Šach & mat

Šach & mat
https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/535137/bmid_sach-a-mat-66031b40ebf55.jpg 4 574 574

Keď sa dráma na šachovnici zmení na boj o lásku. Novinka od milovanej Ali Hazelwood. Mallory so šachom skončila, až kým neochotne súhlasí, že si zahrá na poslednom charitatívnom turnaji. Nechtiac sa stretne s Nolanom Sawyerom, súčasným majstrom sveta. Nolanova prehra s neznámou šachistkou všetkých šokuje. Víťazstvo Mallory otvára dvere k peňažným výhram a navyše ju to k záhadnému stratégovi ťahá. Jej láska k šachu sa začne znovu prebúdzať. Hra však neprebieha len na šachovnici, žiara reflektorov je spaľujúcejšia, než očakávala, a konkurencia vie byť krutá (príťažlivá a neznesiteľná).... celý text

Literatura světová Dívčí romány
Vydáno: , CooBoo

Check & Mate, 2023

BellaBernasconi
16.11.2024 5 z 5

Hypotéza lásky se mi moc nelíbila (byla super, ale pak přišel dost nedůvěryhodný sex), tak jsem se tohohle docela bála, ale věděla jsem že to chci zkusit. Já to přečetla za den! Já normálně čtu 300 stránkovou knihu týden ne jeden den! Je to boží, přečtěte si to!

Monybook
29.10.2024 4 z 5

Asi mám novou oblíbenou autorku a během 3 dnů jsem přečetla 3 její knihy ....Ali Hazelwood sice píše podle stejného vzorce a zápletky, i hlavní hrsinové jsou si velmi podobní, ale mě to prostě baví. Takhle vypadá odpočinková literatura.
Šach a Mat mi přišlo zatím z jejích děl nejslabší, ale i tak velmi čtivé. Líbí se mi styl humoru a ironie hlavní hrdnky. Netradiční prostředí pak děj ještě více posunulo.

Toledo
28.10.2024 5 z 5

Na to, ze se jednalo o Young adult žanr (a ja do této kategorie už dávno nespadam) to bylo skvěle. Moc se mi to líbilo, téma bylo neotřelé a postavy na svůj věk velmi vyspělé.
Určitě se pustím do dalších knih od autorky.

Mrňous1
11.10.2024 4 z 5

Knihy od autorky mě velmi baví, proto jsem sáhla i po kusu pro mladou generaci, kam již rozhodně nepatřím. A na hodnocení knihy je to znát, za mě určitě nejslabší kniha, kterou jsem od autorky četla, ale přesto jsem si čtení užila a proto své výhrady sdělovat nebudu, nebylo by to fér, mladé čtenáře kniha určitě zaujme a nadchne.

kniha_je_laska
10.10.2024 4 z 5

4,5
Moje první kniha od autorky a je mi jasné, že určitě nebude poslední. Příběh z originálního prostředí, kde místy nechyběl humor, ale také tu byly vážnější témata. Z nich tu byl asi nejvíc znát sexismus. Za některé poznámky by si někteří zasloužili plesknout.

Šachy mě jako dítě učil děda, ale už si je moc nepamatuju, a rozhodně neznám žádné kombinace ani známé tahy, takže tohle mi tady nic neříkalo

Mallory, která se už pár let vyhýbala šachům, přestože na ně měla neuvěřitelný talent, nebyla ve snadné situaci. Před lety se změnila situace v jejich rodině, což si trochu do teď dává za vinu, protože má pocit, že to způsobila a k tomu její matka nedávno vážně onemocněla, a tak se postavila do čela a o všechny se stará, přestože tím její potřeby a touhy musely jít do pozadí. A nutno říct, že ne každý v rodině si její snahy cení. Co mě u ní celkem zaráželo, tak bylo její přehánění, dramatičnost. V některých situacích se zachovala přehnaně, přestože sama měla na triku podobný vroubek a svým způsobem horší.

Nolan byl moc fajn. Známý šachový génius, který žil jen touto hrou, dokud ho někdo neokouzlil. Byl také velmi všímavý pozorovatel, jelikož mnohokrát uhodil hřebík na hlavičku.

Z vedlejších postav jsem si zamilovala Darcy, mladší sestru hlavní hrdinky. Byla skvělá, někdy ty její řeči mě dostávaly do kolen. A pak Oze, to jeho bručounství, manýry a různé řeči – takovou postavu vidím málokdy. Líbilo se mi, co řekl Mallory kvůli jedné věci. To vystihl dokonale.

