SSTknihy SSTknihy komentáře u knih

Olympiáda kocoura Vavřince Olympiáda kocoura Vavřince Dagmar Lhotová

Poslední z pětidílné série komiksů o kocouru Vavřincovi a jeho čtyřech přátelích. Lehká inspirace XXII. olympijskými hrami v Moskvě, ale tohle téma knize nijak neubralo na vtipnosti a zábavnosti, spíš naopak. Mimochodem, autoři Dagmar Lhotová a Zdeněk Karel Slavý byli manželé a komiks o kocouru Vavřincovi je 1. československý komiks pro děti! Až teprve po něm se objevily Čtyřlístek nebo Barbánek.

19.06.2018 5 z 5

Kocour Vavřinec: Detektiv sportovec Kocour Vavřinec: Detektiv sportovec Dagmar Lhotová

Kocour Vavřinec měl vždycky velké ambice. A když v sobě jednoho dne objevil detektivní talent, bylo jasné, jakým směrem se budou jeho příští dny ubírat. Nasadí kostkovanou čepici, do pusy dýmku a už řeší jeden případ za druhým, samozřejmě za vydatné pomoci svých 3 kamarádů. Jen občas to přináší víc zmatku než užitku. No, jak jinak to zhodnotit, než jako absolutně skvělé a zábavné.

Zlatá brána otevřená Zlatá brána otevřená Adolf Zábranský

Skvělá kniha pro děti plná zábavných říkanek, hádanek a písní, které jsou doplněné hezkými ilustracemi.

15.06.2018 4 z 5

Potíže v zálivu Pollensa Potíže v zálivu Pollensa Agatha Christie

Mix povídek, ve kterých vyšetřuje nejen Hercule Poirot, ale i méně slavní detektivové Agathy Chrisie - Parker Pyne a Harley Quin. Klasické detektivní příběhy, některé slabší, některé lepší, ale vždy s dobrou pointou a zábavné. Tak, jak to čtenář od královny detektivek čeká.

15.06.2018 3 z 5

Dva lelci ve skříni – o Karlíkovi nemluvě Dva lelci ve skříni – o Karlíkovi nemluvě Pavel Šrut

„My jsme dva Leoši, co si jen tak lenoší. My jsme dva Leoni, co se nikam nehoní.“ - Tak tohle už mi zůstane v hlavě asi napořád. Skvěle vyprávěný zábavný příběh.

14.05.2018 4 z 5

Dvě Dvě David Glockner

Svižně a vtipně napsaná detektivka, kde nechybí dostatečně nechutné vraždy, honičky, bitky, zákeřní agenti, krásné ženy, nájemní vrazi ani temná minulost. Příběh má dostatečně věrohodnou zápletku a nápaditě využívá tématu zvěrstev, které se za druhé světové války odehrávaly za dráty Osvětimi, Škoda jen, že anotace knihy a vlastně i autor příliš brzy vyzradí pointu spojenou s osobou Josefa Mengeleho. Díky tomu se od druhé poloviny kniha stává spíš akční honičkou než klasickou detektivkou.

06.04.2018 3 z 5

Sedm svateb a jeden rozvod Sedm svateb a jeden rozvod * antologie

Edici Česká povídka mám ráda už jen proto, že jsem díky ní objevila několik nových autorů, kteří by mě možná jinak úplně minuli. Tentokrát se sešla docela zajímavá parta: dámy Tučková, Soukupová, Lasicová, Čechová a Hejdová, které doplňují pánové Viewegh a Epstein. Povídky zpracovávající různým způsobem pohled na zdánlivě nejšťastnější období v životě dvou zamilovaných, tedy svatbu, jsou různorodé, nápadité, vtipné i smutné. Fajn čtení na jedno deštivé odpoledne.

13.03.2018 3 z 5

Jitka Zelenohorská – Ujel mi vlak Jitka Zelenohorská – Ujel mi vlak Jindra Svitáková

Zajímavá kniha vzpomínek, která víc než o filmech vypovídá o bezstarostném životě jedné mladé herečky, která se k filmu dostala tak trochu náhodou, ale díky roli v oscarových Ostře sledovaných vlacích a vztahu s Waldemarem Matuškou se stala ve své době docela slavnou. Kniha přináší pár zajímavých postřehů, několik pikantních drbů, ale nejde nijak do hloubky a nepřináší žádný detailnější pohled na svět filmu. Text je vybavený slušnou fotografickou přílohou.

24.02.2018 3 z 5

Záhada Modrého vlaku (komiks) Záhada Modrého vlaku (komiks) Agatha Christie

Téhle detektivce komiksové zpracování vyloženě pomohlo. Na rozdíl od knižního originálu působí věrohodněji, jasně spěje k cíli a je snadné zorientovat se v postavách. Klasickou knihu to asi nikdy nenahradí, ale jako zpestření pro milovníky detektivek – proč ne.

24.05.2020 3 z 5

Země lidí Země lidí Antoine de Saint-Exupéry

Soubor článků, statí, úvah a reflexí slavného spisovatele a pilota, které sepsal na základě svých vlastních zkušeností a poznatků o životě civilních letců. V popředí stojí, stejně jako v jeho předchozích knihách, člověk a poznání, že charakter a pravá podstata se projeví teprve tehdy, když změří své síly s nějakou překážkou. Saint-Exupéryho texty víc než samotnými příběhy zaujmou tím, co je skryto mezi řádky a vede k dalším úvahám.

