TERRORDROME TERRORDROME komentáře u knih

Zajímavé časy Zajímavé časy Terry Pratchett

Aj keď je Mrakoplaš mág čo nevie čarovať, tak som z neho, respektíve jeho Zaujímavých Časov celkom rozčarovaný. Terry sa síce snaží, ale jeho rýpanie do Číny mi neprišlo moc iskrivé, aj keď malo svoje jasné momenty. Mrakoplaš je kvázi povolaný aby spasil vyvažovací kontinent kde sa schyľuje ku komunistickej revolúcii a po prvý krát mi naozaj pripadal ako postava ktorá sa v celom deji potáca iba tak naverímbuddhu, bez toho aby mala čo povedať, okrem tradičných a nekonečných útekových úmyslov ktoré sa proste nakoniec zunujú a to hovorím ako človek pre ktorého bol Mrakoplaš top maník zo Zemeplochy. Aj samotný príbeh pôsobil dojmom neveľmi sofistikovaného zhluku náhod, vrcholiaci nájdením armády terakotových androidov, čo považujem za jeden z najhorších a najhoršie podaných nápadov. Prostriedok knihy ale celkom fachčí a to hlavne a takmer výlučne zásluhou striebornej hordy diamantozubého Džingis Cohena a jeho hrôzostrašnej barbarskej úderky zoschnutých, smrtiacich a smrdiacich gerontov, tí boli jednoznačne excelentný a mali našťastie toľko priestoru aby predviedli stupídnym nindžom kto je šéf. Takže sorry, Zaujímavé časy neboli z môjho pohľadu až tak zaujímavé, ako skôr náhodné a preto budem jeden z mála čo dajú menej ako štyri hviezdy.

02.12.2018 3 z 5

Hvězda-02 Hvězda-02 Robert Fabian

Druhá hviezda preskakuje z detektívky na akčák, ktorého priebeh by sa dal opísať slovami - najskôr útek a potom útok. Hrdinov prenasledujú boháčovi zabijáci aj vražedný rôsol v štýle T-1000, ale nepomôžu si, lebo Dormer nielen že nechce natiahnuť cyber implantátmi vylepšené brká, ale už aj plánuje pomstu za pomoci vesmírnych pirátov. Zbrane budúcnosti menia zasiahnutých na krvavé franforce, fajn bola westernová prestrelka so zradcovskými mutantmi alebo s ochrankou v gravitačnom výťahu a finále na luxusnom asteroide bolo patrične explozívne. Plus rebelujúce terminátor želé prechádza zaujímavým vnútorným vývojom, čo ma aj pozitívne prekvapilo. Akurát ten motív hrdinovej zabudnutej minulosti spätej s Mariňákmi mi nakoniec prišiel akosi zbytočný, nastrčený len aby to Fabián nejako prepojil so zbytkom svojho vesmíru. Stále za štyri.

18.11.2018 4 z 5

První planeta smrti První planeta smrti Harry Harrison

Predtým som čítal Harrisonovu o rok mladšiu Planétu Zatratených a táto Planéta smrti je jej štrukturálne veľmi podobná. Opäť chválim uvedenie do deja, kde medziplanetárny hazardný hráč Jason ošklbe kasíno pre chlapíka ktorý potrebuje prachy na zbrane, lebo jeho rodná planéta Pyrrus sa snaží svojich ľudských obyvateľov cielene zabiť hordami smrtiacich a smrdiacich zmutovaných živočíchov i rastlín. Fascinovaný Jason si vydupe "výlet" na Pyrrus a tam veľmi rýchlo pochopí veci ktoré miestny nedokážu... ale dvojnásobná gravitácia mu dáva zabrať. Áno, hrdina je taký superman čo si proste len tak nič nevediac príde a na počkanie zachráni miestnu civilizáciu pred rozzúrenou planétou. Ono však o zmutovanú bodlozverinu a tankopsy ani tak nejde, hlavný hrdinov problém je konflikt so samotnými obyvateľmi ktorý si vo svojej fanatickej skostnatenosti nedokážu pripustiť že ich snaženie je proste na hovno a ešte v slepom hneve reflexívne zabijú každého kto im to pripomenie. Tieto kultúrne ťahanice Harrisonovi idú, ale v druhej polovici som začal mať čoraz väčšie pochybnosti o hodnovernosti a logike vysvetlení toho čo sa na planéte vlastne deje, aj keď viem že ide o béčkové sci-fi, takže to neberiem nevyhnutne tragicky. No a finále v diplomatickom duchu nadchádzajúceho mieru a spolupráce je síce chvályhodné, ale práve vďaka béčkovosti zápletky pre mňa ako čitateľa nie príliš uspokojivé. Ja by som skôr bral ocenil nejaký fatálny konečný masaker. Takže to zoseknem na tri.

