RemiBlack RemiBlack komentáře u knih

Hvízdavý Dan Hvízdavý Dan Frederick Schiller Faust

Pěkné. Sice jsem chtěla jiný konec, ale líbilo se mi. :) Místy dost úsměvné (nebyli ti bandité čestní až trochu moc?), mile naivní. Taky jste zkoušeli vyhlížet z okna, jestli nepoletí divoké husy? :)

10.12.2017 4 z 5

Neviditelný host Neviditelný host Maryrose Wood

Docela pěkné, odpočinkové čtení. Není to žádný boom, ale ani vyložený průměr. Nicméně pro mě byl třetí díl zklamáním.

U první knihy jsem si myslela, že jednoduše nechává otevřený konec do příštího dílu. Ve druhé knihy mi začalo vadit, že nikdo na nic neodpoví a jen pokládá další otázky. Však ono se to v tom posledním vyřeší…

A to byla chyba. Zase se nevyřešilo nic a tahle série (nemluvě o tom, že autorka píše už šestý díl, ale u nás vyšly jen tři) prostě nemá konec. Byl tu nějaký příběh (hezký, s potenciálem) o dětech, které vyrostly v lese. A o vychovatelce, která byla osiřelá. O tajemném vytí a záhadné nemoci lorda Ashtona, divném kočím, zmizelém (mrtvém?) manželovi vdovy Ashtonové, o soudci (nebo-kdo-to-vlastně-byl) Quinzim, Simonu Harley-Dixonovi a jeho tajemném strýci.

Bohužel, ten příběh tu i zůstává. Pořád, a bez odpovědí.

29.10.2017 4 z 5

Akta Fowl Akta Fowl Eoin Colfer

V anotaci je správně napsané "pro fanoušky". Pro mě (a to jsem fanoušek) jsou to slabší čtyři hvězdičky. K samotným povídkám:

Povídka o Myrtě a LEPReko - moc dobrá, bavila - 97%
Povídka o Artemisovi atd. - o malinko slabší, ale taky dobrá - 90%

Zbytek knihy:
Gnómská abeceda - heh, moje oblíbená část. To byl fakt dobrý nápad, obzvlášť "e". :) Veškerá gnomština - ve všech knihách je moc dobrý detail! - 100%
Interview - A tady padla kosa na kámen. Všechny rozhovory mi přišly nereálné (Butler má rád romantické romány a komedie?) a nedomyšlené. - 20%
Obrázky, mapky, křížovky - tohle byl takový střed. Kdyby to tam nebylo, tak se nic neděje. Neurazí - nenadchne, křížovka zabaví, když venku prší a není co dělat - 60%

Dohromady to dává asi 75%, což přesně odpovídá mým pocitům z knihy. Takže dobré. :) Chápu-li správně, dějově (interview, druhá povídka) odpovídá době před vydáním knihy Operace Arktida (tedy 2. díl).

12.09.2017 4 z 5

Artemis Fowl a časový paradox Artemis Fowl a časový paradox Eoin Colfer

Přečteno za jeden den, pocity úžasné. :) Vzpomínky na tento díl byly dost slabé, takže mě druhé přečtení po třech letech mile překvapilo. Celý nápad jako obvykle skvělý, ze začátku jsem chtěla Artemise profackovat za, co provedl (bezmocné lomení rukama). I když to teda čtu podruhé, pořád mě to překvapuje znovu. U "romantické" scény jsem nejdřív překvapeně zírala, zbytek jsem přešla v úsměvu. V tomhle díle je dobře vidět ta změna chatakteru, kterou "Arty" prošel. Na Atlantský komplex se těším dvojnásob. :)

03.09.2017 5 z 5

Operace Arktida Operace Arktida Eoin Colfer

Druhý díl je o maličko slabší než první, ale jen o trochu. Viz jarynek, Artemis už není takový geniální padouch (ale co, stejně je to skvělé!) V tomhle díle jsem si oblíbila Klusáka a zjistila jsem, že mi nesedí postava Opal... Nicméně se s vámi musím podělit o takovou soukromou teorii. Sérii čtu znova a to mě utvrdilo v přesvědčení, že všechny liché díly (tj. Artemis Fowl, Věčná šifra, Atlantský komplex...) jsou lepší než sudé (Operace Arktida, Opalin odraz...). Každopádně i tenhle díl se mi moc líbil. Doporučuji! :)

23.08.2017 5 z 5

Turnaj na Gorlanu Turnaj na Gorlanu John Flanagan

Stará známá dvojice, spousta napětí, Haltova úžasného "humoru", vše podané čtivě a děj utíká - krátké kapitoly mi po mé minulé zdlouhavější četbě opravdu bodly.

