Štěpánka_010 Štěpánka_010 komentáře u knih

Národní opruzení Národní opruzení Karolína Zoe Meixnerová

O knize jsem slyšela docela pěkné recenze a tak jsem si ji při první návštěvě knihkupectví koupila. Ležela mi na poličce přes dva měsíce a teď jsem se do ní konečně pustila. Celkově námět, který je výjevem z doby Národního obrození a nepopisuje přímo dění Národního obrození ale vyšetřování záhadných vražd je velmi poutavý. Nejprve jsem se do knihy nemohla začíst ale po tom, co se děje začal rychleji odvíjet jsem už byla začtená. Konec byl za mě docela náhlý a já bych to možná ještě uvítala trochu rozvinutější ale rozhodně je to knížka, která stojí za přečtení.

11.10.2023 5 z 5

Anna z Ingleside Anna z Ingleside Lucy Maud Montgomery

Už v pořadí šestá kniha o Anně ze Zeleného domu. Zatímco v předchozích knihách jsme se dočetli především o osudech Anny, v tomto díle se dává velký prostor také příhodám Anniných a Gilbertových dětí. Ty jsou, stejně jako jejich matka, obdařeny bujnou fantazií, díky které si, jako dřív Anna, dokáží z běžného místa vytvořit neuvěřitelné místo plné dobrodružství.

Stejně jako čtenáři přede mnou musím velmi vyzdvihnout krásné nové vydání (všech knih o Anně ze Zeleného domu) od Albatrosu, s povedenými ilustracemi.

10.04.2023 5 z 5

Selekce Selekce Kiera Cass

Tak tahle knížka mi opravdu sedla, už dlouho jsem se do nečeho tak příjemně nezačetla. Myslela jsem si, že půjde o nějakou akční fantasy knihu, z čehož jsem měla strach ale nakonec mi román sedl mnohem víc než jsem čekala. Krásně vykreslený svět a charaktery jednotlivých dívek v selekci.

06.08.2024

Luisa a Lotka Luisa a Lotka Erich Kästner

Knížku jsem přečetla jedním dechem, během dvou dní. I když je určena menším dětem myslím že se bude líbit všem, kdo si ji přečtou. Je to poměrně krátký příběh, nijak náročný, ale s moc pěknou zápletkou, která zaujme.

17.08.2023 5 z 5

Příběhy železné opony 1. Příběhy železné opony 1. Luděk Navara

Místy až trochu děsivá, nicméně pravdivá kniha o osudech lidí, kteří pouze chtěli získat svobodu. V knize bylo poutavě popsáno, jak se daní lidé na útěk připravovali a co se s nimi poté dělo ve svobodné zemi. Určitě bych si jednou ráda přečetla i další díly knihy.

02.06.2023

Teď je to na nás Teď je to na nás Jostein Gaarder

Tuto knihu jsem náhodně objevila v naší knihovně, a zaujala mě svou obálkou. Čekala jsem, že zde autor zmíní některá pro naši dobu důležitá témata, to se sice stalo ale občas jsem se v myšlenkových pochodech autora ztrácela. Pro mě styl psaní byl poněkud chaotický nicméně celkový nápad, napsat knihu, jako dopis vnoučatům velmi oceňuji.

13.02.2023 4 z 5

Černobylské dívky Černobylské dívky Anne Blankman

Velmi čtivá kniha o přátelství, soudržnosti a životu v Sovětském svazu. Příběh se odehrával na pozadí zcela reálných situace, ať už výbuchu Černobylu a následné evakuace nebo německé hrozby při druhé světové válce. Čtení bylo natolik působivé, že mi chvilkami až připadalo, že se stávám součástí příběhu.

22.01.2023 5 z 5

Strmý pád Strmý pád Bianca Iosivoni

(SPOILER) Na knihu jsem měla až příliš vysoká očekávání, která za mne ne vždy zcela splnila. Hlavní hrdinka Hailee se v knize vydává do rodného města svého zesnulého kamaráda z internetu Jespera. Setkává se tu s jeho matkou i blízkými přáteli. Styl psaní autorky mi úplně nesedl, ale jsem ráda, že jsem si zase přečetla něco trochu jiného.

10.09.2022 3 z 5

Se špetkou skořice Se špetkou skořice Elizabeth Acevedo

Ke knize jsem se dostala tak před rokem, a teď jsem si ji přečetla znovu. Kniha je rozdělena do více krátkých kapitol, ve kterých se střídají myšlenky hlavní hrdinky (Emoni) s dějovou linkou příběhu. Jinak oddechové milé čtení, doporučuji. Snad jedině co bych vytkla je to, že ne vždy jsem se dokázala zcela vcítit, nebo spíše si představit situaci hlavní hrdinky.

10.09.2022 4 z 5

P.S. Stále Tě miluju P.S. Stále Tě miluju Jenny Han

Asi před půl rokem jsem četla první díl, druhý se nese v podstatě ve stejném duchu. Jinak celkem oddechové a nenáročné čtení. Občas byla pomalost děje až nudná, avšak stále to je jednoznačně jedna z těch vydařenějších knih pro dívky.

