TeraBla TeraBla komentáře u knih

Olive Kitteridgeová Olive Kitteridgeová Elizabeth Strout

Nevinně tvářící se knížka obsahující tolik lidskosti a obyčejných životních zkušeností. Olive je dost nepříjemná postava, která spojuje všechny ostatní postavy v povídkách. Bez nějakého povyšování se, kniha je k pochopení spíše pro starší čtenáře, pro rodiče a pro opuštěné i neopuštěné samotáře, a samozřejmě i pro všechny ostatní. Jednoduše - kniha o vztazích a životě, napříč generacemi.

06.04.2024 4 z 5

Život na našej planéte Život na našej planéte David Attenborough

Celkem stručné shrnutí aktuálních nejpalčivějších ekologických problémů dnešní doby. Vše vysvětleno vcelku smysluplně a logicky. Bohužel bude přečteno jen těmi, kteří se o danou problematiku zajímají.

09.12.2021 4 z 5

Hastrman Hastrman Miloš Urban

Můj první Urban. Sáhla jsem po knize, kterou znám alespoň zčásti díky filmové verzi. Překvapila mě krásná čeština, čtivý text a popis tehdejší doby. Zvláštní byly úseky plných fantaskních představ a stavů autora. S ostatními čtenáři souhlasím v tom, že první polovina knihy byla moc hezká. Ta druhá polovina byla odtažitá, studená a poněkud nudnější. Konec mě překvapil. Hezké čtení, ale celkově na mě působilo studeně s lehkým náznakem špatné nálady.

21.01.2021 4 z 5

Poslední absolvent Poslední absolvent Naomi Novik

Teda páni! Druhý díl snad ještě lepší než ten první, a to se toho v něm moc nedělo. Líbí se mi vypravěčský styl, nový vymyšlený svět, napětí, prostě všechno. Jediné co mi maličko vadí, jsou charaktery hlavních hrdinek (u autorky obecně). Ale je to vlastně neotřelé, nové a funguje to. Už se těším na další díl.

11.01.2024 5 z 5

Lekce chemie Lekce chemie Bonnie Garmus

Nechala jsem se nalákat knižními influencery a to byla chyba. Ano, kniha byla čtivá, ale nebyl tam waw efekt a žádný hlubší zážitek. Příběh byl zajímavý, občas přišla nějaká ta dramatická situace, ale žádná postava mi nepřišla sympatická, chybělo tomu trošičku energie. Škoda.

27.05.2023 3 z 5

Knihkupectví u jezera Knihkupectví u jezera Jenny Colgan

Ach, to bylo příjemné a milé. Po dlouhé době jsem chtěla být v knížce se všemi postavami. Děj předvídatelný, pár nečekaných zvratů, skotské počasí a láska. Tohle jsem si užila. Závěr mi přišel trochu šitý horkou jehlou. Aj, sem se ráda zase vrátím.

09.01.2023 4 z 5

Vánoční prasátko Vánoční prasátko J. K. Rowling (p)

(SPOILER) Hezká pohádka o přátelství, odvaze a lásce. Rowlingová dokáže vytvářet kouzelné nové světy mající své originální názvy. I když to byla knížka pro děti, moc mě bavila. Jediné mínus shledávám v Santovi.

27.12.2021 5 z 5

Nezvratné alibi Nezvratné alibi Peter May

Závěrečný díl série byl nejlepší! Napínavý, akční, detektivní, a samozrek dobře napsaný.

24.10.2021 5 z 5

Vyhořet může každý Vyhořet může každý Aleš Cibulka

Knihu jsem četla zhruba před rokem, a pomohla mi uvědomit si, že jsem jen kousek od totálního vyhoření. Kniha je napsána velmi příjemně, téměř kamarádsky, cítila jsem se s ní v bezpečí a otevřela mi oči. Určitě stojí za přečtení. Ať už jste beran jako já (a všichni tři vyhořelí v knize), nebo jen tak pro vlastní poučení.

29.10.2020 5 z 5

Problém tří těles Problém tří těles Liou Cch'-sin

Hodně dobré sci-fi pro fyzikálně zdatné čtenáře. Upřímně konec tohoto dílu jsem vůbec nechápala, to na mě bylo příliš složité. Přesto je to velmi čtivé, napínavé, zajímavé a jsem strašně zvědavá, jak se bude děj dále odehrávat.

