Richardson komentáře u knih
Abych řekl pravdu, tak s menším odstupem vlastně mohu říct, že se mi Syn líbil více než některé díly série HH (třeba Levhart). Jestli takhle bude vypadat "postholeovské" období Nesba, nemůžu se dočkat další knihy.
Já nevím, něco fantasy literatury jsem se v dřívějších letech načetl, a tak když jsem dostal doporučení ke čtení Hry o trůny od lidí nejrůznějšího zaměření (vášnivým čtenářem fantasy počínaje a majitelem doktorátu konče), rozhodl jsem se, že to také zkusím. Z prvního dílu jsem měl smíšené pocity, ncméně jsem jej ne a ne odložit a nějak jsem ho přečetl. S druhým díle už to bylo trochu horší, během jeho čtení jsem si odskočil i k jiným knihám... Celkově vzato - ano, určitě je to pěkné a zábavné čtení, nicméně se asi nikdy nezařadí k velkým fanouškům ságy. Na druhou stranu je pravda, že nevylučuji, že sáhnu časem po dalším dílu.
Oproti prvnímu dílu mi kniha přišla dost rozdílná. Finále možná až příliž explosivní. První díl se mi líbil asi víc, jsem zvědavý na třetí díl. 5/5
Kniha se mi líbila moc. Postavy, záptetka, prostředí, všechno parádní. Hned jak jsem dočetl, tak jsem hledal, kdy má vyjít u nás další díl. 5/5
Souhlasím, kdyby takovéto příběhy byly například tři pohromadě v jedné knize, působilo to lépe. Je pravda, že HH to není, ale špatné také ne.
Začátek super, pěkně se to rozjelo... neustále jsem během první části čekal, kdy se konečně objeví Walander :-) . Další dějové linie špatné nebyly, ale přece jen to trochu zdlouhavé místy bylo. Konec poměrně slabý.
Poslední rituál se mi líbil moc (navnadil mi tolik, že jsem sáhl hned po dalších dílech), od té doby bohužel u každého dílu čekám, kdy autorka podobnou úroveň zopakuje, bohužel zatím marně.
Lepší než Mrazivé světlo, ale stále to zdaleka nemá na Poslední rituál. Konec a rozuzlení už bylo nějak až moc překombinované, ale celkově fajn.
Po knize jsem sáhnul hned po přečtení Posledního rituálu, ze kterého jsem byl příjemně překvapen. Mrazivé světlo je ve srovnání trochu slabší kousek, zachránilo to zajímavé rozuzlení.
Super počtení, má to spád. Už mám na stole další díl, tak jsem zvědav, jestli udrží vysoce nastavený standard i nadále :)
Docela mi zaráží tak vysoké hodnocení, neříkám, že to bylo špatné, ale na Hlídku to přece jen nemá ani zdaleka. Kvůli tomuto kontrastu jen 3/5.
Kniha nijak zvlášť zajímavá není, přečíst se ale dá (hlavně když je to ze studijních důvodů jako povinná četba). Zajímavé naopak je, jak je kniha v ČR rozšířená a každý ji zná, zatímco ve Francii je mnohem známějším dílem Jan Kryštof.
Kniha mě velice bavila. Jedná se dle mého o román s historickými fakty, autor to sám zmiňuje, že románový žánr mu umožňuje si vymýšlet, či v jeho případě spíše domýšlet a poupravovat známá fakta - nechápu tedy, jak se v tom někdo může tolik rýpat a hledat historické nesrovnalosti. Nejedná se přece o literaturu faktu...
Kniha nebyla špatná, kratší, přečetla se rychle. Byla to má první kniha od Nessera. Co mi vadí nejvíce je to zasazení do "imaginární země severní Evropy se znaky Švédka, Polska, Nizozemska (hlavně jména) atd...". Nechápu, co k tomu autora vedlo a k čemu si tím dopomohl??
Zajímavý nápad situovat většinu akce za železnou oponu, ale přebývání akčních scén se mi prostě k Wallanderovi nehodilo, z prvního dílu jsem si ho zkrátka nepředstavoval jako schopného takových věcí, kterých zde schopný byl. Myslím, že se z toho po výborném začátku dalo přece jen dostat víc. Mírné zklamání, ale Bílou lvici už mám doma :-)
Kniha se čte hezky, to je bez debat. Bohužel jsem se na ní vrhl krátce po čtení knih od Nesba. Ne, že bych byl zklamán, ale přece jenom jsem od Nesba byl zvyklý na lepší konečné rozuzlení, kterého jsem se u této knihy nedočkal. V sérii ale určitě pokračovat budu.
Doposud jsem všem předchozím dílům dal plný počet, ale u tohoto dílu poprvé jednu hvězdu uberu. Přišlo mi to už všechno přece jen až moc překombinované a akční. Tím rozhodně nechci říct, že nestojí za přečtení, to vůbec ne :-)
Pro mě nejlepší Holeovka, možná je to tím, že jsem u ní začínal s Nesbem i s celou severskou krimi, ale i po více než dvou letech si z ní stále pamatuji více než z dalších dílů...
Je sice pravda, že to není úplně nejlepší kniha tohoto autora, ale aby se daly jednotlivé knihy lépe ohodnotit ve srovnání s jinými autory, musela by být stupnice alespoň destibodová. Takže přesto stále 5/5