17.07.2022 4 z 5

Nadějné vyhlídky Nadějné vyhlídky Charles Dickens

Knihu jsem četla coby povinnou četbu do školy. Kniha mě nijak zvlášť nenadchla, celkově mi přišlo, že děj knihy začal být zajímavý, poutavý až tak v půlce.

Jinak si ale velice vážím, prostředí, do kterého je kniha zasažena.Dickens psal o Viktoriánské Anglii, kterou osobně zažil, a mohl tak čtenáři zprostředkovat autentičnost této doby.

16.06.2022 3 z 5

Ahoj, tady Sam Ahoj, tady Sam Dustin Thao

Rozhodně zajímavé čtení, ale občas mi přišlo, že se děj točí pořád dokola. Knížka měla být asi psychologická ale já jsem osobně nějaký větší posun začala vnímat až ke konci. Jinak se ale kniha četla rychle a s přibývajícím počtem postav se mi líbila více a více. Po delší době také kniha kterou jsem přečetla "rychleji", velmi odpočinková ale téma i motivy strhující.

03.07.2024 4 z 5

Obrana Sokrata, Euthyfron a Kriton Obrana Sokrata, Euthyfron a Kriton Platón

Původní doporučení bylo, abych si přečetla Obranu Sokratovu, myslím ale, že když jsem se pustila do předcházejícího Euthyfrona a následujícího Kritona, tak jsem rozhodne neprohloupila. Dialogy na sebe navazují a nutí nás k přemýšlení. Zpětně si říkám, že hlavní otázkou je pro mě asi to, zda může člověk vůbec soudit. Sokrates je určitě postava, která formovala náš současný pohled na svět. Hodnotově to je silně přímý a otevřený člověk, který se nebrání kritice, což jsou i v dnešním světě velmi ceněné vlastnosti. Myslím, že přečtením této knihy se můžeme jako společnost ledasčemu přiučit.

25.04.2024 5 z 5

Naši furianti Naši furianti Ladislav Stroupežnický

Ještě před přečtením jsem zhlédla v Národním divadle představení, které bylo velmi zdařilé a můžu jen doporučit. Teď jsem si řekla, že by bylo fajn si přečíst i knihu, i když jsem věděla, o čem to bude, a jak to dopadne. Poměrně útlou knížečku jsem přečetla během pár dnů. Zajímavý námět na dej.

05.10.2023 5 z 5

Československo 1946-1992 Československo 1946-1992 Jiří Pernes

Moc pěkně napsaná čtivá knížka, která čtenářům přibližuje poválečné období. Věnuje se jak politice, tak i kultuře. Vše je provázeno ilustracemi, dobovými fotografiemi či přehlednými diagramy.

29.03.2023 5 z 5

Klub knihomolských srdcí Klub knihomolských srdcí Lucy Powrie

(SPOILER) Krásný odpočinkový příběh o vzájemném přátelství, důvěře, manipulaci a … knihách.

Hlavní hrdinka (Tabby) se snaží začít nový život v novém městě, ale nedokáže se dostat ze stínu minulosti. Když se v novém městě zapojí do čtenářského kroužku najde si tím i nové přátele, ale i oni mají svá menší tajemství.

I když se mi děj knihy zpočátku zdál jako příliš fádní a jednoduchý, nakonec jsem byla mile překvapena. Kromě hlavního motivu- čtení, je v knize vneseny i prvky humoru. Knihu rozhodně doporučuji.

04.10.2022 4 z 5

Kupec benátský Kupec benátský William Shakespeare

Musím říct, že pro mě bylo docela těžké tuto knihu číst a porozumět jí. Myslela jsem si, že Shakespearova komedie bude jednodušší než jeho tragédie. (Předtím jsem četla Shakespearovy hry Othello a Romeo a Julie.) I tak ale velmi zajímavá klasika, s určitým přesahem do součastnosti. Musím ale říci, že Žid Shylock je ve hře vykreslován jako vyložený záporák, se spoustou negativních vlastností což mi přijde dost přehnané.

07.04.2024 3 z 5

Obrázky z moderních československých dějin (1945–1989) Obrázky z moderních československých dějin (1945–1989) Jiří Černý

Zajímavá a poučná knížka, která nám přibližuje dějiny Československa v podobě komiksu. Hezké ilustrace, které knize ještě dodávali na autentičnosti.

18.01.2023 5 z 5

Za hlasem srdce Za hlasem srdce Jacqueline Wilson

Opět skvělá knížka od Jacqueline Wilsonové. V pořadí již třetí kniha o osudech Hetty Featherové, která byla vychovaná v nalezinci a momentálně našla svého otce i milujícího bratra Jema. Ačkoliv u mě stále vítězí první díl, Vzdušné zámky, je i tak toto pokračování velmi zdařilé.

06.12.2022 5 z 5