stoceska stoceska komentáře u knih

Čí mládě to je? Čí mládě to je? Stéphanie Babin

Zajímavý nápad s posuvnými okénky. Nicméně obsah a kresby nejsou nijak zvlášť poutavé a zajímavé.

Procházka lesem Procházka lesem neznámý - neuveden

Zajímavý nápad s cestičkou pro prstíky, nicméně je to takové jakoby "nedotažené". Dceru knížka téměř nezaujala. Ilustrace jsou však krásné.

31.10.2024 3 z 5

Chceš všechno znát?: První encyklopedie Chceš všechno znát?: První encyklopedie neznámý - neuveden

Krásná kniha plná zajímavostí. Oceňuji různorodost informací a zároveň to na sebe plynule navazuje. Poutavé ilustrace, dcera si je vydrží prohlížet opravdu dlouho.

31.10.2024 4 z 5

Destrukční deník Destrukční deník Keri Smith

Z deníku mám rozporuplné pocity. Na jednu stranu oceňuji nápad (myšlenku) na rozvoj kreativity skrze úkoly, na druhou stranu mám pocit, že ke kreativitě vedou i jiné cesty než destrukce.

31.10.2024 2 z 5

Podívej se do svého těla Podívej se do svého těla Kate Leake

Zábavné seznámení s lidským tělem. Doporučuji uzpůsobovat popisky věku dítěte (menším nemusíte číst celé pasáže, můžete změnit slova, apod.). Vše názorně ilustrováno. Vrstvená odklápěcí okénka vzbuzují pocit zvědavosti a tajemna.

31.10.2024 4 z 5

Pětiminutové příběhy lidského těla Pětiminutové příběhy lidského těla Gabby Dawnay

Lehké seznámení s lidským tělem v podobě veršovaných příběhů. Nicméně verše jsou občas trochu krkolomné a pro děti jsou informace spíše nepochopitelné. Je nutné hodně dovysvětlovat, případně mít na pomoc jinou knihu o lidském těle.

31.10.2024 3 z 5

Nikdy není pozdě na šťastné dětství Nikdy není pozdě na šťastné dětství Ben Furman

Z této knihy si jako hlavní poselství beru myšlenku - "nešťastné dětství neznamená nešťastný život".

Knihu jsem četla především ze dvou úhlů pohledu a to: 1. z pohledu člověka, který například od mala slýchal "Jaj to je chudáček, takové trauma, to se s ním potáhne celý život. Bude mít deprese nebo bude závislý nebo bude mít stopadesáttisíc jiných psychických obtíží". 2. z pohledu rodiče, který úzkostlivě dbá, aby náhodou nezpůsobil trauma svému milovanému dítěti, a tak ho chrání před vším. A z těchto dvou úhlů pohledu je tato knížka velmi úlevná.

21.10.2024 5 z 5

Kde trčíš?!? Kde trčíš?!? Kristína Kačaljaková

Útlý interaktivní sešit, který učí, jak zvládat hněv přijatelnou formou. Líbí se mi drobná cvičení a zaměření na individuálnost čtenáře. Používám jako pomůcku v práci školní psycholožky.

21.10.2024 4 z 5

Psychologie: Komiksový úvod Psychologie: Komiksový úvod Danny Oppenheimer

Zajímavý nápad, jak srozumitelně a názorně předat informace o tom, jak funguje naše psychika, a čím se zabývá psychologie. Je potřeba to však brát opravdu jako velmi stručný úvod do problematiky. Rozhodně doporučuji (obzvlášť uchazečům o vysokoškolské studium psychologie) číst současně s touto knihou i některou z učebnic psychologie. Vlastně nejsem schopná posoudit, zda by laik dokázal všechna témata, obsažená v knize, pochopit pouze z tohoto komiksové zpracování, bez dalších informací. Nicméně ilustrace jsou pěkné. Kniha seznámí se základními pojmy a dokonce i experimenty.

