suvik
![Bábovky Bábovky](https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/293567/babovky-DdY-293567.png?v=1633258113)
Nekdo psal, ze osudy a pribeh jsou v teto knize uveritelne, ja vnimam pravy opak, je to prilis vykonstruovane, vysroubovane. Zadna z postav mi nebyla nicim blizka, vsechny mi pripadaly chladne, neosobite, vlastne dost podobne, i kdyz kazda s jinym zivotnim pribehem. Sloh je ctivy, coz o to, ale nijak me tahle kniha neuchvatila a vlastne ani nema pointu a ani me nenapadlo domyslet nejaky konec nebo tak. Jednoduse jak jsem ji precetla, hned jsem ji zapomnela. Pro me spis zklamani. Uplne vidim, jak si autorka nactrla skicak s postavami, vzajemne je pomerne dost slozite propletla a pak domyslela omacku okolo.
![Pražská zima Pražská zima](https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/136744/prazska-zima-N1b-136744.jpg?v=1589107876)
Velmi čtivé. Přestože pojednává o nelehkém období 2. sv. války až k únoru 1948, moc se mi líbil neutuchající optimismus paní Albrightové a víra v demokracii a její hodnoty, která provází její rodinu již od první republiky. Kniha tedy nese i jisté poselství. Je psaná hezkým jazykem a najdeme v ní i velmi vtipné obraty, které občas shodí nejednoho tyrana, což je velmi osvěžující. Doporučila bych místo nudných učebnic novodobé historie našeho státu. On i ten rodinný příběh Korbelů právě hodně přiblíží danou dobu a tudíž není tak suchopárný jako právě bývá v učebnicích.
![15 roků lásky 15 roků lásky](https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/481656/15-roku-lasky-jwH-481656.png?v=1633078576)
Ne. Tohle me fakt hrozne zklamalo. Postavy malo uveritelne, jazyk hodne jednoduchy, plno slov, ktera mi vylozene lezla na nervy (krasava, prciny apod.), obcas mi to navic prislo zbytecne vulgarni a opakujici se. Libily se mi Okamziky stesti, ale tady jsem rada, ze jsem knihu mela jen pujcenou a ne koupenou. Nedocetla jsem. Mam Patrika Hartla rada jako osobnost, bavi me rozhovory s nim, ne kvuli jeho typickemu smichu, ale jak je otevreny a uprimny. Toto bylo jak kdyby vykradal sam sebe nebo Radku Trestikovou. Ale tak ne vzdy se zadari…
![1918 aneb Jak jsem dal gól přes celé Československo 1918 aneb Jak jsem dal gól přes celé Československo](https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/385618/1918-aneb-jak-jsem-dal-gol-pres-cel-mZx-385618.jpeg?v=1559296523)
Knizku jsem koupila uplne nahodou, libila se mi obalka, rikala jsem si, ze by mohla byt zajimava pro syna. A skutecne ho zaujala a mne tedy rozbodne take! Moc se mi libi, jak se na vznik Ceskoslovenska muzeme podivat ocima kluka. Pribeh je i misty napinavy a je protkan spoustou zajimavych informaci zakomponovanych do pribehu. Vysvetlivky na okrajich knihy jsou strucne a dostacujici. Velmi pekne ilustrace. Tisickrat lepsi nez ucebnice! ;-)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Karkulín ze střechy Karkulín ze střechy](https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/111351/karkulin-ze-strechy-111351.jpg?v=1329682277)
Tahle kniha mne v detstvi minula, ale v oblibenem knihkupectvi mi ji moc doporucovali, kdyz jsem chtela neco veseleho pro syna. S varovanim, ze Karkulin je vlastne hrozny otrava. A je. Ale pritom se tomu musim fakt smat a nektere dily byly uplne genialni - s pani Sovovou napr. Myslim, ze dospelak se snad pobavi i vic nez dite resp. nekdy se smejeme na ruznych mistech (syn ma sedm let). Kazdopadne ja doporucuju a sama netusim, proc me to prijde tak ctipne, kdyz je ten Karkulin nejvetsi nesympatak na svete. No klid, jenom klid! :-)
![Italské jednohubky Italské jednohubky](https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/356991/italske-jednohubky-Arq-356991.jpg?v=1507451277)
Koupila jsem mamce pod stromecek uplne nahodou, chtela jsem jinou knihu, ale po otevreni v knihkupectvi me nezaujala, tato naopak pro me neznama knizka i autorka (blogerka tedy, jak ctu) naopak ano. No a jeste jsem ji nedarovala a priznam se, ze mam ze 2/3 precteno, je to takove lehke, vtipne cteni, rozhodne ne hloupe ovsem! Moc me bavi, je to hezky vypointovane a ty kulturni rozdily zajimave. Takze pro me prijemne prekvapeni a mmch moc pekna obalka!
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Žirafí máma a jiné příšery Žirafí máma a jiné příšery](https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/269282/zirafi-mama-a-jine-prisery-269282.jpg?v=1445512159)
(SPOILER) Za me teda naopak jedna z mych nejoblibenejsich knizek pro deti. Uplne strelena, bizarni a moc vtipna. Obcas to pointu sice fakt moc nema resp. jsem ji nenasla, ale bavily me ty napady, hra se slovy a prave to, ze kazdy si v kazdem jednom pribehu najde svuj vlastni. Tovarnu na deti neberu tedy vubec jako horror, ale jako obraz i nas rodicu - kolik rodicu by si pralo dokonale dite - dovedeno do krajnosti. A i kdyz je to samozrejme blbost a nikdo si dokonale dite ve skutecnosti nepreje (nebo si to neprizna), obcas i ja mam v hlave takove to prani: kdyby jen nebylo/bylo to moje dite takove nebo makove....pritom bych si tak moc prala prijimat ho presne takove jake je a je moc fajn si to uvedomit. Nektere pribehy jsou vylozene mile - treba Iii a Rororo a nektere mi pripomnely sebe sama - Alanuv tata - o zapomnetlivosti :-). My knizku nekomu pujcili a uz nam ji nevratil, ale museli jsme si proste koupit novou znovu.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)