Tenebris komentáře u knih
Moc hezká myšlenka a zpracování, ale bohužel se nejedná o nic převratného.
Vyjímečně čtivé a zábavné, Král mi byl velice sympatický, konec byl také zajímavý. Snad jen bylo trochu zvláštní jak snadno se spřátelil Král s Petrem Marlowe.
Výborný antiutopický román, zvlášť mě fascinovala ta temná, depresivní atmosféra, ta bezvýchodnost celé situace. Orwell byl vynikající spisovatel - viz Farma zvířat.
Naprostý klenot světové literatury, Puzův styl psaní mi je nesmírně sympatický. A nemohl jsem si pomoct, ale po celou dobu (včetně celé filmové trilogie) jsem velmi výrazně sympatizoval s postavou Michaela Corleoneho. Jediné co mi na něm vadilo bylo jak se zachoval ke svému bratrovi na konci druhého dílu filmové trilogie.
Knížka je dobře napsaná a téma je velmi subjektivně zpracováno tak, že je možné vnímat každý detail. Mě osobně ale připadalo jednání hlavní hrdinky strašně iracionální a hloupé, ale samozřejmě se to dá pochopit, tohle je jen můj subjektivní pocit, kdy jsem se s ní nedokázal vůbec ztotožnit.
Zde se nedá šetřit superlativy, nepochybně je to mistrovské dílo. Waltari má zcela nezaměnitelný, vznešený styl psaní, který se téměř nedá překonat. Je to má neoblíbenější kniha.