Ty figurky na ořízce jsou krásné.

Za sebe mohu doporučit i těm, co šachy stejně jako já vůbec nehrají a jdou mimo ně, protože i tak mě to bavilo

stoceska
09.10.2024 3 z 5

V tomto případě jsem opravdu nebyla cílová skupina, ale domnívám se, že ani v young adult věku by mě kniha příliš neoslovila. Mám moc ráda metafory a když se metafora stane červenou linkou, která se v příběhu různě vynořuje a zase zanořuje, ale tady byly šachy úplně všude a tím se pro mě kouzlo metafory vytratilo. Na knize oceňuji silná aktuální témata (sexismus, nejrůznější podceňování žen, identita, atd.). Příběh mě však nevtáhl a romantická část mého já si na své bohužel nepřišla.

lucie_mir
23.09.2024 5 z 5

Bála jsem se, že jako absolutního neznalce šachů mě tato kniha neosloví. Nechala jsem se ovlivnit sociálními sítěmi a nakonec si jí přeci jen pořídila a přečetla jí na jeden nádech. Neskutečně čtivý příběh, pro dlouhé podzimní večery. Skvělá oddychovka, která člověka pohltí a nepustí

JaneKatty
19.09.2024 5 z 5

Knihy Ali Hazelwood mám velmi ráda, jsou to oddechové romantiky se silnými hlavními hrdinkami a naprosto snovými boyfriendy. Není žádný tedy žádný div, že o ní chci psát.
Kniha má na první pohled nádhernou obálku, která poměrně sedí i na příběh. Stejně tak je sladěná ořízka, která ale dle mého působí trochu dětinsky a nemyslím si, že byla u knihy nutná.
Příběh samotný je čtivý a oddechový, ale zároveň je v něm spousta hlubších myšlenek. Malory jako hlavní hrdinka mi poměrně sedla a oblíbila jsem se i její rodinu, ačkoli Sabrina se chovala jako rozmazlený fracek. I přesto mohli mít všechny o trochu víc prostoru. Stejně tak trenérka Defne, kterou si absolutně zamilujete, je to určitě nejlepší vedlejší postava v knize.
Samozřejmě se musím zmínit i o Nolanovi. Ten mě teda upřímně za srdce moc nechytil, působil na mě trochu odtažitě a zvláštně. A řekla bych, že je to hodně podobný archetyp jako Adam z Hypotézy lásky.
Kniha ale není jen o lásce a vztazích, ale ústředním středovodem života hlavních hrdinů jsou šachy. Šachová linka je knize rozvinutá tak, že i absolutní neznalec se v tom neztratí a ještě se během čtení dozvíte několik zajímavostí.
Suma sumárum, knihu bych doporučila milovníkům slow burn romancí nebo případně i těm, kteří vyhledávají sportovní prostředí (protože ano, šachy jsou sport). Pokud však hledáte vášeň a žhavé postelové scény, asi byste měli sáhnout po jiné knize.

SusanneDreaming
16.09.2024 3 z 5

Koupila jsem si ji, protože mě lákal ten barevný hřbet, takových knih doma moc nemám. Ale asi šachové prostředí není nic pro mně. Nebylo to špatně napsaný, to ne, ale kdykoli tam byla zmínka o šachách, tak mě to prostě nebavilo.

Dasa1313
11.09.2024 4 z 5

Šach a mat mě bavil mnohem více než hypotéza lásky. Příjemná, oddechová, odpočinková kniha.

Nermal
10.09.2024 3 z 5

V knize mě nejvíc zaujala Mallory a její sestry, vlastně celá rodina. Krásně byly popsány myšlenkové pochody mladého vzdorovitého děvčete, která se stará o příjmy celé rodiny a která miluje své sestry, přestože jí lezou na nervy. Bylo to až dojemně výstižné.
Jinak byl děj umístěný do těžkého prostředí šachových turnajů, ale i tak se to četlo dobře. Přesto mě to tolik neoslovilo, ale je jasné, že hlavně mladé čtenářky ano. Vlastně jsem si to chtěl vyzkoušet, jaká bude romance ze světa šachu, kde se daří nerdům všeho druhu.

