shaula shaula komentáře u knih

Konečná zastávka Konečná zastávka Trampilot Vlad (p)

Právě jsem dočetla a musím říct, že se mi kniha hodně líbila. Děj je vystavěný logicky, nenašla jsem tam žádné nelogičnosti nebo nejasnosti. A co mě moc potěšilo, je to, že v knize nejsou žádné gramatické chyby ani překlepy (našla jsem jen jednu chybějící uvozovku a jednu přebývající čárku, což je na knihu o bezmála 350 stranách skvělý výsledek). To se (bohužel) dnes v knihách vidí málo. Pro někoho je to nepodstatné, ale pro mě to tvoří významnou část čtenářského zážitku. Kniha je psaná živým a čtivým jazykem, věty jsou obratně formulované, bez opakování slov.
Na první knihu autora je to prostě skvělý výsledek a už se těším na další díl. Uvažovala jsem, kolik dát hvězdiček, ale pak jsem nenašla žádný důvod, proč nějakou ubrat, takže nakonec za plný počet.
Konečnou zastávku s klidným svědomím doporučím všem, kdo mají rádi inteligentní krimi, kde spolu s kriminalisty krůček po krůčku odkrýváte celý případ.

19.06.2022 5 z 5

Věk supernovy Věk supernovy Liou Cch'-sin

Bohužel musím souhlasit s ostatními, Vzpomínky na Zemi jsou geniální dílo, Kulový blesk nebyl špatný, ale Věk supernovy byl pro mě velkým zklamáním. Námět parádní, ale kniha mě vůbec nebavila, děj neuvěřitelný... Prostě za mě krok vedle a jsem ráda, že jsem to konečně dočetla (a že mi to trvalo dost dlouho). Pouze mě pobavila jedna zmínka v epilogu (a hodnotím kladně, že autor má smysl pro humor a umí si udělat legraci i sám ze sebe - kdo dočetl, tak ví).

06.12.2020

Draculova žena Draculova žena Michaela Ella Hajduková

Knihu jsem začala číst ráno a nemohla jsem se odtrhnout. Je pozdní odpoledne a mám dočteno (ještě že mám dovolenou:-) ). To už se mi nestalo opravdu velmi dávno. Je tam vše, láska, tajemno, napětí,... Navíc mě "donutila" sednout ke Googlu a pohledat si další historické informace. Rozhodně doporučuji! Knihu si koupím, abych autorku podpořila. A až trochu vstřebám zážitek, začnu určitě pošilhávat i po dalších jejich dílech.

02.08.2020 5 z 5

Za cizími prstenci Za cizími prstenci Pavlína Bartošová

Anotace mě zaujala, ale přehlédla jsem v ní náznaky, že půjde docela dost o romantiku pro starší náctileté, než úplně o čisté sci-fi. OK, moje chyba. Když od toho odhlédnu, tak se kniha četla dobře, je napsána živým jazykem, jen škoda docela velkého množství gramatických chyb (a docela nesmyslných, v jedné části věty je i/y použito správně a hned za pár slov chybně... Jako by si zařádil šotek:-)
Postavy se občas chovají nelogicky a neuvěřitelně, ale není to zas tak hrozné, i když hlavní postava Zoie mi občas dost lezla na nervy. Ale stejně jim člověk celou dobu drží palce :-) Je znát OPRAVDU VELKÁ inspirace Avatarem, ale komu se Avatar líbí, asi nebude zklamán ani z této knihy. Jedná se o příjemný příběh, děj vcelku odsýpá a i když stejně celou dobu tušíte, jak to nakonec dopadne, i tak čtete dál a dál...
Není to kniha, u které by se konal nějaký WOW efekt, ale rozhodně neurazí. OK, jdu si koupit druhý díl ;-)

31.07.2020 3 z 5

Laila Laila Josef Rubáš

Zvláštní kniha... Na začátku jsem si říkala, co se to tam děje, o co jde, nechápu, tohle asi nedočtu. Ale pak mě to tak chytlo, že jsem se nemohla odtrhnout :-) Jedině mi trošku vadilo už zde zmíněné skákání v ději, že jsem přesně nevěděla, KDY se teď nacházíme. Ale to nejspíš k tomu patří a byl to autorův záměr. I po dočtení mi trošku stále uniká smysl celé té zápletky (jako PROČ VLASTNĚ?). Čte se to ale vážně dobře a pokud je tohle prvotina, tak bravo a těším se na další knihy.