10.09.2018 3 z 5

Vládci strachu Vládci strachu Jiří Kulhánek

Tentoraz upíri ako kladný hrdinovia plný lásky uprostred sveta plného magorov. Adolf našťastie nie je emo, ale upír Viking v čiernom plášti unikajúci lovcom ktorých trochu vylepšil beznohý alchymista. Takže veľa akcie, naháňačky, striekajúca krv, mŕtvoly sa váľajú kam až oko dohliadne a vystrelené vnútorností stekajú po stenách. Dobré bolo ako sa hrdina schovával medzi santusákmi a aj zachraňovanie socky s AIDS. Snáď len to kradnutie zbraní z vojenskej základne a výroba po zuby vyzbrojenej Tatrovky mi prišlo priblblé a záverečné zúčtovanie v sibírskej pevnosti trochu nedotiahnuté, hlavne čo sa týka Azzopardových Cenobitných "psov". Okrem akcie treba pochváliť aj zaujímavé nápady o samotnom upírstve.

21.05.2018 4 z 5

Erik Erik Terry Pratchett

Niečo kvíliace sa snaží predrať na náš svet a je to Mrakoplaš ktorého nakoniec z podzemných rozmerov vyvolá krpatý démonológ Erik, mysliac si že je to démon čo mu splní tri želania. Mrakoplaš obvykle nevyčaruje ani prd, ale v tejto situácii stačí len lusknúť prstami a realita aj čas sa krútia ako úhor čo zožral starý jogurt. Takže sa tu skáče z miesta na miesto a žiadne želanie podľa pekelných pravidiel nevychádza tak ako si to želatel želá. Epizóda s krvilačnými Tezumáncami v džungli aj kvázi Trójska vojna bavili, najlepší vtip z knihy bolo umiestnenie dverí na Trójskom koni ktoré tak presne vystihovalo situáciu hrdinov. Technoblábolenie o stvorení sveta mi potom prišlo všelijaké len nie vtipné a finále v byrokratickom pekle v ktorom sú duše mučené nudou... nudné! To že Zemeplošská obdoba Sizifa musí pri tlačení balvanu do kopca počúvať ako mu pekelník číta predpisy nepovažujem za Pratchettových top 10 miliónov nápadov. Ale zamatová revolúcia v pekle bola celkom úsmevná. Dve tretiny bola zábava, tá posledná vcelku o ničom, tak dávam tri.

23.04.2018 3 z 5

To je Wub, kapitáne! To je Wub, kapitáne! Philip K. Dick

Dám štyri, lebo tentoraz bola väčšina z 25 poviedok dobrá a uspokojivo vypointovaná, či vtipná ( Kolónia, Premenná, Lebka, Delo ). Niektoré to kazili práve stupídnymi koncami ( Lesný Šalmaj, Profesor Raketa ) a pár mi prišlo proste ako blábol ( Staviteľ, Vonku v Záhrade ). Najlepší bolo ale záverečné zhrnutie kde autorove poznámky k Vrrgom ( ktorých som sčasti pochopil a sčasti nie ) boli snáď dlhšie ako samotná poviedka, to bol gól.