andrejci
09.09.2024 4 z 5

Já se moc těšila, protože Hypotézu lásku jsem si zamilovala takže jsem byla celkem zvědavá.
Za mě to nebylo tak dobré jako Hypotéza, ale mělo to i své klady. Děj pěkně plynul. Nic náročného a celkově to hodnotím jako odpočinkvou knihu.
Co se týče postav tak nemám žádnou výtku a klidně bych u víc uvítala Nolana. Klidně i trošku víc romantiky a větší výměnu nad šachovou partií. K Mallory jsem se musela trošku propracovat, ale potom jsem si ji moc oblíbila.
Líbilo se mi jak kniha navodila prostředí šachového světa. Bylo to zajímavě a hezky zpracované.
Celá knížka se mi líbila a když si k tomu přidám i ořízku tam jsem nadšená.

Leído
08.09.2024 5 z 5

Kniha se mi nečetla tak snadno jako Hlava plná lásky nebo Hypotéza lásky a pár věcí mě na ní štvalo. Jako třeba chování hlavní hrdinky nebo to, jak je strašně chudá a musí se o někoho starat. To se v knihách objevuje tak často (ať už je to dítě, sourozenec, rodič nebo babička) že už mi to celkem vadí. Ještě že v knižním světě existuje pro tyto hrdinky dost milionářů.

Jenže na druhou stranu knížka oplývá tolika jinými věcmi, které mě nadchly a které z ní dělají pro mě výjimečný počin. Body přidávám za to, že ten hlavní klišoidní model je otočený. Nechci prozrazovat víc, kdo už četl, ví. Myslím, že to chtělo odvahu a povedlo se to dokonale. Nolanovu kouzlu to neuškodilo, právě naopak. No a Mallory, ano, často mě štvala, ale nemusí být všichni dokonalí a já mám nedokonalé hrdinky, které dělají chyby, ráda. Navíc to byla mladá žába. Líbily se mi vztahy s rodinou a kamarádkou. Jejich role v příběhu je důležitá.

A samozřejmě nemůžu nezmínit úžasně zpracované šachové prostředí. Někde níže v komentářích jsem se dočetla kritiku odborníka. Já to chápu, že když něčemu rozumíte, že vás nesrovnalosti štvou. Ale tohle je beletrie a ne naučná literatura. To by se každý lékař musel rozčilovat nad románem z lékařského prostředí, každý právník nad románem z právního prostředí a tak dále. Odbornost často musí ustoupit příběhu. A autorka to i v závěru zmiňuje. To, že je Ali Hazelwood velmi inteligentní osoba, je nezpochybnitelný fakt a nemyslím, že by se pustila do příběhu nepřipravená. Pro mě jako laika to působilo velmi věrohodně, přirozeně a myslím, že se podařilo dobře vykreslit i charaktery a životy osob hrající šachy profesionálně.

fle.urinka
04.09.2024 4 z 5

Jelikož jsem na autorku slyšela jen samou chválu, přemýšlela jsem, jakou knihu si pořídit. Vyhrál to tento díl, a to díky té nádherné ořízce (mé první tohoto designu v knihovně).

Dějově se jedná o pěknou letní romantickou oddechovku, která čtenáře zaujme zejména zvláštním prostředím, ve kterém se příběh odehrává. Nejsem žádný odborník na šachy, proto nemohu posoudit, zda zde uvedené termíny a strategie jsou opravdu reálné a neměla jsem potřebu si o nich něco zvlášť zjišťovat, avšak i sama autorka na konci knihy připouští, že si některé věci kvůli ději upravila, a to je za mě v pořádku. Pokud bych se chtěla naučit něco o šachách, přečtu si nějakou šachovou příručku a ne knihu YA žánru.

Genderová a LGBT problematika se v knize objevuje, ale podle mě na soušasné trendy ve společnosti se tato problematika v knize řešila velmi okrajově.
Knihu mohu doporučit. Děj pěkně plynul, kapitoly byly akorát dlouhé, za mě spokojenost.

Cinik
21.08.2024 1 z 5

Mohla by to být průměrná červená knihovna zašmudlaná genderovými kecy a LGBT ideologií, kdyby autorka nezacítila potřebu ozvláštnit knihu exotickým prostředím šachů. Patrně ji lákala představa svézt se na vlně Tevisova Dámského gambitu, nicméně ten je minimálně o dvě třídy (pardon, hvězdy) lepší.

