stanislava9718
![Válka královen Válka královen](https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/1640/valka-kraloven-IMO-1640.jpg?v=1601498211)
Pátá kniha Dynastie Plantagenetů - Válka královen, kniha byla hůře sehnatelná. Autorka popisuje příběh dvou královen - královny anglické a královny francouzské. Trochu se podle mého názoru nepovedl překlad. Musela jsem knihu číst soustředěněji.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Soudy lásky Soudy lásky](https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/1648/soudy-lasky-9pz-1648.jpg?v=1594587300)
Volné pokračování série Dynastie Plantagenetů. Autorka se podrobněji rozepsala o bohatém životě jedné z významných historických postav Eleonory Akvitánské, první ženy francouzského krále Ludvíka VI., se kterým se rozvede a společně s druhým manželem Jindřichem II. Plantagenetem dají historii bohaté potomstvo - Matyldu Anglickou, Richarda I. Lví srdce, Geoffreye II. Bretaňského, Jana Bezzemka.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Právo azylu Právo azylu](https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/43177/pravo-azylu-UDz-43177.jpg?v=1586945993)
Sedmý díl - Právo azylu, další z pěkného i když trochu smutného detektivního příběhu bratra Cadfaela, ale na konci to dobře dopadne.
![Panna v ledu Panna v ledu](https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/43178/panna-v-ledu-Z0l-43178.jpg?v=1593955884)
Šestý díl - Panna v ledu, autorka lehce navazuje na předchozí díl. Trvá občanská válka Matydly a Štěpána, kvůli které se okolím Shrewsberry, pohybují spousty uprchlíků. Mezi nimi jsou dívka a chlapec ze šlechtické rodiny, doprovázení mladou řádovou sestrou, kteří se ztratí, při pátrání po nich je objevena mrtvá dívka v ledu. Při pátrání bratr Cadfael potká mladého rytíře a zjistí velké překvapení.
![Malomocný u svatého Jiljí Malomocný u svatého Jiljí](https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/43179/malomocny-u-svateho-jilji-afW-43179.jpg?v=1593955744)
Pátý díl - Malomocný od svatého Jiljí, pokračování vyšetřování zločinu bratrem Cadfaelem, a se souhlasem svého představeného Radulfa. V tomto díle autorka trošku poodhalila Cadfaelovu minulost.
![Město naděje Město naděje](https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/36034/mesto-nadeje-NxX-36034.jpg?v=1561031183)
Půjčila jsem si i třetí volné pokračování Města slávy, s přestávkou 30 let, příběh je komornější, což se mi líbilo autorka se vypisovala méně o politice, více o podnikání zde konkrétně o zámořské plavbě. Zde s uzavírá také příběh o čínském přistěhovalectví do Ameriky.
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
![Město slávy Město slávy](https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/22580/mesto-slavy-EbA-22580.jpg?v=1587397127)
Když už jsem přečetla první díl, který se mi líbil, půjčila si druhý díl. No autorka zpracovala kratší období, než v prvním díle. Opět šlo o příběhy rodin Turnerů a Devreyů, nesmí chybět láska a hlavně spravedlnost.
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
![Město snů Město snů](https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/13523/mesto-snu-Uj8-13523.jpg?v=1587396895)
Knihu jsem si půjčila, jelikož jsem byla zvědavá na další díla od této autorky. Autorka namíchala zajímavý historický román o budování New Yorku, což byli většinou holandští osadníci, jejich těžký život, náboženské rozpory a hlavně nespokojenost s vládou jejího veličenstva anglické koruny. Což se po mnoha bojích za nezávislost v čele s Washingtonem a průtazích ratifikovala tato bývalá britská kolonie společnou ústavu a stala se součástí Spojených států amerických.
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
![Plantáž Shadowbrook Plantáž Shadowbrook](https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/13522/plantaz-shadowbrook-13522.jpg?v=1238108333)
Toto téma mě zajímá, autorka Beverly Swerling, perfetně zpracovala historický obraz o tom, co předcházelo samotnému boji za nezávislost v 18. století v Americe. Rozhořel se sedmiletý boj mezi mezi Francouzi a Angličany, proti původním obyvatelům Ameriky - Inidánům.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Království stínů Království stínů](https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/36578/kralovstvi-stinu.png?v=1730561200)
Tuto knihu mi darovala kamarádka, která už není s námi, jelikož se obě zajímáme o historii. Je to zatím první kniha od této autorky, kde napínavě propojila současnost s minulostí, odehrávající se ve Skotsku. Kniha mě zaujala.
