Stín přehled
Adam Przechrzta
Materia Prima série
< 3. díl
Varšavská republika se snaží udržet neutralitu, balancuje mezi dvěma silami – Němci a Rusy –, ale mladý stát má čím dál více potíží. V enklávách se objevují přímí vyslanci Šeptajících, a slovo moci, které Polákům dalo vítězství, je už známo všem stranám konfliktu. Samarin a Rudnicki jsou vtaženi do víru politických a společenských intrik, jenomže to není ani jediné, ani největší nebezpečí. Někdo přísahal, že je zabije. Že zabije všechny, jako jsou oni. K tomu jak v Berlíně, tak v Sankt Petěrburku sílí přesvědčení, že nastal čas zaútočit. Polská armáda se chystá na rozhodující střet, ale velitelství si uvědomuje, že žádná strategie neumožní porazit nepřítele, který má dvacetinásobnou početní převahu. Jen čas ukáže, kdo zemře a kdo přežije...... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Stín. Přihlašte se a napište ho.
Tahle série na mne vyskakovala z různých stran už nějakou dobu a když ji KD nabízely ve slevě, rozhodlo to a koupila jsem ji tatínkovi k narozeninám. Protože se mu líbila, půjčila jsem si první díl na dovolenou, abych po 2 dnech byla v polovině knihy a proklínala se, že jsem si nevzala i dvojku. Nikdy si ovšem nezahrávejte s knižními bohy, protože to dopadlo tak, že po 4 dnech jsem se vracela domů s nemocným dítětem a získala tak kupu času pro čtení.
Musím vyzdvihnout nejen zasazení do období před a během první světové války, které pro mě u knihy s nálepkou „fantasy“ bylo hodně netradiční, ale zejména autorem vybudovaný svět. Myšlenka enkláv, jejich fauna, pojetí magie, hlavní aktéři příběhu i vedlejší postavy, rozpolcenost hrdinů mezi přátelstvím, národností, politikou a velkými dějinami, které řídí jejich pohyby na šachovnici… Svůj díl jistě odvedl i překladatel a velmi oceňuji slovníček a vysvětlivky na konci knihy (to už se dnes moc nevidí).
S odstupem času se už nedovedu podrobněji rozepsat ke každému z dílů, a tak jen ve stručnosti:
- Líbilo se mi, jak se alchymista z nenápadné a spíše průměrné figury vypracoval v postavu, vzbuzující respekt a mající skutečnou moc.
- Oceňuji postavu nové hraběnky Samarinové, o to víc, že milostná Rudnického linka mi přišla uspěchaná a trochu mě zklamala.
- I když mi bylo líto, že kniha končí a nepokračuje, možná jsem za to – s ohledem na dějinné mezníky a osudy carské rodiny docela ráda. Přesto by mě zajímalo, zda Adam Przechrzta plánuje pokračování?
Závěr série rozhodně nebyl špatný, ale minimálně pro mě Místodržícího nepřekonal. Takže zcela netypicky jde o sérii, kde se mi nejvíc líbil díl prostřední.
Stín je svým stylem, tempem, hloubkou postav apod. zcela na úrovni předchozího dílu. Pořád platí, že se velice dobře čte, všechno odsýpá, jak má a čas od času přijde nějaké to menší překvapení. Bohužel žádný pořádný zvrat.
Stinnou stránkou je, že se tohle všechno začíná trochu zajídat. Snad nikdo už nevěří, že se Rudnickému něco stane, jen on sám to neustále zdůrazňuje. Zklamala mě samotná osoba původního Stína. Bez spoilerů se dá říct snad jen to, že jak od něj, tak od jeho organizace jsem čekal o dost větší účast. Stále mi také vadí magie, kterou se sice autor snažil v průběhu série vysvětlovat, ale stejně se v kritických momentech objeví něco náhodně a příhodně neznámého. Principielně mi soft magie nevadí, ale sem se opravdu nehodí a nastavit jasná pravidla a omezení se autorovi bohužel úplně nepovedlo.
I přes všechna negativa si Stín určitě zaslouží minimálně 4/5. Je škoda, že tahle série nedosáhla u nás výraznějšího komerčního úspěchu. Rád bych si přečetl i navazující Materia secunda, ale bojím se, že se překladu nedočká.
Loď plná nevěst, Naděje v nás a další knižní novinky (18. týden)
30.04.2023
Kniha Stín v seznamech
V třetím a zároveň posledním díle série Materia Prima se už tolik nepodíváme do Enklávy, ale stane se něco, že o ní nepřijdeme. Nebudu víc říkat, ať nespoileruji, ale ve výsledku mi ty výpravy moc nechyběly.
Opět je zde spoustu politických pletich, troufám si říct, že v tomto díle nejvíce, intrik a různých druhů manipulace apod. Zjistila jsem, že tento typ fantasy absolutně miluju! A je hodně znát vzdělání v historii autora, protože krásně prolíná reálné s vymyšleným.
Samarin a Rudnikci mi přirostli ještě více k srdci, vybudovávaly se tady další velmi silné vztahy a s každou postavou jsem do nějaké míry soucítila a něco s ní prožívala. Bravo!
Zároveň ale musím trochu vytknout konec. Měla jsem pocit, že snad nepřijde. 50 stran do konce bylo pořád spoustu otázek a já už se začala bát. Nakonec to ale autor zvládl a zakončení je vydařené, leč by pár stran navíc sneslo.
Zároveň celkově k sérii musím říct, že se mi, dost nečekaně, nejvíc líbil prostřední díl, který ve většině trilogií u mě dostává nejslabší hodnocení. Zajímavé!
Celkově sérii jednoznačně doporučuji těm, kteří mají rádi náročnější fantasy, kde sice nadpřirozeno je, ale ne na každé stránce. Myslím, že třeba čtenáři Ryana (pokud má vše stejné jako Vyvrhele) by toto mohli uvítat. Já jsem moc spokojená.