28.01.2018 4 z 5

Nepřirozený slídil Nepřirozený slídil Simon R. Green

(SPOILER) Autorovi asi začali dochádzať nápady, ktoré v predošlých dieloch rozhadzoval ako lentilky. Už začiatok kde voodoo gangster posiela na hrdinov oživlé autíčka a figúry z kolotoča mi prišiel vyčpelý a potom sa vytasí z historkou ktorá ani nedáva zmysel. Rozhodne nie na Nočnej Strane, lebo v hre je tentoraz údajná nahrávka z posmrtného života ktorá vraj môže mať katastrofalné dopady na psychiku miestnych. No jasné, vo svete kde sú duchovia, zombie či démoni zamestnaný aj v striptízovom bare, náhodne sa otvárajúce diery v čase a priestore vypľúvajúce exotov z iných dimenzii sú bežnou praxou a vôbec sa dejú milióny omnoho šialenejších vecí niekoho akurát šokuje pokútna nahrávka zo života po živote. Ale redakcia najbulvárnejšieho plátku si to myslí a tak najme Johna Taylora aby ju vypátral. Samozrejme niekto mu zasa blokuje schopnosti, takže vyšetrovanie musí prebiehať po starom. V prípade tejto série to nanešťastie znamená chodenie z miesta na miesto bez jediného výsledku až do chvíle kým hrdina nezakopne o riešenie a tentoraz nemá autor v rukáve takmer nič čo by to celé nejako ozvláštňovalo, snáď okrem postavy novinárskej sukuby ktorá robí Johnovi parťáka. Aspoň ja si teda nedokážem vybaviť čokoľvek čo by inak stálo za zmienku. Až v závere sa vytasí Kid Cthulhu, ale ten je rýchlo spacifikovaný a po ňom ešte ďalší dvaja hlavný a hlavnejší bossovia čo nestoja za reč a sú tiež expresne poslaný do čerta. Úplná strata času to nebola, ale nekonečne sa opakujúce postupy bez solídne nosného nápadu z toho robí plne zabudnuteľnú záležitosť.

09.02.2025 2.5 z 5

Dagon a jiné horrory Dagon a jiné horrory Howard Phillips Lovecraft

Väčšina z týchto poviedok ma bavila. Napriek tomu že sú trebárs kratučké ( Dagon ), nič konkrétne sa vlastne nestane ( Hudba Ericha Zanna ), alebo sú jasne predvídateľné ( Vydedenec ), či v dnešnej dobe dejovo x-krát videné ( V Krypte ), tak nič z toho neprekazilo pozitívny konečný dojem. Akurát tá akože grécka povesť pôsobila trochu mimo a najdlhší príspevok Šepot v Temnotách bol zasa z dnešného pohľadu trochu béčkovo úsmevný, s mimozemšťanmi čo lietajú vesmírom s mozgami vo fľašiach, ale aj tak to bolo fajn. Jediná vyložená tragédia bola záverečná Premena Chujana Romera, ktorá bola ako hot-dog bez párku, úplne bezobsažná. Celkovo dobrá zbierka.

22.01.2025 4 z 5

Učiněné peklo Učiněné peklo Simon R. Green

Apokalypsa je za nami a tak sa môže pokračovať v tom čo nočnej strane svedčí najviac, teda vyšetrovaniu nadprirodzených prípadov. Nadprirodzeno je ale na nočnej strane všade, takže čokoľvek menej než nadprirodzené je vlastne podprirodzené. Každopádne ale v tomto prípade musí John Taylor nájsť dcéru najbohatšieho nesmrteľného potentáta. Tetokrát bez hrozby konca sveta, iba taká rodinná dráma o zmluve s diablom. Celé vyšetrovanie spočíva vlastne iba v spovedaní členov rodiny, ktoré presne v duchu príbehov z nočnej strany neposúva hrdinu vôbec nikam, takže je takmer do poslednej chvíle úplne na suchu, až do chvíle než frontálne narazí na riešenie. Celé to samozrejme ozvláštňujú bizarnosti ako útok zabijáckych mníšok v klube transvestitov či mäsožravé autá, plus zábavné vedľajšie postavy ako žerúci a fetujúci Mŕtvy chlapec. A najsrandovnejšia scéna je keď John vyradí vyhadzovača v podobe satyra pascou na myši na jeho nadprirodzenom prirodzení. Finálne rozuzlenie s rohatým čo s ide po svoj dlh taktiež funguje bez nejakých výhrad, takže tu máme typický nočnostranný príbeh so všetkým čo človek čaká. Možno až príliš, takže som bol trochu nerozhodný medzi troma a štyrmi, ale napokon to zaokrúhlim vyššie.

