

Devět let natvrdo Devět let natvrdo Jitka Ludvíková

Tohle ne, přečetla jsem 15 stránek a víc svého času téhle knize nedám. Velmi trapný a ubohý rádoby humor. Manžel je tam vylíčen jako úplný blbeček, kterému je jedno, co má jeho žena v hlavě, hlavně když má podpatky a vyvinuté poprsí. Ne, tohle mě opravdu nezaujalo.

17.02.2022

15 roků lásky 15 roků lásky Patrik Hartl

Kniha se dobře čte, ostatně jako všechny předchozí tohoto autora. To je ovšem dost málo, jinak za mě velké zklamání a zatím bohužel nejhorší kniha od Hartla, co jsem četla. Hlavní hrdina je ze všeho otrávený a unavený a jakoby svůj život žil jen tak napůl. Ta utahanost prostupuje celým dějem. Téma sexu ze všech stran a úhlů a už milionkrát dokola ohrané, jakoby pro autora ani nic jiného nebylo v životě důležité. Kniha jen klouže po povrchu charakterů všech postav, nikdy nejde do hloubky a to mě štve, je z toho jen takové rozplizlé plytké vyprávění o všem a vlastně o ničem. Téměř všechny postavy musí být buď zazobaní superpodnikatelé a workoholici v jednom, mediální hvězdy nebo alespoň ultratalentovaní lidé, nebo naopak totální looseři, průměrnost se příliš nepřipouští. Čekala jsem pořád nějaký zvrat nebo zápletku, ani jedno nepřišlo. V závěru dost těžko uvěřitelná vize do budoucna, že hlavní hrdina, který už má ve svém životě evidentně dětí až po krk, pookřeje vidinou dalšího na obzoru.

30.12.2021 1 z 5