Zásadní problém je, že Ali Hazelwood ví o šachách absolutní kulový a je na štíru i s nejzákladní logikou. Takže tu např. máme geniálního mistra světa, co je tak dobrý, že nemá žádného skutečného soupeře, kterého musí soupeřka upozornit, že dostal mat, protože by si toho jinak nevšiml a hrál dál - člověk snad ani nemusí umět šachy hrát, aby mu bylo jasné, že to je totální nesmysl.

Kdykoliv se šachy objevily na scéně a zasvítilo na ně světlo, i ten nijak zvlášť dobrý šachista ve mne si pravidelně rval vlasy v celých chuchvalcích, výčet i jen těch základních nesmyslů by zabral celou stránku. Ne nadarmo se dobrá díla dobrých autorů vyznačují tím, že se odehrávají v prostředí, které autoři velmi dobře znají. Hazelwood se té zásady měla držet a šachům se zdaleka vyhnout.

U českého překladu je problém s prostředím ještě podtržen tím, že o šachách toho moc neví ani překladatelka Jana Jašková, což také zjistíme poměrně brzy podle jejích překladů názvů zahájení. Ta se totiž v různých kulturních okruzích jmenují různě, to co anglosaský svět tituluje "Ruy Lopez", je u nás "španělská hra".

Brrr!

Toustys
18.08.2024 4 z 5

Od Ali Hazelwoodové jsem ještě nic nečetla a tak byla tato kniha mou první. A upřímně si ji nemůžu vynachválit. Hlavní hrdinka (Mallory) mi byla ze začátku mírně nesympatická, ale potom už jsem s ní problém neměla. Příběh je celkově velmi zasazen do šachového prostředí, což se mi líbí protože jsem moc knih s šachovou tématikou nikde neviděla. Za mě 4 hvězdy z pěti, protože i přesto že kniha byla fajn, měla pár nedostatků. Jedním z nich je, že na začátku se mi kniha nečetla zrovna rychle, a občas jsem přemýšlela že jsem od ní čekala až mnoho. Ale jinak byla fajn, a asi bych si ji přečetla znovu.

maluck
16.08.2024 4 z 5

Kniha Hypotéza lásky mě příliš nezaujala, a tak jsem neměla v plánu nic dalšího od autorky číst, ale kvůli šachovému prostředí jsem se do příběhu pustila. Ač jsem to nečekala, jsem příjemně překvapená. Líbil se mi popis šachových turnajů i Nolan, který mi jako hlavní mužská postava přirostl k srdci. Zato Mallory mi moc sympatická nebyla (místy byla dost sobecká, často se tvářila ukřivděně), ale nakonec se srovnala. Bohužel i zde nechybí, k mé nelibosti, dnešní trend v podobě LGBT. I přes několik výtek a s přihlédnutím, že kniha spadá do YA, hodnotím celkově kladně.

JeKa
15.08.2024 4 z 5

Na začátek bych měla říct, že jsem se nikdy nenaučila hrát šachy. A i přesto mě tahle knížka velmi bavila a vůbec mi to při čtení a budování napětí nevadilo. Jediná výtka: hlavní hrdinka mi byla cca do první třetiny knihy docela nesympatická a trvalo mi proto chvíli, než jsem její příběh začala sledovat se zájmem. Jinak rozhodně příjemná letní oddechovka.

PetkaS.
13.08.2024 5 z 5

Další oddechovka mé oblíbené autorky, i když tentokrát lehce jiná, oficiálně psaná pro mládež. Vědecké prostředí vystřídalo prostředí profesionálních šachistů. Ačkoliv to nebyla ta obvyklá autorčina šablona, stejně se s tím za mě popasovala dobře. Opět nechybí humor, kniha má spád a i když je člověku jasné jak to dopadne, tak kniha stejně baví.

1casper
10.08.2024 5 z 5

Moje druhá kniha autorky, opět koupená na dovolenou, první byla Hypotéza lásky.
První kniha YA.
Četla se dobře, měla spád.
Děj byl jednoduchý, předvídatelný.
Hlavní hrdinka Mallory dostala od života naloženo už ve svých 18letech. Starala se o dvě mladší sestry a nemocnou matku.
Od Boha dostala dar hraní šachů a to i na světové úrovni...
Jak to všechno zvládla, to si přečtěte sami....
Při čtení téhle knihy jsem se chvílemi smála nahlas, má hodně vtipné pasáže.
A po dočtení jsem mela chuť roztáhnout šachy a zahrát si taky...
A ještě....ma nádhernou obálku a tu ořízku, hmmm