Šach & mat
Ali Hazelwood
Keď sa dráma na šachovnici zmení na boj o lásku. Novinka od milovanej Ali Hazelwood. Mallory so šachom skončila, až kým neochotne súhlasí, že si zahrá na poslednom charitatívnom turnaji. Nechtiac sa stretne s Nolanom Sawyerom, súčasným majstrom sveta. Nolanova prehra s neznámou šachistkou všetkých šokuje. Víťazstvo Mallory otvára dvere k peňažným výhram a navyše ju to k záhadnému stratégovi ťahá. Jej láska k šachu sa začne znovu prebúdzať. Hra však neprebieha len na šachovnici, žiara reflektorov je spaľujúcejšia, než očakávala, a konkurencia vie byť krutá (príťažlivá a neznesiteľná).... celý text
Literatura světová Dívčí romány
Vydáno: 2024 , CooBooOriginální název:
Check & Mate, 2023
![Mrshodan Mrshodan](https://www.databazeknih.cz/img/users/11_/118480/m_mrshodan-jCz.png?v=1656414170)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Skvělé čtení. Až jsem měla roupy, že bych se ty šachy mohla trošku naučit. Doteď umím pouze správně táhnout jednotlivými figurami.... Postavy byly krásně lidské a střety mezi nimi spoustu humoru. Určitě vřele doporučuji romantickým duším.
![hey123 hey123](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
Vikendova jednohubka :)
Cteni me moc bavilo. Jsem rada, ze jsem se dozvedela neco o prostredi sachu. Bylo zajimave si i uvedomit, jak malo zen v tomto odvetvi vidime.
Knihu jsem si uzila, cetla se jednim dechem :)
![Devorah Devorah](https://www.databazeknih.cz/img/users/91_/91872/m_devorah-y0n.jpg?v=1683145499)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Krásná Mallory kdysi hrála šachy, teď se snaží protlouci životem, zabezpečit rodinu a téma šachy je pro ní uzavřená kapitola. Nebo spíše řečeno – byla. Všechno se ale změní ve chvíli, kdy se zúčastní charitativního šachového turnaje. Náhodu porazí šachového mistra Nolana a ten zase nechápe, co se stalo, kdo je ona neznámá hráčka a více než hra ho začíná přitahovat právě tato samotná hráčka.
Ano, je to young adult, ale i tak této knize nelze upřít, že je to prostě dílo plné emocí – od radosti až po smutek. Hlavní hrdinové nejsou jen bezduché loutky, ale vážně inteligentní osobnosti, které se ale potýkají se spoustou existenčních problémů.
A co je na tom všem nejlepší? Autorčin humor. Prostě to fakt umí, skvěle ho dávkuje a po dobu čtení se člověk neubrání, aby neměl pusu od ucha k uchu.
![Ocásek Ocásek](https://www.databazeknih.cz/img/users/53_/53666/m_ocasek.jpg?v=1716907092)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Tohle bylo skvělé! Ali opět dokázala napsat čtivou a vtipnou knížku, kterou jsem jen těžce zvládala odložit. Tentokrát se celý příběh odehrává v šachovém prostředí, o kterém toho vím naprosté minimum, ale i tak mě to neuvěřitelně vtáhlo. Prožívala jsem s hlavními hrdinky každý turnaj a každý jejich tah. Moc se mi líbilo, že kniha řeší i postavení žen v šachovém světě, který je v podstatě hlavně mužskou záležitostí.
Hlavní hrdinka Mallory mi občas lezla na nervy svou přehnanou sebelítostí, ale nakonec jsem si ji dokázala oblíbit. Přece jen její chování odpovídá jejímu věku a Šach a mat je YA kniha. Naopak Nolan byl totální zlatíčko. Hlavně ta chemie mezi nimi, ach, moc jsem jim to přála.
Hypotéza lásky byla za mě lepší, ale i Šach a mat si určitě zaslouží vaši pozornost, a to nejen díky nádherné šachové ořízce.
![Ellkao Ellkao](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
(SPOILER)
Kniha se četla dobře, líbilo se mi šachové prostředí, bylo to rozhodně zajímavé nakouknout do tohoto světa. Líbilo se mi i to, že se kniha dotýká vážnějších témat včetně rozdílů mezi muži a ženami. Ocenila jsem, že Mallory nebyla žádná stydlivá panna a byla to ona, kdo byl zkušenější (opět boření stereotypu ženy x muži). A teď k hlavní hrdince, Mallory byla extrémně otravná svojí sebelítosti, kňouráním, popíraním, neustálým urážením, utíkáním, vytvářením domněnek a absolutní neschopnosti mluvit otevřeně o čemkoliv. Nolan byl skvělý. Překvapilo mě, že vlastně jejich vztah se nijak nevyvíjel, než si Mallory všimla že se mezi nima něco děje, už se rozcházeli :D. (Tak to na mě působilo)
A můj velký oblíbenec byl rozhodně Oz!
