Rentigo komentáře u knih
Zažil jsem cestu k jádru kolektivní duše. Je tam nic. Chcete taky proniknout do duše lidí, kteří si denně kupují bulvární plátky? Začtěte se do této osm-set stránkové knihy. Autorčina filozofie individualismu vám nedá spát. Proč se "ďábelský" levicový intelektuál Ellsworth Toohey obklopuje průměrností a ničí vše výjimečné? Proč "démonický" individualista Gail Winand vydává bulvární plátky, kterými sám pohrdá? Co je to sobectví - trvat na svých názorech, nebo zradit své ideály jenom proto, aby vás jiní uznávali? Howard Roark je jedna z nejsilnějších postav fikce, kterou jsem kdy poznal. Už navždy ho budu kousek s sebou nosit.
Není to první antiutopie, není ani zcela originální, ale má své chladné kouzlo. George Orwell má totiž zvláštní schopnost vytvořit "dokonalý" totalitní systém. Pár věcí mám stále v hlavě - A ti dole, ti mají možnost uplatnit svoji intelektuální svobodu, protože nemají intelekt.
Kniha o tom, proč 2+2=5.
Co dokáže Alexe změnit? Poctiví rodiče, vychovatel, vězení, Bible, či obludný vědecký pokus? Nic z toho. Ale nakonec se přeci jen změní. Dvě hvězdičky za konec, kdy Alex sám objeví nutnost změny.
Jinak v porci násilí a absurdity nenacházím příliš mnoho zajímavého.
Krátké, výstižné, úderné.
Temné, mystické, faustovské. Titánské vzdorování si zaslouží 4*