03.03.2019

Sněhová královna Sněhová královna Michael Cunningham

Krize středního věku v podání dvou bratrů – Tylera a Barretta, dvou přestárlých dětí, které se utápí ve své každodennosti a nekonečné touze nějak uniknout, vymanit se, dokázat něco úžasného, prozřít. Jejich sny o zázračné proměně jsou ale jen snílkovstvím a zoufalým únikem před realitou, které se nedokážou postavit tváří v tvář a přiznat si tak svou prohru. Zuby nehty se drží iluze, že ještě není pozdě najít svou dokonalou sněhovou královnu – svůj dokonalý sen.

11.12.2018 4 z 5

Generální zázrak Generální zázrak Vladimír Páral

Román o naději, o čekání na zázrak, který, stejně jako štěstí, buď vůbec nepřichází, nebo si ho uvědomíme teprve ve chvíli, kdy ho prošvihneme. Milostný a životní propletenec osmi lidí, které osud vede z jedné náruče do druhé a smýká s nimi ve stavu věčného hledání, toužení, odmítání a ztrát. Jako by nebylo dost problémů ve vnějším světě, ještě si každý z nich vytváří svůj vlastní balvan, který s sebou bezmocně vláčí ze vztahu do vztahu.
Co dodat - Páral ve své vrcholné formě.

07.11.2018

Devět a půl týdne Devět a půl týdne Elizabeth McNeill (p)

Pokud čekáte romantickou selanku ve stylu „padesáti odstínů šedi“, pak vězte, že tady jde o odstíny pěkně temné a zvrácené, i když ani ne tak fyzicky, jako spíš psychicky. Není to erotický příběh, je to příběh o závislosti, touze po ponížení, dominanci, ovládání, komplexech méněcennosti, vnitřních démonech, citovém chladu a odcizení. Hlavní hrdinové si ve svých rolích libují, oba chtějí víc, oba se propadají do nebezpečné hry závislosti, moci a ovládání. To, že Elizabeth nakonec dokázala odejít, jí možná zachránilo život.
Autobiograficky laděný příběh vydala autorka pod pseudonymem a o šest let později ho proslavilo filmové zpracování s Kim Basinger a Mickey Rourkem. Sama autorka si své démony nesla po zbytek života, který nakonec ukončila v roce 2011 sebevraždou.

29.10.2018 4 z 5

Příběh jedné lásky Příběh jedné lásky Erich Segal

„Milovat znamená nemuset nikdy prosit za odpuštění.“ Příběh jedné lásky je klasická romantická „love story“, jak zní ostatně originální název knihy i slavného film z roku 1970. Tragický příběh velké lásky bohatého studenta a chudé dívky, kteří se i přes nesouhlas svých rodičů rozhodnou vzít a žít spolu na věky věků. Moderní Popelka, ale tentokrát bez šťastného konce. Přiznávám, že v tomto případě mám o trochu raději film, snad díky podmanivé hudbě, která mi zněla v hlavě i při čtení knihy.

27.09.2018

F. L. Věk I.-II. F. L. Věk I.-II. Alois Jirásek

Překousala jsem první dva díly hlavně kvůli povinné četbě a asi i díky tomu mě v té době kniha nijak zvlášť neoslovila. Vrátila jsem se k ní ještě později, kdy už mě dějepis začal nejen víc zajímat, ale i bavit a už to nebylo tak hrozné. I když, panu Jiráskovi už na chuť asi nikdy nepřijdu. V tomhle případě děkuji za seriálové zpracování.

14.08.2018 3 z 5

Sonáta pro Zrzku Sonáta pro Zrzku Vojtěch Vacke

Měla jsem moc ráda film a tak jsem neváhala a pustila se i do knihy. I když jsem si musela jen představovat, jak Petra pilně cvičí na klavír nebo jak bojovně pokřikuje ve fotbalové brance, užila jsem si to. Sympatická hrdinka, které jsem držela všechny palce, aby to nakonec dopadlo dobře na všech frontách. A taky, že jo!

14.08.2018 4 z 5

Kráska a zvíře Kráska a zvíře František Hrubín

Klasická pohádka v nádherném zpracování a navíc s filmovými fotografiemi. Pohlazení po duši.

19.07.2018 4 z 5

Případ Adolf Loos Případ Adolf Loos Christopher Long

Velmi zajímavá kniha o jednom z nejvýznamnějších představitelů moderny v architektuře. Nejde o klasický životopis, ústředním tématem je soudní proces, ve kterém byl na sklonku 20. let minulého století Loos obviněn (a podmínečně odsouzen) za sexuální obtěžování nezletilých dívek. Díky precizní práci s dobovými materiály a záznamy z přelíčení se autorovi podařilo vykreslit neuvěřitelně plastický a živý portrét tohoto podivínského muže, který měl (a stále má) stejné množství nadšených obdivovatelů, jako zarytých nepřátel.

19.07.2018 4 z 5

Indiáni z Větrova Indiáni z Větrova Markéta Zinnerová

Krásná kniha, napsaná s citlivostí a hlubokou znalostí dětské problematiky. Příběh party dětí z dětského domova, které, přestože si nikdo z nich svůj osud nevybral, stále narážejí na předsudky okolí a nedůvěru. Přátelství, která tu vznikají, jsou křehká, ale sejně vášnivě opravdová jako výhrůžky a bitky s partou místních kluků. Než všichni společně zasednou k táborovému ohni a vykouří dýmku míru, bude to chtít ještě hodně svedených bitev. Příběh, který vlastně končí dobře, vhání slzy do očí a ať už na konci knihy nebo skvělého filmu, vždycky mi bylo líto, že se s Větrováky loučím.

Procházky pana Pipa Procházky pana Pipa Stanislav Holý

Úžasné, nápadité, originální – srdcovka, která zůstane milovanou navždy. Stále má čestné místo v mé knihovně a nejednou jsem po ní sáhla, když jsem si potřebovala zlepšit náladu nebo se chtěla prostě jen tak potěšit a pobavit.