Romcajs komentáře u knih
V této knize jsem se tedy úplně nenašel. Vše důležité tam člověk asi najde. Vadilo mě to, že pod jednou rostlinou jsou zahrnuté i rostliny druhově podobné, což ve finále působí trošku zmateně. Příklad: mám kytku a nevím jak se jmenuje. Vezmu knihu a listuju. Projdu stránky s hlavními obrázky a rostlinu nenajdu, i když v seznamu na konci je zahrnutá. Nejsou zde také udané rozměry rostlin, což je vcelku důležité, hlavně pro začínající čtenáře pěstitele. Zajímavé pozitivně je naopak to, že jsou v knize popsané i rostliny, které se dnes již běžně neprodávají a člověk na ně zapomíná. Obrázky jsou hezké a vcelku přesné.
Kniha mě svým obsahem zaujala a překvapila. Není to klasický bylinář, kde je bylinka, jak se sbírá, na co je a jak se užívá. Zde najdete i spoustu další inspirace pro lepší život. Samozřejmě každý si musí vybrat to, co mu sedí a co mu vyhovuje.
Super knížka o českým městech. Po přečtení bych se rovnou s chutí rozjel po českém kraji a všechny města navštívil. Překvapivě jsou věci, které jsou stále aktuální, ale také věci, které již odnesl čas. Možná takové aktualizované vydání by se setkalo s úspěchem.
Těšil jsem se na jednu z mnoha dobrodružných knížek, ale ouha. Literárně je spisovatel skutečně umělec, ale mě tedy dějem nestrhnul. Než vůbec hlavní hrdina vyrazil na první plavbu do Afriky, tak uběhl čas až někam na stránku 100. Na straně 160 už je zpět z druhé výpravy. A tak dobrodružství končí a začíná politikaření Portugalské monarchie. Jak jsem psal sloh je přímo básnický a je určitě dobře, že byl zmapován život velkého člověka s českými geny, ale čekal jsem trošku něco jiného.
Výborná příručka pro ty, kdo se zajímá o zbraně. Je tam popsáno snad vše, co se popsat dá. Historie i vznik jednotlivých zbraní, výrobci i některé techniky výroby. Jednu hvězdičku jsem odebral pouze proto, že mě zbraně zas až tak moc nezajímají.
Horko těžko jsem přelouskal i tento třetí díl. A to jenom proto, že jsem četl dva předešlé. Naivní dialogy, stálé popisování geniálních vynálezů a když je autor v koncích napíše prostě: kov, který nic nezničí, a je s tím hotový. Dnes je aktuální otázka války a možná zajímavé, jak jí autor řeší. To nemyslím geniální přístroj, který dokáže přenášet obrázky i zvuk odkudkoliv, ale spíše otázka co válečné nálady způsobuje. No a myslím, že neprozradím nic důležitého, když podotknu, že na konci je krásný závěr, kde panuje na celém světě mír, láska a pohoda. Prostě idylka.
Klasická detektivka. Neurazí ani nenadchne. Není to příběh o kterém bych si řekl: tak to mě pobavilo, tak to mě dostali, to jsem nečekal. Ale příběh hezky plyne a vše má svůj řád a logiku.
Kniha je takový souhrn o stavbách přehrad a životě kolem nich. Nechybí ani přehledná tabulka o všech našich nádržích. Zajímalo by mě kolik jich v krajině přibylo po roce 1989. Asi by se z toho tabulka nesestavila. Vzhledem k obsahu jiných knih edice OKO má tato trošku jiný charakter.
Augustinova smrt: Tři bratři a smrt jejich otce. Zanechal po sobě nějaký majetek? Jak si byli bratři blízcí v dětství? A jak jsou dnes? No, stojí to za houby. Jak jinak! Zatím nejhorší co jsem od Simenona četl. A to co se děje týče. Jinak styl psaní je excelentní.