23.08.2017 5 z 5

Buffalo Bill kontra Jesse James Buffalo Bill kontra Jesse James David Hamilton

Přečtené nadvakrát, příjemně zabaví na odpoledne. :) Někdy máte opravdu pocit, že Jesse James je jakýsi Robin Hood divokého západu... A František Šesták má hezké ilustrace. 90-95%

27.06.2017 5 z 5

Kázání ohně Kázání ohně Francesca Haig

Dobré, ale ne výborné. Jako začátek série moc dobré - těším se na další díl. :) Nápad jako takový je na šest* z pěti*, ale občas mohl být děj promyšlenější. Asi se připojím s drobným spoilerem, že cesta na ostrov mohla být náročnější. K milostnému trojúhelníku se radši ani moc nevyjádřím. Je vsazený velmi decentně a docela nenápadně (to jen já jsem zatvrzelý odpůrce). Nejpromyšlenější/nejzajímavější postava je za mě Kip. Krysař (to jméno!) mi připadal jako mírně plochá postava. To jsou ale všechno detaily. Celkově příběh ubíhá docela plynule a zábavně. Kdyby šlo dát čtyři a půl hvězdičky, jsou tam. :)

14.06.2017 4 z 5

Kmotr Kmotr Mario Puzo

Možnost zapůjčit si od kamaráda knihu byla prostě "nabídka, kterou jsem nemohla odmítnout". :) Hodně spletité, hodně zábavné, hodně mafie. 5*

05.06.2017 5 z 5

Mýtus nebo mystifikace? aneb Mezi neperfektními Pervekty Mýtus nebo mystifikace? aneb Mezi neperfektními Pervekty Robert Asprin

2024/39
Ne že by mě to nebavilo, Mýtus je pořád super. Ale souhlasím s @tequilaking, že Skeeve jen bloudí po Pervu a filozofuje, a akce není tolik.

18.11.2024 3 z 5

Tesáky Tesáky Sarah Andersen

2023/38
Moc milý komix, ta dynamika páru i vlkodlak/upírka se moc povedla. :)

(2023/37
Sarah Andersen - Cryptid Club)

17.11.2024 5 z 5

Čtyři a půl kamaráda Čtyři a půl kamaráda Joachim Friedrich

2024/37
Jako malá jsem tuhle sérii měla ráda, a nějak mě chytla zvědavost, jestli je to pořád dobré. Samozřejmě je to příběh pro děti, takže hodnotím jen z nostalgie. Pokud máte děti na prvním stupni ZŠ, pak můžu doporučit. :)

(2024/38
Rainbow Rowell - Landline, 3*
Knihy od Rainbow Rowell plynou hrozně rychle a jednoduše (350 stran za odpoledne jsem nepřečetla dlouho), a postavy v nich působí velmi reálně. The story makes you *feel* things. Ale nějak si mě její postavy téměř nikdy nezískají. Což v příběhu o lidech, je celkem problém. I tak je to vždycky zážitek.)

17.11.2024

Dobrodružství tajného agenta Pankráce Tangenta Dobrodružství tajného agenta Pankráce Tangenta Vojtěch Steklač

2024/32
Buď mi chybí hrozně moc kontextu a kvůli tomu nechápu narážky (což je celkem možné), a nebo to prostě není vtipné. Některá místa vyloženě *sálají* tím, že by to měla být nějaká popkulturní narážka nebo tak, ale prostě to v tom nevidím.
Sem tam se přece jen objevil dobrý moment, ale za mě ne dost.

