Romiet Romiet komentáře u knih

Neodpovídej Neodpovídej Lucie Bechynková

(SPOILER) Upřímně jsem trochu rozčarovaná... Ještě nikdy jsem se v žádné knize nesetkala s tolika nelogičnostmi a hlavně chybami ve jménech. Každou chvíli je někdo přejmenován - z Dariny je Jana, z Adély Bára, z Filipa Radim, z Uhlíře Stránský... Kromě toho se hned několik postav jmenuje stejně, což ke všem těm náhodným změnám jmen přidává jen na zmatku. A aby toho matení nebylo málo, hlavní dvojka vyšetřovatelů si většinou vyká, občas však plynule přejde na tykání a zase zpět do výchozí pozice (opakovaně).
Věřím tomu, že autor/ka knihy (myšleno obecně), který/á po sobě text neustále do zblbnutí čte a přepisuje, už tenhle typ chyb nevnímá, unikají mu. A proto tohle dávám hlavně na vrub vydavateli. Bylo to tak do očí bijící, že nechápu, jak to může redaktor/ka i korektor/ka v tolika případech přehlédnout.

Tohle je to, co mě asi na celé knize trápilo nejvíc. Z dalšího (často také jmenovaného v komentářích ostatních) bych jen ráda zmínila, že nejen dějová linka Zuzany je pro celý hlavní příběh knihy nepodstatná. Platí to i u rozvětvení životních příběhů náhodných postav - například paní Kocurové, nálezkyně první oběti. Kdyby se z knihy vyškrtla celá kapitola čtyři, která o ní pojednává, vůbec by to na příběh nemělo dopad. Přiznám se, že jsem po zbytek knihy doufala (zbytečně), že se tam paní Kocurová ještě objeví a bude mít na děj nějaký zásadní vliv.

Dvě a půl hvězdy dávám hlavně za to, že příběh měl nápad a snahu o přesah do velmi aktuálního společenského tématu. To cením. A za sympaťáky v podobě hlavních vyšetřovatelů - to jejich "štengrování" bylo prima :)

28.11.2024 2.5 z 5