ruzovimotil ruzovimotil komentáře u knih

V indiánském zajetí - Život a příběhy Johna Tannera V indiánském zajetí - Život a příběhy Johna Tannera John Tanner

Skvelá knižka ktorá prináša život indiánov "z prvej ruky". Napísaná je zvláštne strohým štýlom, keď autor aj najťažšie životné situácie, kde bol naozaj na hranici života a smrti podáva veľmi veci skoro až "sucho". Vôbec to neberiem ako žiadnu výtku, kniha je zápisom rozprávanie jedného "obyčajného" človeka nie dielom študovaného spisovateľa. Väčšina deja je venovaná lovu a presunom, poprípade vzťahom medzi jednotlivými indiánmi. Veľmi zaujímavé sú rovnako časti o duchovnom živote indiánov.  Bola to moja prvá knižka zo života severoamerických indiánov a po jej prečítaní som si hneď objednal ďalšie.

28.01.2025 5 z 5

Indiáni na jezeře Titicaca Indiáni na jezeře Titicaca Václav Šolc

Jedná sa ľahčí ale veľmi pekný historický cestopis. Pre mňa najzaujímavejšie boli časti popisujúce živo v domorodej dediny v ktorej strávil dlhší čas. Jedná sa o domu keď miestny obyvatelia naozaj ešte stavali a používali svoje klasické trstinové ľode, turisti do oblasti prakticky nechodili... po zhliadnutí pár súčasných videí, kde indiáni stavajú už len lode obalené trstinou pre potechu davov turistov ,mi ten kontrast za 60 rokov prijde ohromný. Je to smutné ale je to asi skoro všade na svete ...

28.01.2025 4 z 5

180 000 kilometrů dobrodružství 180 000 kilometrů dobrodružství Antonio Halik (p)

Musím povedať, že kniha sa mi moc páčila a bol to jeden z najlepších cestopisov aké som čítal. Vlastne nie je to klasický cestopis, ale autor vybral z viacerých ciest vždy jednu príhodu,príbeh a treba povedať , že skoro všetky boli naozaj zaujímavé. Jeden príbeh je o tom ako náhodou objavili nádhenú jaskyňu v ktorej sa stratili a strávili nakoniec dva dni  - musím povedať, že to už bolo pre mňa trochu ťažšie uveriteľné. Čo mňa trochu zneistili boli staršie komentáre od Eicherik a vas v ktorých píšu o časových smyčkach poprípade o Atlanťanoch - ja som nič podobné v knihe nenašiel . Rovnako som neprišiel na to prečo sa kniha volá 180 000 km dobrodružstva - za jednu expedíciu sa mi to zdá ako hodne nepravdepodobne veľké číslo, za celý život zas malé... ale to hodnotu knižky neznižuje :).

28.01.2025 5 z 5

Sama mezi Indiány Sama mezi Indiány Ettore Biocca

Naozaj fantastická kniha. Treba povedať, že mám vyslovene rád intímne , autentické vhľady do iných kultúr čo táto knižka maximálne naplnila. Samozrejme je to dosť drsné, najviac začiatok knihy neskôr už toľko nie ( píšem hlavne preto aby pár úvodných scén z únosov niekoho neodradilo). Pre prečítaním som si pozeral komentáre, kde viacero čitateľov písalo o tom, že sa číta vyslovenen ťažko. V mojom prípade sa to nepotvrdilo ani trošku, kniha ma pohltila od začiatku a na každé ďalšie čítanie som sa veľmi tešil a pár večierok som si pretiahol viac ako by som chcel :). Knižka však nie je len o inej kultúre, veľmi ma fascinovala aj osoba hlavnej hrdinky/ autorky, ktorá mala neuveritnú vnútornú silu a to čo zvládla ona by z nás zvládol asi málokto. Ku knižke sa časom asi znova vrátil a ostane jednou z mála knižiek ,ktoré si ponechám a popoputuú ďalej. Asi jediná podobná kniha čo som čítal bola Nisa, dcera Kungov, ktorá je trošku inak pojatá ale podobne fascinujúca.

06.01.2025 5 z 5

Moje srdce patrí Amazónii Moje srdce patrí Amazónii Anne-Sophie Tiberghien

Musím povedať , že som dosť váhal či komentár pridať, hlavne kvôli tomu, že sa tak líši od ostatných hodnotení a nechcem ľudí dopedu odrádzať od čítania. Tiež je nutné povedať, že aj cez veľkú snahu som knihu nedočítal a skončil asi v tretine. Kniha sa mi čítala extrémne ťažko a pritom knihy o živote domorodých obyvateľov mám naozaj veľmi rád. Štýl autorkinho písania je veľmi komplikovaný, plný vnútorných opisov jej prežívania. Sledovať jej trasu bolo pre mňa skoro nemožné a dočítať úvodné komplikácie pre cestou vyslovene úmorné. Autorka veľmi silno opovrhuje misionármi a bielymi turistami, ktorí indiánov len nepekne zneužívajú. Jej snahou bolo splynúť zo životom v džungli, žiť s indiánmi ale celý čas čítania som sa nevedel zbaviť pocitu, že je tiež len ďalším sebeckým belochom ktorý si stretnutím s indiánmi lieči svoje životné životné traumy, prijde pozrieť si ich život ako zaujímavé divadelné predstavenie a znova odíde inam...