03.11.2024 4 z 5

Invaze Invaze Larry Correia

Prvý krát v tejto sérii idem s hodnotením nižšie, lebo mi to prišlo dosť rozťahané a nenápadité. Oná invázia prekvapivo nie je od nich k nám, ale od nás k nim. Owen chystá záchrannú akciu do dimenzie nočných mor, ale než k tomu dôjde chce to strašne moc vybavovania, príprav a papierovačiek, čo Owen ako kovaný účtovník znáša lepšie než krvilačný čitateľ ako ja. A keď dôjde k útoku na ostrov monštier, tak je to síce helter sketer, ale vlastne iba priemyselné kosenie tisícov nounejm rybích a opičích mrzákov. Sú tam priebežne dobré scény ( vodník, rímsky duch ), len to už nedokáže byť tak kompaktne zaujímavé a nabúchané ako tomu bývalo u trebárs aj komornejších predchodcov. Finále Owen vs divoký hon potom demonštruje čo tomu väčšinu času chýbalo, hrdina obklopený zlom v takmer neriešiteľnej situácii na férovku s namachrovanými démonmi. A vrchný záporák Asad má veľmi zaujímavé metafyzické motivácie na zničenie vesmíru. Celkovo to ujde, ale latka bola nastavená vyššie a Correia začal byť trochu dýchavičný.

27.10.2024 3 z 5

Cesty, po kterých jsme se nevydali Cesty, po kterých jsme se nevydali Simon R. Green

(SPOILER) John Taylor minule odhalil kto je jeho matka a teraz musí cestovať časom aby videl ako stvorí Nočnú Stranu. Najprv ešte vyriešiť prípadík chlapíka na ktorého dobiedzajú jeho alternatívne minulé a budúce ja za to čím bol a čím by mohol či mal byť a potom už nás Otec Čas vystrelí naspäť do stredoveku plného hovien. Lenže to nie je dosť, takže treba nájsť spôsob ako sa dostať hlbšie do útrob histórie. Veľmi zaujímavé boli všetky tie detaily keď sa dozvedáme že príčinou rôznych vecí ktoré sme videli v predchádzajúcich dieloch je všetko to čo sa na ceste časom posralo a improvizovalo. Či už to mal autor dopredu premyslené alebo to tiež riešil za pochodu, tak mu to dosť dobre vychádzalo. Záležitosť s Merlinovým srdcom, divoký hon s Hernom v začarovanom lese a napokon aj samotné stvorenie Nočnej Strany, to všetko veľmi slušne vypointované. Má to nápady, vtip aj akciu, ja sa zatiaľ v rámci série nemôžem sťažovať.

19.05.2024 4 z 5

Legie Legie Larry Correia

(SPOILER) Autorovi sa podarilo urobiť ďalší diel Lovcov Monštier zasa trochu ináč než v predošlých knihách, za čo má jasný bod k dobru. Tentoraz začína veľmi civilne, keď majú lovci z celého sveta zraz na konferencii v Las Vegas. Náš vyvolený hrdina Owen sa pri tejto príležitosti chce len poriadne najesť, ale nový kolega Lococo mu zas chce rozbiť držku za staré krivdy a konkurenčný tým paranormálnych taktikov slúžiaci ako povinná eskadra hajzlov tiež k pokojnému zažívaniu neprispeje. Okrem ublíženia na zdraví a škôd na majetku sa ale do hotela pomaly votrie aj neodvratná nadprirodzená hrozba a trvá tak pol knihy než aspoň tušíme čo to sakra je. A to sa vôbec nesťažujem, lebo gradácia historky od niečo sa asi deje, cez karanténu a náhodné výlety do iných dimenzii až po peklo v Las Vegas je príkladná. Nočné mory útočia a proti nim sú najlepšie bomby zo saponátov, lebo munície je tentoraz pomenej. No a na záver súboj vrtuľník proti drakovi lebo prečo nie. Aj keď je tentoraz záporák nejaký zdrhnutý projekt, tak samozrejme nejako súvisí s chystaným koncom sveta, znameniami, mužmi v čiernom a vyvoleným mesiášom s brokovnicou, pred tým sa utiecť nedá.