![Panicové Panicové](https://www.databazeknih.cz/img/books/32_/326300/panicove-ybW-326300.jpg?v=1586438641)
Knihu autorka napsala, až po sérii Cizinka, zde vykresluje jiného Jamieho o jeho prožitém mládí ve Francii a Skotsku.
![Křižáci Křižáci](https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/50068/krizaci-9TJ-50068.jpg?v=1600596135)
Krásný hrdinský a milostný příběh Zbyška z Bohdance, který se účastní bojů proti německým křižáckým rytířům. Příběh je i zfilmovaný.
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
![Divoký život Alexandra Staviského Divoký život Alexandra Staviského](https://www.databazeknih.cz/img/books/57_/57763/divoky-zivot-alexandra-staviskeho-X9n-57763.png?v=1657992161)
V této knize Eduard Bass opravdu povahu Francouzů, kdy uvěřili excelentnímu podvodníkovi Staviskému. Ve stejnojmenném filmu exceloval nedávno zemřelý Jean Paul Belmondo, kde více odhalil naturel Francouzů.
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
![Doktor zabiják Doktor zabiják](https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/46392/doktor-zabijak-87r-46392.jpg?v=1528555981)
Detektivky, hlavně ty současné, moc nečtu, jsou moc perverzní. Tato je trochu mírnější kalibr na téma mafie.
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
![Královna Kateřina: Prokletý rod Medici Královna Kateřina: Prokletý rod Medici](https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/11700/kralovna-katerina-pr-11700.jpg?v=1332838705)
Třetí díl trilogie Medici, Mocenský boj tří Jindřichů - Jindřicha III. Francouzského, Jindřicha I. Lotrinský, vévody z Guise a Jindřicha III. Navarrského, který vyústil v tragickou Bartolomějskou noc.
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
![Travička Kateřina: Prokletý rod Medici Travička Kateřina: Prokletý rod Medici](https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/11699/travicka-katerina-proklety-rod-medi-MI7-11699.jpg?v=1601834034)
Druhý díl trilogie Medici, v knize se autorka rozepisuje podrobněji o politice a intrikách na francouzském dvoře za vlády synů Kateřiny Medici. Opět další dobře napsaný historický román, který mě zaujal.
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
![Žárlivá Kateřina - Prokletý rod Medici Žárlivá Kateřina - Prokletý rod Medici](https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/11698/trilogie-medici-zarl-11698.jpg?v=1348075015)
Až při čtení této série jsem se setkala se spisovatelkou Jean Plaidy a její psaní historických románů se mi začalo líbit. Z mocného florentského rodu přichází malá Kateřina Medici aby se stala ženou Jindřicha Orleánského, druhého syna francouzského krále. Jindřich miluje jinou Dianu z Poitiers, přesto Jindřich plní své manželské povinnosti a mají 10 potomků, silný rod Valois. Kateřina si umí sjednat moc a pořádek, intriky, travičství, jsou na denním pořádku.
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
![Věčný milenec Věčný milenec](https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/12261/vecny-milenec-Z3O-12261.jpg?v=1540226765)
Opět autorka popsala život oblíbeného krále Jindřicha IV. Navarrského, který vyrůstal v krásném kraji Navarra, oženil se s Markétou z Valois, zvanou Margot. I on pocítil intriky své tchýně Kateřiny Medici, způsobila smrt matky Jindřicha Jany III. Navarrské. Jen se štěstím přežil Bartolomějskou noc, bohužel jeho významný admirál de Coligny, takové štěstí neměl.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Královnina zajatkyně Královnina zajatkyně](https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/11840/kralovnina-zajatkyne-hAy-11840.jpg?v=1603900225)
Druhý díl o Marii Stuartovně, pokračování jejich strastí s nepoddajnou skotskou šlechtou, její sňatek s lordem Darnleyem a narození jediného syna Jakuba I. Marie, díky svým rozhodnutím si rozhněvala svou sestřenici Alžbětu I., která si střežila svůj anglický trůn, dala Marii věznit na nehostinných anglických hradech. Marie uvázla v intrikách a byla po dlouhých 20 letech sťata. Opět pěkně napsané.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![O trůn a o lásku O trůn a o lásku](https://www.databazeknih.cz/img/books/78_/78132/o-trun-a-o-lasku-vBz-78132.jpg?v=1586339186)
Tento třetí díl Normanské historie, je autorkou poněkud méně věrohodně napsaný. Také si nemyslím, že královna Matylda, měla takovou váhu přikazovat Štěpánovi z Blois, co má a nemá dělat, přestože Štěpán nebyl tak rozhodný, jako synové Viléma. Ale i tak zůstává v mé knihovně.