smrček komentáře u knih
Kniha mě velmi zaujala. Dala mi konkrétní odpověď na otázku, jak se zbavit určitého hříchu, který začíná špatnou myšlenkou.
Nejsnáze se špatné myšlenky zbavíme už v prvním stádiu "navádění". "Rozhovor" se špatnou myšlenkou sice ještě není hříchem,
ale ztrácí se mnoho energie a času. Vlastní "boj" s hříchem můžeme vyhrát, ale stojí to velkou námahu. Svobodný souhlas ke špatnosti už je hřích. Pokud necháme dorůst do vášně, tato nám postupně oslabuje charakter. Je to velmi silná náklonnost
k hříchu. Je třeba probudit vůli, abychom se vášně zbavili a nedokážeme to bez mimořádné pomoci Boží milosti. Milujeme-li
Boha upřímně, sama naše láska vyhání špatné vášně.
Dále je charakterizováno 8 základních vášní. Zaujala mne významně charakteristika duchovní lenosti. Jde o odpor ke všemu, co stojí námahu, nedbalost k pořádku a pravidlům, nestálost v dobru, nedodržování předsevzetí, neschopnost odporovat pokušením, ztrácí se vzácný čas, jde o nedbalost k hlavním povinnostem svého stavu.
To jsou pouze výňatky k některým myšlenkám knihy. Kniha je dobrou pomůckou pro začátečníka duchovního života.
Kniha umožňuje prožít spolu s Kristem jeho poslední hodiny života a uvědomit si jeho chudobu, se kterou se nám celý daroval.
Koupila jsem, protože pracuji s mládeží a myslím si, že návazat vztah "na úrovni", není samozřejmá věc. Nebyla jsem zklamána
a kniha získala dobrý ohlas.
Kniha o velice pokrokovém papeži Janu XXIII., který svolal 2. vatikánský koncil. Byl farářem světa, protože jeho snahou nebylo postupovat
v církevní hierarchii, ale plnit vůli Boží jako kněz. Kniha se čte jedním dechem.
Smrček
Srozumitelné a čtivé seznámení s učením katolické církve. Roztomilé ilustrace i fota!
Hodnoty
Jaký je rozdíl mezi bohatstvím, chudobou a bídou?
Bohatý je ten, který má více, než potřebuje. Chudý ten, kdo má jen to, co potřebuje, a bídou trpí ten, který má méně, než potřebuje.
Jsou mimo to i různé formy bohatství. V jednom starém památníku jsem četl tento verš:"Chudoba cti netratí, chudí jsou ctí bohatí."
Jinými slovy...
Pozvali mne podnikatelé na slavnostní otevření svého nového rodinného domu. Exteriér jako z Beverly Hills, interiér hodný ropného
magnáta. V celém objektu jsem však neviděl knihovnu. Chudí lidé.
Otec Pio je můj oblíbený světec. Když mi bylo nejhůře, podržela mne jeho myšlenka" Modli se a důvěřuj!"
Pokud chci svou víru brát vážně, je nutná i četba katechismu
Kniha se skládá z krátkých povídek z misií Patera Jiřího Šlégra.Jako ředitel Papežských děl
v České republice shromažďuje finanční prostředky, které se využívají pro mnoho účelů (peníze pro nejchudší děti světa, sponzo-
rování výstavby nových škol, ale i peníze na studium bohoslovců v rozvojových zemích). Celé jeho působení je podepřeno
modlitbou mnoha lidí. Učí české děti střádat pro méně šťastné vrstevníky v chudých zemích (odepření nějaké sladkosti - cenu
dávají do své pokladničky a později pošlou do misijního centra). Kniha svědčí o tom, že materiální chudoba domorodců rozhodně nepřináší
duchovní omezení a setkání v misiích často překvapovalo hlubším pohledem na základní lidské problémy.
Kniha o zprůhlednění svátostí pro věřící i nevěřící.
Smrček
Budu se pídit po dalších knihách tohoto autora. Vřele doporučuji! Kdo chce hovořit s Bohem,
dostane návod, jak to dělat upřímně!
Nenásilná metoda boje za lidská práva Martina Luthera Kinga byla založena na jeho křesťanském světovém názoru a též na inspiraci dílem M. Gándhího.