21.04.2024 4 z 5

Konec Vládců nebes Konec Vládců nebes John Brosnan

(SPOILER) Finálny diel Vládcov z Nebies je taký zvláštny. Autor natvrdo odmieta robiť čokoľvek čo by čitateľ logicky čakal a radšej driftuje spletitými serpentínami nečakaných liniek doslova z vesmíru. Bývalá hlavná hrdinka Jana väčšinu času vegetuje v ľadovom bunkri, kde sú jej jedinou činnosťou filozofické debaty s počítačom a voľné miesto si tak privlastnia postavy z osady ohrozovanej morskými mutantmi a hlavne sadistický supertruper Milo dokonca v dvoch exemplároch naraz. Nejaký vládcovia nebies už sa tu vlastne nevyskytujú a nahradila ich invázia rusov(!) z orbitálnej stanice. Motívov a postáv je tu ako na orloji, čo je s ubúdajúcimi stránkami stále znepokojivejšie, lebo je jasné že to bude musieť byť uťaté značne brutálne. Brosnan to našťastie dokáže urobiť dosť šikovne aby to v pohode dávalo zmysel, ale taktiež tým zmení všetky postavy len na bábky ovládané všemocným počítačom, ktoré sa sami nezmôžu vôbec na nič a ešte skončia mentálne vykastrované. Melancholický záver je teda na môj vkus príliš odovzdane submisívny, ale filozoficky zaujímavý. Skvele by sa hodil do Cyberpunku.

10.12.2023 3 z 5

Válka Vládců nebes Válka Vládců nebes John Brosnan

(SPOILER) Minule sa hrdinka stala najmocnejšou nebeskou vládkyňou s najmodernejšou loďou plnenou umelými lejzrometnými inteligenciami a tak som teda čakal že povedie onú titulnú vojnu proti zvyšným lietajúcim despotom. Miesto toho sa jej všetko neuveriteľným spôsobom rozpadá na prach. O jej pomoc vlastne nikto nestojí, všetci akurát hundrú, palubný počítač s nahratou osobnosťou mŕtvej dievčiny sa stáva sadistickým Caligulom a osobnosť jej syna je pre zmenu nahradená kópiou jeho podvraťáckeho otca. Plus, ostatní vládcovia nečakajú a plánujú vlastný útok pod vedením islamského kruťasa. Na rozdiel od skutočného sveta je sledovať ako sa ten literárny rúca postavám na hlavu veľmi zaujímavé a zábavné. Vo finále je všetko v troskách, tí čo prežili utekajú pred monštruóznou rukou, dôjde aj ku kastrácii a otázka za 25 centov je či sa dá vôbec niečo ešte zachrániť... uvidíme nabudúce! Béčko ako sviňa.

15.10.2023 4 z 5

Stanice hrůzy Stanice hrůzy Steve Perry

Zem je obsadená votrelcami, hrdinovia berú roha z planéty, po ceste vyhodia pár xenomorfských banánových hláv podľa starej tradície do vesmíru a nakoniec zakotvia na planétoide ovládanom šialeným generálom Spearsom. Ten neváha hádzať svojich vlastných ľudí votrelcom, aby potom z tých vycvičil svoju armádu s ktorou vyhrá vojnu. Spears je vlastne ústrednou postavou tohoto dielu, dostáva veľa priestoru, vidíme jeho minulosť a mnohé pasáže sú vyprávané z jeho pohľadu. Celkovo skvelý záporák, takže mi ani nevadilo že samotný votrelci sú tu väčšinu času iba nástroje v jeho rukách (ovláda ich skrz zajatú kráľovnú ). Je to samozrejme priamočiare béčko ktoré neuhýba, láduje akciu a napätie a neváha nechať umrieť prakticky všetkých. No a na záver príde ten najväčší votrelecký hák do ďalšieho dielu.

