tenax tenax komentáře u knih

Tajemství ďáblovy bible Tajemství ďáblovy bible Arnošt Vašíček

Autor dává do překvapivých souvislostí zdánlivě zcela nesouvisející věci a události napříč staletími a kontinenty. Vyslovuje spíš spekulaci než hypotézu, že v případě Codexu gigas by mohlo jít o plod magie neznámého bratrstva či naprosto výjimečného mága nebo jde o dílo někoho zvenčí či o proroctví velké Změny v uspořádání světa. Rozhodně to stálo za přečtení.

Stopy neznáma Stopy neznáma Arnošt Vašíček

Klasická záhadologická kompilace - od kryptozoologických záhad přes UFO a tajemné události a artefakty až po poltergeista. Jednotlivé případy jsou popsány, více nebo méně přesně podle dostupných pramenů. Chybí jakýkoli pokus o rozbor a ověření věrohodnosti. Dobře se to čte, ale to je všechno.

15.08.2013 3 z 5

Planeta záhad - Fakta, otazníky, hypotézy Planeta záhad - Fakta, otazníky, hypotézy Arnošt Vašíček

Znepokojivé a zajímavé čtení, ale má jednu chybu: ve většině případů nejsou uvedeny zdroje informací, zejména u různých domorodých pověstí není uvedeno kdy a kým byly zaznamenány a od koho. Navzdory tomu rozhodně stojí za přečtení.

Nedobytná šifra Nedobytná šifra Arnošt Vašíček

Zajímavá kniha a ještě zajímavější teorie. Snad čas přinese nová fakta, která umožní otázky kolem Voynichova rukopisu zodpovědět. Rozhodně poutavé čtení.

Na lovu záhad Na lovu záhad Arnošt Vašíček

I dospělý čtenář si tady najde mnoho zajímavého. Jenom ty testy a úkoly na konci kapitol jsou skutečně jen pro děti.

Lovci ztraceného vědění Lovci ztraceného vědění Erich von Däniken

Pro mne nepříliš přínosná kniha, o tématu jsem už toho dost přečetl a zde jsou jednotlivá témata pojednána dost stručně, bez podrobnější argumentace, takže není možné si na základě vlastního uvažování udělat nějaký názor. Spíš bych to bral jako komentovaný seznam témat a autorů, které by bylo zajímavé přečíst. Nepříliš bohatá obrazová dokumentace, navíc mizerně reprodukovaná.

15.08.2013 3 z 5

Piloti hrdinné letky Piloti hrdinné letky Václav Kubec

Nesmírně naivní představa o podobě budoucí války, velmi poplatná dobovým ideálům a autorovu nadšení pro letectví. V popisech leteckých soubojů je ale vidět autentická zkušenost vojenského pilota.

Nad Uralem hřmí Nad Uralem hřmí Václav Kubec

Mistrné popisy leteckých soubojů, trochu naivní sci-fi prvky ve špionážní technice. Četlo se to dobře, ale s vědomím doby vzniku, dnes už je to ale jen nostalgie.

Křižník vzdušného moře Křižník vzdušného moře Václav Kubec

Klasická technická sci-fi, zcela poplatná době vzniku. Žádné nové myšlenky, vzhledem k žánru až příliš psychologizující.

Princ z Monte Carla Princ z Monte Carla Robert Kraft

Neuvěřitelné! Tak nehorázně hloupé příběhy se hned tak nevidí (tedy vlastně nečtou). Už to čtu jen ze zvědavosti, kam až autor je schopen dojít. Je evidentní, že to bylo psáno jako kolportážní román, taky v české verzi jsou svazky dané spíš rozsahem stránek než uzavřenými příhodami, aby čtenáři byli nuceni kupovat další. Vrchol stupidity!!!

Krajiny zázraků Krajiny zázraků Robert Kraft

Fantasmagorie pokračují. Začíná to být napínavé, ne dějem, ale spíš očekáváním, čeho všeho je autorova fantazie ještě schopna. V tomto dílu navíc "hluboké" filozofické úvahy o morálce a vlivu bohatství na člověka. Neuvěřitelné!!!

V síti záhad V síti záhad Robert Kraft

Zhůvěřilosti a fantasmagorie pokračují, navíc dost naivní pokusy o situační humor (Cerberus Mojan jako prezidentka Amazonek).

Nobodyho návrat Nobodyho návrat Robert Kraft

Trochu matoucí navázání, sestavené jakoby podle Nobodyho deníku. Má napravit předválečného a novodobého vydání, kde se např. Scott objevil zničeho nic, ale jak se s Nobodym seznámil, to tam není. Známé věci jsou nově vyprávěny, Jusuf el Fanit - Gabriela nezemřela, ale naopak je Nobodyho manželkou. Zkrátka guláš bez logiky. Dá se to číst jen ze zvědavosti, jaké zhůvěřilosti jsou autor a vydavatel ještě schopni vymyslet.

Ukradená Niagara Ukradená Niagara Robert Kraft

Závěrečný svazek série, která u nás kdysi vyšla. Nebyla ale kompletní, mnoho věcí z originálu bylo vypuštěno, takže bude pokračovat dalšími svazky. Pochybuji, že by byly lepší.

Nobody stíhá Nobodyho Nobody stíhá Nobodyho Robert Kraft

Čte se to rychle, mozek není zapotřebí, spíš by překážel.

15.08.2013

Nobody v Serailu Nobody v Serailu Robert Kraft

Bondovky jsou proti tomu veledíla.

Indián Bill Indián Bill Robert Kraft

Platí totéž, co o předcházejících a pravděpodobně i následujících dílech - běžné spotřební čtení.

Princ z neznáma Princ z neznáma Robert Kraft

Některé knihy se prostě nedají hodnotit. Sice je to zábavné, napínavé a kratochvilné čtení, ale zcela bez nároku na jakoukoliv intelektuální kapacitu.

15.08.2013

Tajemné počátky českých dějin aneb Kde jsme se tady vzali II Tajemné počátky českých dějin aneb Kde jsme se tady vzali II Jan Bauer

Plno nových informací a faktů v nečekaných souvislostech. Výborná četba.

Tajemné počátky českých dějin I Tajemné počátky českých dějin I Jan Bauer

Velmi zajímavá knížka, spousta nových informací a faktů. Skvělé čtení