09.06.2019 4 z 5

Síť snů Síť snů Petra Kubašková

Tohle bylo příjemné překvapení. Knihu jsem koupila v akci za sníženou cenu a nečekala jsem od toho nic zvláštního. Už dříve jsem takto koupila pár knih od začínajících autorek a ne že by byly přímo špatné, ale bylo vidět, že... prostě začínají. Tady ale byla zápletka promyšlená, formulace neopakující se, styl psaní vtipný. No prostě četlo se to parádně. Jediné, co mi přišlo trochu nedotažené, byl závěrečný boj se záporákem... Bylo to takové nějak moc snadné... Každopádně mám ale v plánu si přečíst i další knihy od této autorky, pokud v budoucnu nějaké vydá.

13.08.2018 4 z 5

Neobjevitelná Neobjevitelná Renata Gavenčiaková

Tak tohle bylo mnohem vyváženější než první díl. Děj sice předvídatelný, ale napínavě zpracovaný, s fantazií, vyvážený poměr akčních a romantických scén. Bravo. Jen škoda těch gramatických chyb, je jich tam jak máku a kvůli nim čtení rozhodně není pohodlné (v tom platí totéž, co jsem napsala u prvního dílu. KOREKTOR!!!)

05.02.2018 4 z 5

Nedostihnutelná Nedostihnutelná Renata Gavenčiaková

Co k tomu napsat... Příběh slušný, zpracování by (na začínající autorku?) celkem ušlo (i když se postavy občas chovají nelogicky a taky bych ubrala těch lítostivých scén a trochu přidala na akci - proč třeba byla přeskočena celá scéna při získávání dýky Vasinteritus?) Takhle celá kniha působí "jen" jako romantické fantasy pro náctileté (což ale nemusí být nutně na škodu, to je možná její původní záměr). Celý dojem ale hodně kazí naprosto neuvěřitelné množství gramatických chyb, v každém druhém odstavci minimálně jedna. Ji/jí, chybně použité přechodníky, chybné tvary slov (především přivlastňovací přídavná jména, ale i další), chybně významově použitá slova, nesprávně použitá interpunkce (čárky), nešikovné formulace (nedávají smysl), nesprávné použití předložek, chybně používané "ač" (ve významu "aniž"), dokonce občas i i/y, atd. atd. Taky autorka ráda používá složené a vložené věty, občas to ale působí až příliš křečovitě. Kromě toho velký silný sebevědomý lykajský král neustále "přede", "špitá", "brouká" a dělá další podobné zženštilosti.
Podle jména soudím, že čeština možná není její mateřský jazyk (?), tak by se to dalo i pochopit - v tom případě ale je o to důležitější nechat text zkontrolovat korektorem, který v tomto případě žalostně selhal, nebo spíš to žádný korektor vůbec neviděl. A že ho tahle kniha potřebuje víc než nutně! Měla jsem celkem problémy to dočíst. Ještě že jsem ji koupila v akci za pár korun, jinak by to bylo na reklamaci (a možná ji podám i tak). Každopádně je tato kniha první, která mě "donutila" napsat nějakou recenzi :-D
Uvažovala jsem, jestli dát dvě nebo tři hvězdy... Je to tak na 2,5, ale 2 mi připadají nefér, proto 3. Druhému (paralelnímu?) dílu Neobjevitelná ale asi dám šanci, když jsem ho už koupila...

11.01.2018 3 z 5