10.10.2024 4 z 5

Vysvětli mi... Proč hlemýžď nemá nožičky? Vysvětli mi... Proč hlemýžď nemá nožičky? Joséphine Sauvage

Mnoho zajímavých otázek podněcujících dětskou zvědavost. Ideální na období "a proč". Rodič však musí být připraven, že otázky probouzí další otázky. :-D

10.10.2024 4 z 5

Šach & mat Šach & mat Ali Hazelwood

V tomto případě jsem opravdu nebyla cílová skupina, ale domnívám se, že ani v young adult věku by mě kniha příliš neoslovila. Mám moc ráda metafory a když se metafora stane červenou linkou, která se v příběhu různě vynořuje a zase zanořuje, ale tady byly šachy úplně všude a tím se pro mě kouzlo metafory vytratilo. Na knize oceňuji silná aktuální témata (sexismus, nejrůznější podceňování žen, identita, atd.). Příběh mě však nevtáhl a romantická část mého já si na své bohužel nepřišla.

09.10.2024 3 z 5

Biblické příběhy pro děti Biblické příběhy pro děti Diane Le Feyer

Nádherně ilustrovaná kniha. Příběhy působí jako pohádky s poučením. Člověk rozhodně nemusí být hned věřící, lze to brát jako legendy, pověsti. I pro mě jako dospělého byla kniha velmi obohacující.

03.10.2024 5 z 5

Kdo je rychlejší? - Příběh o tom, jak se mít rád Kdo je rychlejší? - Příběh o tom, jak se mít rád Iryna Zelyk

Krásně zpracovaný příběh nejen o emocích, ale i sebehodnotě a jinakosti. Lze na ní dětem ukázat mnoho důležitých aspektů. Jen se mi věty někdy zdály až moc komplikované. Doporučuji spíše o něco starším dětem (cca 6+) a následné povídání s rodičem (dospělákem).

02.10.2024 4 z 5

Najdi mě - atlas světa Najdi mě - atlas světa Josef Vyskočil

Kniha plná zvuků z celého světa. Nenásilnou formou seznamuje nejmenší děti s jednotlivými kontinenty i zeměmi. Některé zvuky bych ale vynechala a nahradila je jinými (například chroupání preclíků mi nepřišlo úplně obohacující).

23.09.2024 4 z 5

Pád do tmy Pád do tmy Wendy Dranfield

Už chápu, proč se v anotaci píše návyková série - většinou mě tahle formulace od čtení odradí, nerada čtu série postupně, ale tady jsem udělala výjimku a zatím se vyplatilo. Hned se jdu vrhnout na druhý díl. Napětí z toho přímo sálá. Postavy jsou krásně vycharakterizované (mají silné i temné stránky zároveň, žádné ploché, jednostranné charaktery). Moc povedené.

05.09.2024 4 z 5

1234 anglických slovíček 1234 anglických slovíček Veronika Janů

Krásný, jednoduchý slovníček. Dceru velice zaujal. Akorát bych ocenila fonetický přepis přímo u obrázků a ne až na konci v souhrnu.

Půjdu do školky Půjdu do školky Marion Cocklico

Tato útlá knížečka s odklápěcími okénky nám velmi pomohla před nástupem do školky. Je tam krásně vysvětleno, co se ve školce bude dít. A pro rodiče jsou tam typy od odborníků, o čem s dětmi mluvit před nástupem do MŠ. Ocenila bych rozsáhlejší práci s emocemi.

04.09.2024 4 z 5

Já rostu - hraju si a poznávám lidské tělo Já rostu - hraju si a poznávám lidské tělo Beatrice Costamagna

Interaktivní knížka plná informací pro nejmenší děti. Hravé seznámení nejen s lidským tělem, nemocemi, emocemi, ale i s každodenními návyky, které přispívají k zdravému životnímu stylu.

Nechci do školky! Nechci do školky! Marie Bretin

Kniha předkládá odpovědi na nejčastější argumenty dětí, proč nemohou jít do školky. Nicméně doporučuji ji vytáhnout teprve ve chvíli, kdy má dítě se školkou "problém", jinak může děti rozesmutnit či dávat návod, co říct, aby se školce vyhnuly.

03.09.2024 3 z 5

Hry pro zvládání emocí Hry pro zvládání emocí Angelika Grubert

Soubor her, které malé děti seznamují s emocemi a s možnostmi, jak s nimi zacházet. Určitě bych dala pozor na to, aby tyto hry aplikoval jen někdo s rozšířenou znalostí (především vývojové) psychologie. V nesprávným rukách mohou tyto hry nadělat více paseky než užitku.

02.09.2024 3 z 5