Závěrem, kniha byla slabší než ostatní od Ali, ale čtení jsem si užila i přesto, že mě některé věci rušily.
![kristynatjxo kristynatjxo](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![2.5 z 5 2.5 z 5](img/content/ratings/25.png)
(SPOILER)
Dávám dvě a půl hvězdičky. Víc prostě nedokážu.
Ty body jsou za nápad, protože mi přijde originální a zajímavý. Šachy považuji za fascinující hru, a lidi kteří je hrají obdivuji.
Jenže dál nevím. Možná dávám ještě bod za vážnější témata, které autorka dokáže tímto způsobem hezky otevřít.
V kterémkoli věku člověka může postihnout problém, s kterým je zatěžko se vyrovnat.
Mallory byla super v tom, že se starala tolik o rodinu. Ale tím končím. Už dlouho mi snad nějaká postava v knize nevadila tolik jako ona. Sice je super, že tu nebyla typická role dívky panny, která se zamiluje do namakaného kluka s penězmi co už stihnul obtáhnout celou třídu na vejšce, ale její postava mi prostě nesedla.
Postava Nolana mi přišla už trochu zajímavější. Ale nějak jsem jejich vztahu ani neměla sílu fandit. Mallory mi přišla v plno věcech jak náladová puberťačka.
Pro mě to byla škoda času. :)
![lou63 lou63](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![4.5 z 5 4.5 z 5](img/content/ratings/45.png)
Šach Mat od Ali Hazelwood mě příjemně překvapil svou kombinací romantiky a humoru. Hlavní hrdinka mi byla sympatická, a její boj s nejistotami v šachistickém prostředí mi přišel uvěřitelný. I když byl děj někdy předvídatelný, kniha mě bavila a užila jsem si její svižný styl a živé dialogy.
![DomenicaRisa DomenicaRisa](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Po všech těch hokejových romancích je jedna šachová velmi milé osvěžení. Šachy jsem nikdy nehrála, ale v teorii se orientuju trochu, což mi ušetřilo googlení každé dvě strany, když se objevil nový pojem.
Důvod, proč Mallory přestala se šachem je uvěřitelný, strašně mě ale štval její "matka Tereza" komplex. Ne, nemusela kompletně živit rodinu a platit rozežrané sestře brusle. Byla až moc upnutá na myšlenku, že bez ní se doma vše zhroutí.
Její formální se učení šachu mi připomněl jeden moment Eragona a jeho výuku. Když odporoval Oromisovi "že tohle už přece všechno umí."
Romantická linka nebyla úplně špatná, zvrat na konci jsem tak nějak odhadovala. Moc mě potěšilo, že epilog nebyl přeslazený.
Četla jsem jako poslední knihu roku 2024 přesně na Silvestra.
![Kiwicatko Kiwicatko](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
(SPOILER)
Sachy neovladam, muj mozek si zkratka neni schopen zapamatovat pohyb figur a hlidat protihrace. Kazdopadne ani tento handikep me nezastavil a s chuti jsem se vrhla do cteni.
Uznavam, ze chvili mi ponekud trvalo, nez jsme se zacetla, ale jakmile jsem prekonala prvotni nechut, tak uz jsem se vezla na vlne paradniho pribehu.
Musim rict, ze mi bylo Nolena ponekud lito. Tak se jmenem to zrovna nevyhral a Mal mu davala solidne zabrat, jakmile ji capla jedna z jejich silenych nalad. A on byl pritom tak skvelej, hodnej, neskutecne milej k lidem, ktere chtel ve svem zivote. A ta mura mu vpalila rodinne silenstvi primo do obliceje. V tu chvili jsme ji tak nadavala! Nakonec se pochlapila a spravila to, takze ma u me male bezvyznamne plus.
Proste dalsi krasny pribeh od Ali, kde je chlap trosku podivin, ktery se za to nestydi a soucasne je bajecny jako plysovy meda :)
![stojinek stojinek](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![2.5 z 5 2.5 z 5](img/content/ratings/25.png)
Romantická komedie s jasným předvídatelnym dějem, s kapkou humoru a zajímavým šachovym prostředím.
