rickiwolf komentáře u knih
Na toto téma jsem už něco četl, ale i přes to mne kniha dokázala zaujmout.
Příběh, který i po více jak sto letech oslovuje dnešního čtenáře. Právě svou jednoduchostí a podobnými problémy jako mají lidé dnes, se mi tento román líbil.
Po dlouhé době jsem se vrátil k tomuto autoru, a nezklamal. V knize se přihodilo toho tolik, že jsem se dobře bavil.
Děj knihy dost vyjadřuje dobu, v níž ji autor napsal. Jde o dobu politických procesů, přičemž zde jsou nastíněny vztahy na tehdejším venkově. Přesto se mi Ptáčníkovo nebo Řezáčovo dílo líbilo víc.
Šlo o ztvárnění zajímavého života, který spisovatel Jaroslav Hašek prožil. V nemalé míře proložené úryvky z jeho hlavního díla, ze Švejka.
Zajímavé bylo sledovat vznik výzdoby Národního divadla, na níž se tito umělci podíleli. Nejen s tím jsme se měli možnost seznámit prostřednictvím této knihy.
Autor nám přibližuje život lidoopů v Kongu. Jejich pozorováním se zabýval celý rok.
Pořád se dějí nové příhody, a kniha má spád. To se mi líbí.
Zajímavé dílo, které si u čtenářů jistě najde své místo.
V knize je dobře poznat doba jejího napsání. Zejména v závěru mě dost zaujalo nadšení, které bylo zřejmé jak ve slovech, tak v činech hlavních postav. Sice to byli jen dalo by se říct vesničané ze zapadlých vesnic kdesi v Africe, jejich myšlenky však byly vskutku proletářské.
Kniha popisovala život na jihovýchodní Moravě v 1. polovině 17. století za třicetileté války. Myslím, že autor se tohoto úkolu zhostil znamenitě.
Jde o jedno z mnohých literárních zpracování života významného římského císaře Karla IV. Také my ho můžeme přijmout za vlastního. To proto, že v jeho žilách díky matce kolovala krev Přemyslovců.
Zajímavě laděný "komorní" příběh. Díky propracované psychologii postav nám autor přiblížil složitý život na polární stanici, která bohužel dospěla k tragickému vyvrcholení.
Mě se kniha docela líbila, zejména příběh doktora Judyma. Nesmí se však zapomenout ani na kapitolu Deník. Byla vyprávěna sice ženskou postavou, přesto v ní člověk občas našel něco k zamyšlení. Především konec kapitoly, v níž autor vyslovil zajímavou myšlenku: že "všechno na světě je marnost". Aneb jak praví jiný klasik: "všechno je na ho..., jen včely jsou na med."
Bylo to dost nepřehledné uspořádání celkem zajímavého příběhu.
Kniha ukázala na jednotu národa během revoluce 1948. I ten, kdo byl znám pro své náboženské zanícení, se nakonec přidal ke komunistické straně. Můžeme říci, že něco takového už snad patří do historie.
V knize nalezneme pár krátkých povídek, které se docela hodí pro letní odpoledne. Nejsou ani příliš náročné. Zkrátka pohoda.