26.10.2024 2 z 5

Kapitán Kajman Kapitán Kajman Karel May

2024/28
Obecně mám radši dělší příběhy než povídky, a i tady se mi to potvrzuje znovu. Nebylo to špatné, to zas ne, ale po necelých čtyřech měsících od přečtení mi žádný z těchhle příběhů nenechal v paměti nějak zásadnější stopu.
Je to ale klasické dobrodružné čtení, které vám dá to, co chcete, pokud víte, co od pana Maye čekat.

25.10.2024 3 z 5

Malé principál Malé principál Jindra Eliáš

2024/24
Jako většina ostatních jsem knihu dostala jako vtipný dárek. Popravdě nemám Malého prince moc ráda, takže jsem to přečetla spíš z povinnosti. Můžu ale říct, že v hantecu mě to fakt bavilo, určitě víc než originál. :D

02.07.2024 3 z 5

U Jedné náušnice U Jedné náušnice Tereza Kučírková

2024/19
Milá knížka, která vám nezabere víc než den nebo dva, pokud se do ní začtete. Příběh má svoje dobrá místa (ta základní linka s naušnicemi je fakt hezký nápad), a pokud za sebou zrovna máte maturitu, třeba vám zasáhne to správné místo. Jinak to bylo dost jednoduché a předvídatelné, ale na letní odpočinkové čtení dobré.

02.07.2024 3 z 5

O starém Řecku ve výtahu O starém Řecku ve výtahu Theodore Papakostas

2024/16
Jednoduchou formou si člověk hezky zopakuje učivo z historie ze střední, a k tomu i něco navíc. Nejvíc se mi líbily ty zajímavosti, kousky příběhů z každodenního života. Můžu doporučit!

02.07.2024 5 z 5

Beladona Beladona Adalyn Grace

2024/12
Nebyla to špatná kniha - četlo se to docela rychle, premisa je zajímavá, prostředí taky fajn..., ale nějak pro mě netrefila to správné místo.
Nebrala mě romantická linka (připadala mi celkem absurdní, zvlášť když uvážíme, že hlaní hrdinka nemá v tomhle směru zrovna zkušenosti), a i když jsem rozuzlení tipovala špatně, a to skutečné je zajímavé, tak se mi zas tak nelíbilo. Hlavně mě asi ale zklamaly postavy, co reálně neměly v příběhu jinou roli, než že přidaly podezřelé do zápletky; a Death (Smrtonoš česky?) - YA mocným entitám neprospivá, řekla bych.
Na druhou stranu myslím (už podle recenzí), že svoje publikum si Beladona určitě najde.

23.02.2024 3 z 5

Přístav volá Přístav volá Jaroslav Foglar

(SPOILER) 2023/49
Není to moje oblíbená Foglarovka, ale má svoje hezké momenty. Modrý život se mi taky hrozně líbí, jako děcko jsem to několikrát zkoušela. ;)

(SPOILER!!!) Škoda, že to končí tak, jak to končí. Kluci se konečně skamarádili (už mi z toho Jiřího "co mám jenom dělat, on je Vilemín tak skvělej, tak ctnostnej, tak hezkej, tak dokonalej, co bych dal za to být s ním kámarád" šla hlava kolem), a teď tohle. Mohli si aspoň dát adresu a psát si, nebo něco... U knih pana Foglara často používám výraz "úsměvné", a tady ho využiji taky. Láďa Vilemín je jak svatý obrázek, dokonalost sama. Už mi chybělo jenom "má svaly jak flašky od kofoly". :D

01.01.2024 3 z 5

Temné sestry Temné sestry Krystal Sutherland

2023/16
Zase jednou jsem vzala do ruky knihu s pocitem, že podle názvu to beztak bude blbost, a že si z toho udělám srandu. A pak na zadní straně bylo napsané, že kniha se bude líbit fanouškům Holly Black. Obsah zněl zajímavě, a tak jsem to zkusila.
To s Holly Black můžu s radostí potvrdit, atmosférou se to do stylu Nejtemnější části lesa atd. dost trefilo. Příběh se mi líbil, místy byl dost creepy, jindy zas moc ne, ale mně to vyhovovalo. Postavy mi přišly zajímavé, a i když jsem rozuzletí vymyslela podle různých narážek už dopředu, tak mě nezklamalo.
Můžu doporučit!

01.08.2023 5 z 5