Stanley74 komentáře u knih
Přečteno za pár dní, jedním dechem a to ještě zatajeným. Strhující román, který vás rychle vtáhne do děje a nedovolí vám z něj vystoupit až do jeho konce. Román o to zajímavější, že je z 99% skutečný, ač se to leckdy může zdát až nemožné. Ale i takové hrdiny náš národ za německé okupace skutečně měl a věřme, nebo spíš doufejme, že by je měl i dnes, kdybych jich bylo zapotřebí.
Autora románu, Pavla Černého, mám tu čest znát osobně z mnoha přednášek a jiných akcí, věnujících se především našemu odboji za II. světové války a vážím si jej nejen jako autora několika skvělých knih, ale především jako člověka a špičkového odborníka na zbraně a sebeobranu. A právě tyto své zkušenosti dokázal vetknout i do své románové prvotiny, která díky tomu působí velice autenticky a zasvěceně. Vycházel při jejím psaní z nespočetné řady dokumentů, archiválií a záznamů, které důkladně a detailně prostudoval především proto, aby se vyhnul některým faktickým a často tradovaným omylům, které se i v případě tzv. Tří králů přirozeně objevují. Po dočtení Morávkovy zpovědi nelze než konstatovat, že Pavel Černý je nejen odborníkem na výše zmíněná témata, ale též znamenitým literárním vypravěčem.