Adept přehled

Adept https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/458868/bmid_adept-AJO-458868.jpg 4 241 241

Materia Prima série

1. díl >

Varšava, počátek dvacátého století. Uprostřed města se objevila enkláva a její rozrůstání může zastavit jen zeď protkaná stříbrnými pruty. Nikdo neví, kde se tu vzala, ani proč se uvnitř mění rozložení ulic a podoba domů. Identické oblasti se nacházejí také v Moskvě a Petrohradu. Do oblasti se vydávají jen carské patroly a alchymisté při hledání ingrediencí pro své experimentální léky. Polský alchymista Olaf Rudnicki a důstojník elitní carské gardy se s hrozbou musejí utkat a dát všanc nejen své životy. K dovršení všeho zlého narůstá konflikt mezi mocnostmi a nezadržitelně se blíží válka. Souboje, zakázané experimenty i narůstající neklid ve městě vedou k finále, které nikdo nečeká.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Adept. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (70)

VerronikaH
12.05.2024 4 z 5

Vlastně jsem ani nevěděla, co od toho čekat a byla jsem příjemně překvapená. Posloucháno jako audiokniha a samotný přednes Filipa Jančíka byl naprosto dokonalý a dokázal úžasně vtáhnout do děje i vykreslit rozpoložení postav. Ve zkratce je to příběh o "zlém" rusovi, ze kterého se stane loajální přítel, a o "hodném" polákovi, ze kterého se stane mocný politický hráč. Historické reálie se zde krásně prolínají s magickým světem a dohromady tvoří velmi poutavý svět. Druhý díl si rozhodně nenechám ujít.

kruppe
02.05.2024 5 z 5

Komentář po třech přečtených dílech. Hurá, konečně někdo zase rozčeřil hladiny fantasy, které se po Eriksonovi začinaly zanášet. Poslední fantasy pro mě byly jen neustálá patetická schematičnost, do které jen občas někdo hodil oblázek nápaditosti.
Zde máme fantasy z ranku snad alternativní historie, se kterou si autor poradil velmi dobře. Po dějové stránce napínavé, neustále se něco děje v enklávách, u válčících stran, v politice. Hraje se o trůny, hraje se o lidské životy. Hlavní hrdinové jsou zmítáni dějinnými událostmi.
Jediné, co mi lezlo na nervy, je nevyrovnanost hlavního hrdiny. Chvíli se chová racionálně, tak, jak byste to na základě profilu, který mu autor na stránkách knihy dal do vínku. Jindy se chová naprosto neadekvátně a jde proti svému dosavadnímu vzorci chování... To je snad jediná větší výtka.
Jazyková stránka mi naprosto vyhovovala, včetně rusismů, které tomu daly hvězdičku navíc.
Za mě neotřelá fantasy, svěží vítr z Polska, který by se vám mohla líbit, pokud vás oslovili https://www.databazeknih.cz/serie/prachmistri-5679.
PS. Vím, že hodnocení jsem přepálil, jen 4 hvězdičky jsou prostě málo a 5 je moc... takových pěkných 85 % by bylo adekvátní.


Erinyie
14.04.2024 4 z 5

(SPOILER) Ahoj,

dnes tu pro vám mám knižní tip od sousedů

Adept
Autor: Adam Przechrzta
Žánr: sci-fi, fantasy
Stran: 384
Hodnocení:

Tuto knihu jsem si koupila kvůli obálce ale nikdy jsem se do ní nepustila, pak přišla nabídka štafety na celou sérii a já ji řekla proč ne, zkusím a uvidím, tímto děkuji @knihy_s_marcelom

Ocitáme se na začátku 20. století v Polsku které není úplně Polsko, ve městě Varšava která se řídí svými pravidly a zákony.

Ze začátku jsem měla obavy, byla jsem lehce zmatená, moc postav a jmen, do toho polské a ruské názvy - v knize je slovník s "významy" ale chápu že kvůli navození té správné atmosféry to v knize musí být - upřímně po pár stránkách jsem to již nevnímala.

Na akci dlouho čekat nebudete vlastně hned první kapitoly vás vtáhnu do děje a vy již přihlížíte jak se alchymista Rudnický snaží probíjet nepřízní osudu, občas i ho bylo až líto, po celou dobu se snaží všemožně nepříjemnostem vyhýbat ale ve finále to vypadá že jim jde naproti.

Společnost našemu alchymistovi dělá Samarin, voják až do morku kostí který se řídí čistě tím co má z výcviku vštěpeno a málo kdy používá svůj vlastní rozum a úsudek, tuto spolupráci bylo zajímavé sledovat, oba se od sebe navzájem učili a ke konci knihy byl posun obou postav znatelný, jsem hodně zvědavá na pokračování v tomto směru.

Abych nezapomněla, příjemným překvapením byla Anastázie, příjemné zpestření v knize kde převládaly mužské charaktery, ale víc vám k ní nepovím na tuhle postavu si každý musí udělat svůj názor, za mě do příběhu sedla jak pr*el na hrnec.

Skvělý a originální příběh, nechyběla akce ani vtipné scény, měla jsem strach z politiky ale ta byla jen okrajově, velmi mě bavilo sledovat taktizování a pletichaření mezi postavami, a pokud máte rádi černý humor tak tady si přijdete na své.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Knižní novinky (10. týden)

07.03.2021


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Adept v seznamech

v Právě čtených21x
v Přečtených294x
ve Čtenářské výzvě39x
v Doporučených21x
v Knihotéce263x
v Chystám se číst171x
v Chci si koupit36x
v dalších seznamech6x