Sam1024 komentáře u knih
Calamity Jane, legendární americká průkopnice Divokého západu, měla poměrně smutný konec. Její život, plný dobrodružství a odvahy, skončil osaměle a značně odlišně od obrazu, který si o ní vytvořila veřejnost. V posledních letech svého života se Calamity Jane potýkala se silnou závislostí na alkoholu. Tato závislost výrazně ovlivnila její zdraví i chování. Zemřela 1. srpna 1903 ve věku 51 let na zápal plic v Terry, Jižní Dakota. Je pohřbena na hřbitově Mount Moriah Cemetery. Na rozdíl od své odvážné a nezávislé pověsti, kterou si vybudovala, byla v posledních letech života spíše osamělou a nemocnou ženou.
Emmanuel Todd, historik a politolog, je autorem mnoha publikací, které nebyly z francouzštiny příliš překládány. Mezi nejvýznamnější z jeho publikací patří "La chute finale" (Konečný pád), ve které v roce 1976 předpověděl rozpad sovětské sféry a také esej o stagnaci rozvinutých společností "L'ilussion économique" (Ekonomický klam), že by přece jen o ekonomice něco věděl? No možná není správný eurohujer. Pokud by někdo věděl, kde tyto knihy sehnat v češtině, angličtině nebo v ruštině dejte vědět na profesor9491@gmail.com. Dík předem.
Miroslav Bárta a jeho "Sedm zákonů" se také zabývají životním cyklem civilizace.
Mám vydání z roku 1988.
Plevova Robinsona jsem dostal ve druhé třídě pod stromeček. Byla to první 'velká' kniha, kterou jsem přečetl a byla příčinou mého knihomolství. Vzpomínám si na pasáž, kdy Robinson chce uprchnout z otroctví a srazí spolu-otroka z loďky do moře, cituji "…Mulej vyplaval hned jako korek nad vodu." Dlouho jsem si myslel, že 'korek' je nějaký živočich, který umí velmi dobře plavat.
Skvělá kniha - ať si soudrhuh Wewrka říká, co chce.
Nejvíc mne dostala rada č.3. 'Kupujte zástěry s dlouhými tkalouny, které se dají zavázat vpředu, kam jasně vidíte.' Nemehlo, které si neumí uvázat zástěru vzadu, do kuchyně nepatří.
Mám knihu ve vydání z r. 1984. Je tendenční úplně jinak než dnes vydávané dějiny USA. U těch nových je třeba být také hodně opatrný ;-)
Perfektní, dlouho jsem ji nemohl sehnat ale už je doma.
Má nejoblíbenější Vernovka. Pokud jde filmová zpracování, tak nejblíže knize je sovětská verze z roku 1941. Čím pozdější adaptace, a že jich bylo, tím více jde o jiný příběh. Poslední holywoodskou verzi z roku 2012 nejlépe charakterizuje věta z jednoho z komentářů na csfd.cz: "Proboha, proč já mám poslední dobou takové štěstí na sračkoidní odpady?"