Na rychlou oddechovku dobrý, ale neuchvatila.
![MAU256 MAU256](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
"Já nechápu, proč tě mám pořád v hlavě!"
"Mám tě ve své taky. Ale já vím proč."
Zasténám a přinutím se na něj podívat. Už se neusmívá. "Prostě... co ode mě chceš?"
"Chci všechno." Jeho tón je klidný. Věcný. Obnažený tím stylem, který nemá co dělat s nahotou. "Jsem v tom po uši."
Šachy hrát neumím, ale to vůbec nevadilo. Já se bavila, bylo to čtivé, jsem ráda, že se mi knížka dostala do rukou, určitě přečtení doporučuji.
![ZůzaSomolka ZůzaSomolka](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![4.5 z 5 4.5 z 5](img/content/ratings/45.png)
Na začátku mě trochu otrávila bisexualita hlavní hrdinky, přišlo mi to jako násilná snaha o zavděčení se, kdy ve všem musí být homosexuál, černoch a feministka. Naštěstí to bylo později použito v ději, tak budiž. Jinak mě kniha uchvátila a u některých situacích jsem se řezala smíchy. Vřele doporučuju, bavila jsem se u toho od začátku do konce.
*** SPOILER ****
"Tak jo." Sabrina odloží sklenici. "Teď se zeptám na to, co chceme všechny vědět: Máte spolu sex?"
"Panebože." Zakryju si oči. "Ach pane bože."
"Sabrino," okřikne sestru máma, "tohle je vážně nevhodné." Otočí se ke mě. "No ale když už to padlo - máte?"
"Panebože," zasténám.
"Nemáme," odpoví pokojně Nolan a zakousne se do třetího plátku sekané.
Ach.
Pane.
Bože.
"Třeba ho budete mít dneska?" navrhne Darcy. "Přišels kvůli tomu, Nolane?"
Moje dvanáctiletá sestra, která spí s plyšoovou liškou, se právě zeptala nejlepšího šachového hráče na světě, jestli mě přišel ošukat.
![pogmanka pogmanka](https://www.databazeknih.cz/img/users/21_/214763/m_pogmanka-FCd.jpg?v=1624294882)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Od autorky jsem četla už předchozí knihy a naprosto jsem si je zamilovala a tak jsem si nemohla nechat ujít ani tuhle, ač jsem se trochu bála podle reakcí že to nebude zase tak dobré, ale mé obavy se nenaplnily a naopak já si to moc užila a oběma hrdinům fandila a užila jsem si i prostředí šachů.
![blankacte blankacte](https://www.databazeknih.cz/img/users/13_/135244/m_blanka5960.jpg?v=1723892830)
![3.5 z 5 3.5 z 5](img/content/ratings/35.png)
Od Ali Hazelwood jsem četla dvě knihy a obě byly super, Hypotéza lásky dostala pět a byla v Top 2023 i Hlava plná lásky byla skvělé čtení. Když jsem zjistila, že od autorky bude vycházet další kniha jásala jsem, navíc s krásnou ořízkou. Taková nádhera nesměla chybět v mé knihovně, moc jsem se těšila na čtení. Tentokrát to však nějak nebylo ono, příčin bylo několik....
1. Četla jsem knížku bezprostředně po dočtení Čtvrtého křídla a tam byla laťka nasazena moc vysoko a Šach bohužel byl v tu chvíli průměr.
2. V knize byly pasáže , které mně nebavily. Nějak to nemělo spád a já jsem přeskakovala stránky v ději, což normálně nedělám.
3. Hlavní hrdinka byla zacyklená ve své hlavě, nějak jsem nedokázala pochopit důvod proč odmítala hrát šachy, když je milovala.
To je jen pár vypíchnutí proč to tentokrát nebude nejvyšší hodnocení.
Ale v knize bylo pár momentů, které mě pobavily. Např. společná večeře s Nolanem Šachové partie, které hrála byly fajn, v tu chvíli jsem ji fandila a byla zvědavá jestli vyhraje a porazí světové šachové špičky. A taky Nolan byl fajn, ten byl sympaťák.
Přemýšlela jsem jak hodnotit, protože kniha není špatná jen zkrátka jsem ji četla moc brzy po top knize. Což je ale můj problém a nebylo by fér srážet hodnocení jen kvůli tomu. Nicméně po srovnání předchozích knih, byla tahle průměr. Každopádně tohle je můj subjektivní názor a každá kniha má svého čtenáře a tak třeba právě pro vás bude ta top.