01.10.2023 4 z 5

Něco z Noční strany Něco z Noční strany Simon R. Green

(SPOILER) Súkromný detektív s nadprirodzenou schopnosťou nachádzať veci tam kde nie sú sa vracia domov, na nočnú stranu, kde sa neustále deje väčší bizár než v slovenskom parlamente. Osudová žena zaklope na jeho dvere a on musí späť do sveta medzi svetmi, ktorý sa hemží kvantovými krčmami, časovými trhlinami, vraždiacimi voskovými figurínami a obete únosov UFO si postavili pevnosť s heslom "dosť bolo análnych sond"! Ono je to dosť krátke, takže jednotlivé atrakcie sa väčšinou mihajú okolo s ľahkým pocitom nevyužitia potenciálu a samotný hrdina má síce povesť "zlej zadnice", ale jeho paramentálne schopnosti sú skôr diskutabilné a vlastne sa nechá rád zachraňovať inými indivíduami ako superhustá ženská s brokovnicou a britvoruký Eddie, ktorí by nášho geroja pravdepodobne rozstrieľali a rozsekali za tri a pol sekundy. Ale je to béčkový výplach kde hlavný záporák je obrovský žalúdok a vďaka nevyjasneným záhadám okolo hrdinovej matky a nadchádzajúcej apokalypsy má ostré náboje do ďalších dielov.

20.09.2023 4 z 5

Fantomas: Tajemný agent Fantomas: Tajemný agent Pierre Souvestre

Tento diel dáva z dejového hľadiska dosiaľ asi najväčší zmysel, aj keď to neznamená viac zábavy. Ten hlavný problém stále zostáva, Fantomas je prezentovaný ako najväčšia hrozba ľudstva, takmer zosobnený diabol žerúci ľudské duše a prdiaci pekelné plamene spôsobujúce skleníkový efekt, ale v reále je to vlastne iba tuctový recidivista akurát používajúci prevleky. V tomto diely je dokonca ešte degradovaný na špiónskeho poslíčka, ktorý to ale hrá samozrejme na dve strany. Problém je, že aj keď sa môže pretrhnúť keď zosobňuje niekoľko postáv naraz v komplikovaných konšpiračných plánoch, tak sa celý čas jedná len o nejaké ukradnuté lajstrá či úzáver dela o ktorých sa hovorí dosť mimochodom. Dôraz na špiónske intrigy je miestami dosť unavujúci, nielen Fantomas, ale aj Juve a Fandor sa neustále vydávajú za niekoho iného ( Juve dokonca aj za samotného Fantomasa ) a ku koncu už neustále "šokujúce" odmaskovania lezú dosť na nervy. Pár scén je ale solídne napínavých, Juvova posadnutosť Fantomasom štve jeho nadriadených a Fandor si svojou investigatívnou inkognito novinárčinou pekne zavarí na obvinenie z velezrady. Ako som povedal dejovo Tajomný Agent drží pohromade asi najlepšie zo série, ale dopláca práve na to že je to len taká štandardná prezliekacia špiónska čundrkántryšou.

09.07.2023 3 z 5

Zapovězená země Zapovězená země Terry Brooks

Brooks v tisícdvestošesťdesiatejštvrtej Shannare opäť solídne variuje všetky známe témy a prvky. Bývalá zlá čarodejnica, teraz už dobrá druidka Grianne pracuje na znovuvybudovaní druidského rádu, ale podarilo sa jej vychovať akurát bandu kúzelných hadov túžiaci po uchopení moci. Nakoniec teda končí vyhnaná v inej dimenzii a zachrániť ju dostane za úlohu ďalší mladý Ohmsford, ktorý sa od všetkých predošlých líši v tom že... nelíši, je to tá istá postava z bohatého rodu tých istých postáv. Ani on, ani nikto iný by však nemal šajnu čo robiť ak by sa neobjavil čarovný ded všeprd alias kráľ striebornej rieky, ktorý tak ako vždy poskytne pomoc ktorú si vytiahne priamo zo zadku. Proste to tak musí byť, takže ma to už vlastne ani neštve. Každopádne to najzaujímavejšie čo príbeh ponúka je onen pobyt v "Zapovedanom", teda paralelnom vesmíre fungujúcom ako väzenie, ktorý však podľa toho čo si pamätám z druhej knihy Shannaráckej série mal byť čosi ako abstraktné peklo kde sa vyhnané zlé bytosti vznášajú v nekonečne a vlastnom šialenstve, ale tu je to zrazu len taká pochmúrnejšia a špinavšia verzia našej reality. No nevadí, lebo ak odhliadneme od povinného frfľania, tak príbeh ako taký funguje, záporáci sú správne zlý a odporný a hrdinovia sa urputne plahočia močiarmi za veľmi neistým cieľom. Vrcholom knihy bol ale rozhovor s duchom čierneho mága, bývalého najväčšieho zla na zemi, to malo grády. Takže je to opäť fajn fantasy historka klasického strihu, ale na viac ako tri hviezdy mi to nevychádza, k tomu by bolo treba prikúriť niečím originálnejším než len ďalšia naháňačka za vyhonenou magickou cetkou.