18.12.2024 2.5 z 5

Atické noci Atické noci Aulus Gellius

Knižku som nedočítal skončil som asi v polovici ale rozhodne nemôžem, že by sa jednalo o zlé čítanie, určite sa k nej časom vrátim. Je to taká zmes myšlienok, postrehov zo všetkých oblastí života, tak trošku čo autora napadlo. To ale nie je výčitka, naopak je to výborný vhľad do myslenia spred 2 tisícročí. A to je na to asi najviac zaujímavé a dáva to množstvo možností na porovnanie a hodnotenie kam sme sa za tie roky posunuli... V skratke je to také blog akurát pred nášho letopočtu...

03.12.2024 4 z 5

Mipam - lama s paterou moudrostí Mipam - lama s paterou moudrostí Alexandra David-Néel

Príjemná knižka ktorá núti k zamysleniu, ale asi som od nej nejak podvedome čakal trošku viac - problém je, asi v tom, že som mal prehnané očakávania :). Samozrejme je zasvätený pohľad do života v Tibete úžasný a plne uveriteľný. Trochu mi však prekážalo veľké množstvo pôvodných tibetských výrazov, ktoré síce boli na konci v slovníku vysvetlené ale ich dohladávanie trochu kazilo ucelený dojem z čítania. V každom prípade knižku doporučujem, čítala sa veľmi príjemne.

03.12.2024 4.5 z 5

Nisa, dcera Kungů Nisa, dcera Kungů Marjorie Shostak

Najlepšia knižka akú som v poslednej dobe čítal. Kniha je z časti odbornou antropologickou literatúrou čo však mne ako úplnému laikovi skôr vyhovovalo. Naozaj intímny pohľad do života africkej ženy mi prišiel priam fascinujúci. Prišlo mi veľmi zaujímavé ako veľmi veľa aspektov polo podobných s našou dnešnou západnou kultúrou od problémov s výchovou, "rozvodmi", postavením ženy... Veľmi mi prišlo zaujímavé, že sa človek dozvie ako prežívajú naozaj intímne veci od pôrodu až po prežívanie orgazmu či problémov s menštruáciou. Sú to veci ktoré sa človek nedozvie ani o generáciu pre nami v našej kultúre. Naozaj skvelé čítanie ,ktoré ma navilo od začiatku až do konca.

03.12.2024 5 z 5

Červíček aneb Indiánský lovec objevuje Evropu Červíček aneb Indiánský lovec objevuje Evropu Alberto Vojtěch Frič

Naozaj skvelá knižka, miestami zábavná aj keď skôr na úkor západnej spoločnosti ako na úkor života indiánov. Aj keď sa knižka číta ľahko, veľakrát prinúti k zamysleniu...

03.12.2024 5 z 5

Indiáni Jižní Ameriky Indiáni Jižní Ameriky Alberto Vojtěch Frič

Kniha sa mi veľmi páčila, je to samozrejme hlavne cestopisná kniha a podrobnejšiemu popisu životu indiánov sa venuje trochu menej, čo však niekomu môže naopak vyhovovať viac. Od autora sa čítal ešte knihu Červíček, aleb indiánsky lovec objevuje Evropu a tá ma pohltila viac.

03.12.2024 4.5 z 5

Atlas vyhubených živočichů Atlas vyhubených živočichů Radek Malý

Knihu si vybrali deti v knižnici ale prečítal som ju s veľkým záujmom aj ja. Naozaj veľmi pekná knižka ktorá určite nie je len pre deti. Informácie sú zaujímavé a z môjho pohľadu tak akurát obsiahle aby bavili deti aj dospelých.

25.09.2024 5 z 5

V albánských výšinách: Putování za horskými kmeny V albánských výšinách: Putování za horskými kmeny Mary Edith Durham

Nesmierne pútavá knižka o živote v Albánskych horách ktorý sa riadi inými zákonitosťami ako sme zvyknutý my dnes. Pre mňa sonda do života v stredoveku, ktorý sa odohral len nedávno. Čítal som po knižke Krvavý duben od Ismain Kadare, ktorá opisuje viac románovou formou rovnaké prostredie. Obidve knižky som si nesmierne užil a veľmi príjemne sa doplňovali. Vrele odporúčam.

06.08.2024 5 z 5