![renca106 renca106](https://www.databazeknih.cz/img/users/10_/107388/m_renca106-U1J.jpg?v=1588503606)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Čtivý příběh, ač to tak na začátku úplně nevypadalo. Nakonec mě kniha vtáhla do děje i přesto, že jsem šachy nikdy nehrála a úplně jim nejsem nakloněna. Asi to ve mě nevyvoláva potřebu hraní šachů, ale zase jednou příběh z jiného prostředí s docela fajn zápletkou. Jako oddechová kniha určitě dobrá. :-) Za mne autorka nezklamala očekávání.
![Artep071 Artep071](https://www.databazeknih.cz/img/users/31_/317154/m_artep071-yXm.jpg?v=1592214551)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Parádní čtivá a vtipná oddychovka. Určitě mě nakopla abych si od této autorky přečetla další knihy.
![JaAnička JaAnička](https://www.databazeknih.cz/img/users/64_/64486/m_jaanicka.jpg?v=1720537249)
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
Tahle kniha je na mě moc...moc progresivní, moc feministická, moc šachová...
Neberte mě zle, napsané to bylo hezky, ale vidno je to primárně pro "gen Z", protože pro mě to bylo akorát...matoucí. Šachy sice hrat umím, o tom žadná, ale nebaví mě, a rozhodně je po této knize nemám chuť si zahrát (nebudu předstírat, že jsem polovině pojmů nerozuměla).
Tentokrát mě ale ani ty postavy moc neoslovily, hrdinka byla neskutečně sebelítostivá (bod za to, že to přizná) a většinu času jsem měla chuť ji akorát proplesknout. Ten borec byl sice trochu lepší, ale jak vidno, stačilo pár hodin a už jsem i jeho jméno zapomněla (až tak moc mi byl jedno).
I děj by se sice dal považovat za zajímavý, mě však neoslnil. Ale na druhou stranu...ano, ta kniha měla pro mě vcelku originální námět, to nepopírám. Šachy...
Je to prostě romantická komedie pro dospívající (proč má vzadu rating 15+, když je v sekci YA?), která mi toho nic moc nepřinesla.
Takže ne, knihu pravděpodobně doporučovat nebudu. Jako odpočinková je ale vcelku ucházející, avšak existuje větší množství lepších knihy, které si zaslouži hype.
![zuzikis zuzikis](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![3.5 z 5 3.5 z 5](img/content/ratings/35.png)
Nehodnotím šachy, protože je nehraju a nerozumím pravidlům této hry (např. produkce od Netflixu Dámský gambit může být asi kvalitnější, co se týká pravidel, ale scénář mě opravdu zklamal), zatímco tady to je velmi čtivý a téměř pohádkový děj :-) Poznávám tu dílo Ali, která má většinou koncept vývoje vztahu obou hrdinů podobný. A bylo to milý, jen asi už ne pro 30-letou a starší čtenářku :-)
Bylo znát, jak s Mallory hodně tříská puberta (to už mi přišlo, že její sestry se chovají dospěleji..), i když si už sama nemůžu vzpomenout, že bych se v 18 letech chovala takto, takže jsem se úplně nedokázala ztotožnit s Mallory. A Nolan je za mě velmi sympatický a má to celkem srovnané v hlavě na to kolik mu je :-)
![Damonka12 Damonka12](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![4.5 z 5 4.5 z 5](img/content/ratings/45.png)
Autorka píše opravdu skvěle. Kniha je skvělá a hrozně čtivá. Jen mi tu úplně nesedla hlavní hrdinka.
2023 | ![]() |
2023 | ![]() |
2024 | ![]() |
Tohle byla láska...celou knihu jsem zvládla za cca 17 hodin. protože se jednoduše nedalo přestat. Nebylo nutné aby byly stránky plné pikantního čtení nebo atraktivních témat od nenávisti k lásce, či něco podobného.
Ano právě šachy a dva lidé ze stejného těsta, to bylo to pravé.
Nolan byl úkaz a kdo si ho nezamiloval moc to nechápu, klidná zdrženlivost a síla, která z něj zářila...no prostě ach.
Mallory byla kvítko, ale z prostých důvodů, které by nikdo z nás nechtěl zažívat.
Tahle kniha má jedno posleství...nechte předsudky stranou, mluvte pravdu a nelitujte se...Díky Ali