17.04.2023 3 z 5

Fantomas: Mrtvý, jenž zabíjí Fantomas: Mrtvý, jenž zabíjí Pierre Souvestre

(SPOILER) Povedal by som že tretí Fantomas je zhruba na úrovni druhého, ale body mu zráža opakovanie tej istej schémy. Titulný zloprd je tu opäť po celú dobu iba myšlienka v pozadí a čitateľ tak môže tipovať či bude odhalený ako niektorá z postáv ktoré sa mihnú dejom. Minule som ten koncept chválil, ale druhý krát už to samozrejme nie je ono. Jeho plány sú komplikované, časovo náročné a prevedením skôr kúzelnícke vystúpenia. A stále tvrdím že aj keď dokáže tento týpek tu a tam potrápiť vyšetrovateľov trebárs vraždou ktorú mal spáchať niekto kto už má byť mŕtvy, tak z dlhodobého hľadiska z toho vlastne mimo nejakých ligotavých cingrlátok od zazobaných matrón moc nemá, lebo najväčšiemu géniovi zločinu vlastne vychádzajú iba tie drobnejšie lúpeže. Okrem identity záporáka je v hre ešte aj identita hrdinu, pretože Juve je oficiálne mŕtvy, ale každému kto nevyliezol spod kameňa minulý týždeň je jasné že nie a je veľmi jednoduché odhadnúť za akým prevlekom sa skrýva. Akceptovať že je to celé brak z počiatku 20-teho storočia pri ktorom je lepšie nepremýšľať či jednotlivé časti dávajú zmysel ( a že komu patria odtlačky prstov tu hrdinovia rozpoznávajú letmým pohľadom ) je jedna vec, opakovanie tých istých postupov od minula zas druhá. Mimochodom, v prvom diely bolo z nejakého dôvodu venované dosť priestoru srandovnému somrákovi Bouzillovi, ktorý sa v pokračovaní už len mihol a v treťom diely sa ani nespomína. K plusom by som zarátal prekvapivú brutalitu ako umlátenie obete kladivami a záver kde chudáci Fandor s Juvom ostanú s dlhými nosmi, čo mi prišlo zaujímavé.

08.01.2023 2 z 5

Fantomas kontra Juve Fantomas kontra Juve Pierre Souvestre

(SPOILER) Prvý Fantomas bolo také zmätené čosi čo malo predstaviť ultimátneho záporáka takmer z pekla, ale bol to len taký kradoš v prevleku a okolo poskakovali postavy ktoré nič moc nerobili. Druhý diel našťastie vytúruje svoju brakovosť a ostáva zameraný na niečo čo je možné sledovať. Zvlášť ma zaujalo že sa v tom celom Fantomas takmer "nevyskytoval" a len ho bolo tušiť niekde v pozadí udalostí. Nie že by to všetko dávalo nevyhnutne zmysel a samotný majster zločinu nemá nejaký konkrétny diabolský plán, iba zmes krádeží, vylomenín, plus nejaká tá vraždička. Dalo by sa povedať že taká obyčajná kriminalita nehodná tej mysterióznej omáčky, Bondovských pascí a kúzelníckych trikov ktoré má Fantomas v každom rukáve. Ale vďaka priamočiarej pokleslosti historky mi nič z toho nevadilo, ani to že Komisár Juve a novinár Fandor sú neustále spolu, podozrivo často sa držia za ruky a vlastne nemá žiaden zmysel že je Fandor novinár keď celý čas oficiálne pomáha s vyšetrovaním a Juve sa na neho spolieha viac než na zvyšok zboru. Asi najviac pobavila scéna kde sú hrdinovia napálený na natáčaní akčného filmu a zmlátia hercov. V závere náhle vylezie Fantomas z ulity aby vyskúšal nejaký ten epický útek z obkľúčenia. Za mňa to tentoraz fungovalo, ale Fantomas by predsa len potreboval trocha viac šialenstva v oku a prestať spriadať extra komplikované plány kvôli nejakým drobným.

18.10.2022 3 z 5