Neděle: Jak se zbavit manželky za pomocí arsenu. Kuchař Emil, který byl dlouho přesvědčován k tomu, aby si vzal Bertu. Dceru majitelky restaurace. A to její maminkou. Úplně proti tomu také nebyl, tak co jiného se životem. Ale do cesty se mu připletla '' divoška '' Ada, která v restauraci pomáhala. Samozřejmě se otrava příliš nezdaří a jak to dopadne a kdo tedy přijde o život?
Daleko lepší než první povídka a tak zvedám ze dvou na tři hvězdičky.
Osobně Simenona moc nemusím, ale tuto knížku jsem četl se zaujetím. Sice to není nic, co bych si někdy přečetl znovu, ale myslím, že je to jedno z jeho nejlepších počinů. Nicméně to s detektivkou nemá nic společného. O to tam také ani nejde. Je to v podstatě část života hlavní představitelky Martiny, která se začíná psát zrovna smrtí jejího otce a není zrovna jasné proč a za jakých okolností zemřel.
Klasický příběh. Ona vikomtesa Blanche de la Fonfrey co si má vzít druhorozeného syna hraběnky de Cobrol, který je kamarád s mladíkem, synem předsedy soudu, co jeho nastávající miluje již od dob dětství. Ona si šlechtice nakonec vezme a mají dvě děti. Ten pak umírá a co bude dál ... . Dobře se četlo a rozhodně nenudilo. Krásné ilustrace vhodně doplňují příběh.
Začátek o Caesarovi a Kristovi bylo číst tak trošku utrpení, protože v dějinách nejsem moc zběhlý a v dějích a osobách jsem se tak trošku ztrácel. V druhé polovině knihy jsou kapitoly čtivější a pro mě zajímavější ( Napoleon, Kennedy - asi nejzajímavější).
Osobně nemám povídky moc rád. Protože než se začtu do děje, tak je konec. Za mě je asi nejlepší povídka Zápaďan. Děje se v Renu. Druhá povídka při natáčení filmu. První na ranči. Takže klasika z divokého západu kde se prohánějí kovbojové a indiáni to zrovna není.
Dle mého úsudku jedna z nejlepších knížek o pokojových rostlinách. Najdete zde i relativně zapomenuté druhy a ke každé rostlině základní parametry úspěšného pěstování. Mě se i líbí, že co se týče zemin jsou uváděny základní druhy, jako listovka, vřesovka a podobně a jak je míchat adekvátně ke každému druhu květiny.
Super knížka o zelenině, podle které jí může pěstovat opravdu každý. U každého druhu je uvedena prospěšnost na zdraví, výsev, hnojení, podmínky, sklizeň zkrátka vše co potřebujete vědět. Stačí si vybrat druh a hurá na to. Jediné co je poplatné době jsou odrůdy, které jsou uváděné. Dnes je trh poněkud bohatší. Ale některé odrůdy jsou aktuální do dneška a přetrvávají dál.
Docela jsem se s chutí pustil do čtení, ale po pár stránkách jsem zjistil, že to nebude až tak jak jsem doufal. Ne každý je prostě nadaný uměním psát zajímavě. Autor bude asi dobrý vědec, ale možná měl nechat své zážitky sepsat někoho jiného. Jak už psal endyamon přede mnou, informací je dost, ale jsou podané divným slohem a nesouvisle. Nicméně kdo se zajímá o Velikonoční ostrovy určitě si tuto knížku nenechte ujít.
Americké gangsterské prostředí, kde život člověka je jen položka. Osobně tento námět nemám moc rád, ale napsané to je určitě dobře. Dobře se čte i když jsem se občas ztrácel v množství postav.
Knížka se bezvadně čte. Výběr byl perfektním průřezem celé řady. Ze všech tří příběhů se mi líbil nejvíce třetí a to ,, Okresní prokurátor využívá šance". První dva mají až neuvěřitelně přehnané rozuzlení.
A. J. Cronin je výborný spisovatel. Povídka Španělský zahradník nemá ale pro mne ten pravý happy and, který bych čekal od knihy, u které se mám odreagovat a zapomenout na reálné strasti života. To povídka Gracie Lindsayová v podstatě dobře končí, i když samotná Gracie ... . Jinak jsou obě povídky napsané krásně a bezvadně se čtou.