06.12.2024 4 z 5

Duna Duna Frank Herbert

Je to originální, z jiných světů, s náznakem vodní krize. Nicméně bylo pro mě utrpení knihu dočíst. Bylo zde pár zajímavých úseků, kniha a celý příběh má něco do sebe a je to svým způsobem zajimavé. Přijde mi ale, že to autor sám psal pod vlivem psychotropních látek, některé dialogy nedávali smysl. Bohužel si další díly již přečíst nechci.

10.10.2024 3 z 5

Dokonalá tma Dokonalá tma Helen Fields

Asi nejlepší díl série. Bylo to čtivé, svižné, bez větších romantických zádrhelů u hlavních postav. Přišlo mi, že to nebylo tak temné jako předchozí díly. Je to příjemná detektivka.

01.11.2022 4 z 5

Tichá odplata Tichá odplata Hania Allen

Velmi čtivé, zajímavé a plynulé. Někomu může asi vadit velké množství ženských postav. Ja jsem ráda, že po dlouhé době žádný depresivní ztroskotaný detektiv s problémy v osobním životě. Jsem zvědavá na další knihy.

24.12.2021 4 z 5

Zlaté časy Zlaté časy Anne Jacobs

Stejně jako trilogie Panský dům je i tohle odpočinkové počtení. Možná se mi líbí o něco víc než výše uvedená trilogie. Střídání časových úseků nebylo zmatené, lehký náhled do historie. Opravdu pohodové čtení.

10.12.2021 4 z 5

Entomologův odkaz Entomologův odkaz Peter May

Další díl v sérii Enzo. A opět paráda. Mělo to spád, naprosto nečekanou zápletku, hodně skotské whisky a podzimní sychravé počasí. Moc mě to bavilo. Peter May je prostě jistota a jeho vyprávění na mě působí jako vřelé objetí.

19.09.2021 5 z 5

Temná dcéra Temná dcéra Elena Ferrante

Velmi chutná jednohubka Eleny Ferrante. Z celé "trilogie" na mém žebříčku zaujímá Temná dcera druhé místo. Vypravěčský styl opět za jedna (i kdyby autor/ka popisoval/a jízdu autem a rozjímání na záchodě bude to stát za to). Děj je opět studie vztahů mezi matkami a dcerami. Někomu by se mohlo zdát, že je to pro Elenu oblíbené nevyčerpatelné téma. Přesto, není to jednoduché téma, ale ta krásně seskládaná písmenka jsou pastvou pro oči.

19.11.2020 4 z 5

Útěk Útěk Peter May

Peter May je sázka na jistotu. Spíš než detektivka je tohle takový román o vzpomínkách na dobu dospívání. Samozřejmě s nějakou zapeklitou zápletkou, která se rozmotá o mnoho let později. Děj je plynulý, akční, žádná prázdná místa. Je to poutavé a čtivé, tqk jak známe od autora.

20.09.2024 4 z 5

Zmizelá Zmizelá Gillian Flynn

Něco tak temného, u čeho mi místy bylo až fyzicky špatně, jsem dlouho nečetla. Žádná postava nebyla normální a každý byl nějakým způsobem zvrácený. Konec byl pro mě naprosto strašný a alespoň si zde trochu napravil reputaci jedna z hlavních postav. Psáno je to svižně, surově. První polovina je vážně napínavá, a pak se to rozvine v ještě větší "cože?!" kapitoly. Vážně dobře napsané.

20.08.2024 5 z 5

Longbourn Longbourn Jo Baker

Odvrácená strana romantické klasiky, aneb Pýcha a předsudek už nebude nikdy jako dřív. A přesto, příběh to byl úplně jiný, syrový, tvrdý a bolestivý. Líbilo se mi to. Bylo to čtivé, s postavami jsem souznila, a všem jsem přála dobrý a šťastný konec.

31.05.2024 4 z 5

Hrad ve Skotsku Hrad ve Skotsku Julie Caplin

Ohodnoceno jedním slovem - klišé. Postavy nijaké, nedokázala jsme k ním najít vztah, děj byl předvídatelný, romantická linka trapná. Jediné plus je Skotsko, a to, že se v knize neobjevuje žádná záporná postava. Hodně velká pohádka.

24.12.2023 3 z 5