ShotgunTokugawa
![Adept Adept](https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/458868/adept-AJO-458868.jpg?v=1606247173)
@Racek213 Pokud se vám Adept líbil tak bych doporučil autorovu jinou sérii a to Démoni války a Démoni času míru. Ta se odehrává během druhé světové války a v letech po ní a kromě ruského "supermana" Alexandra Razumowského vystupují i Stalin, Berija a další historické postavy. Jsou zde opět nadpřirozené prvky, skvěle ukázaná "odvrácená" tvář bolševické říše ale při zachování svižné akce.
![Na stráži Na stráži](https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/492972/na-strazi-HSM-492972.jpg?v=1672426124)
@OldFirehand Ten román vyšel rozdělený na dva díly i v originále. Pokud si od autora chcete přečíst nějakou novelu, tak doporučím Konec cesty. Je to také postapo a DG jej napsal během svého působení v Izraeli, když se schovával před raketami Hizballáhu.
K této knize jsem se dostal úplně náhodou a nakonec jsem rád, že jsem se do tohoto experimentu pustil. Kdybych použil zkratku pro fandy polské sci-fi, tak série Materia Prima (tato kniha je prvním dílem této série) je svět knižní série S.T.A.L.K.E.R. posunutý z Běloruska do Polska (okupované Ruskou říší) a v čase do doby na počátku dvacátého století. I zde jsou příšery, ale nestvořila je radiace ale buď mágové nebo se do našeho světa dostali z jiné dimenze.
— Podobně jako ve stalkerovským knihách, se tu často celkem vtipně řeší vztahy mezi Poláky a Rusy a také zpodobnění magie v této knize je celkem hodně „realistické“ a má nějakou vnitřní logiku. Podobná je zde i docela temná atmosféra a celkem slušná akce. Také se zde často používají kousky originálních ruských slovíček a hlášek.
— Takže o čem je Adept? Kniha se odehrává na začátku dvacátého století v Varšavě. V ní a také v Petrohradě a Moskvě se nacházejí takzvané enklávy, což jsou území, ve kterých se objevují nebezpečné příšery z jiné dimenze. Hlavní hrdina Olaf Rudnicki během jednoho návratu z tohoto území pomůže ruským vojákům mířícím do Varšavy ubránit se útoku nebezpečného démona. Spřátelí se s velitelem těchto vojáků ruským šlechticem Alexandrem Samarinem. Olaf je alchymista a praktikuje i sparygickou medicínu a shodou různých náhod se zamotá i do politiky. A zjistí, že na pozadí šachů světových mocností probíhá ještě boj mezi různými frakcemi bytostí z jiné dimenze a pokud vyhrají ti špatní, bude to konec i našeho světa.
— Kniha má poměrně svižné tempo vyprávění, slušnou porci černého humoru, výtečnou atmosféru a dostatek akce. Svět Prima materie je povedeným mixem originálního alternativního světa s reálnými historickými postavami a událostmi. Adam Przechrzta mne hodně příjemně překvapil a už čtu další dál této série, který má na Goodreads nebo LC ještě lepší hodnocení než Adept. Jo a kromě povedené obálky, je v knize i dost neméně zdařilých černobílých ilustrací.
Už jsem četl i ostatní dva díly této trilogie a mohu prohlásit, že kvalitativně jdou knihy mírně nahoru. Potěšilo mě, že autor už vydal první díl volného pokračování Materia secunda!
![Návrat do Killybegs Návrat do Killybegs](https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/238339/navrat-do-killybegs-IXL-238339.jpg?v=1666352354)
Éirinn go Brách je gaelsky Irsko navždy a často toto heslo používali členové IRA v době, kdy válčili s velkou Británií o Severní Irsko. tento román je příběhem jednoho z takových.
— Tyrone Meehan je veteránem války mezi IRA a britskou vládou. A v době, kdy tyto dvě strany v roce 2006 podepsaly příměří se na něho provalí, že dlouhou dobu fungoval jako britský agent a zrazoval své spolubojovníky i obyčejné sousedy. Vrátí se do se do domu svého otce v Irsku, kde mu úplně každý dává znát, jak ho nenávidí a všemožně se ho snaží vyštvat z města.
— Aktuální dějová linka je proložena jeho vzpomínkami na celý jeho život od jeho dětství v Irsku, přes mládí v Belfastu, kdy vstoupil do IRA, až k době, kdy byl jedním z vážených bojovníků IRA. Musím konstatovat, že líčení násilí ze strany protestantských podporovatelů Británie, tak líčení poměrů ve vězení, kde strávil hodně času je dost silná káva. Jsou zde líčeny i různé protestní hladovky a známé roztírání exkrementů po stěnách cel, které se dostalo i do jednoho známého filmu.
— Docela mě překvapilo, jak hodně byli Britové nenávistní proti Irům v době druhé světové války, protože Irsko bylo neutrální a proto ji Britové viděli jako spojence Hitlera. O tomto aspektu britsko-irských vztahů jsem se dozvěděl z této knihy úplně poprvé. Hodně se z této knihy dozvíme jak o struktuře IRA, tak o fungování britské justice a vůbec společnosti v obou zemích. Kniha je napsána naprosto skvěle. Zejména ty pasáže z dětství jsou přímo uhrančivé. Přelouskal jsem to během pár dní a velmi to doporučuji. Leabhair go Brách!
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)