tessa.mik | Komentáře u knih | Databáze knih

tessa.mik tessa.mik komentáře u knih

Tři řády Tři řády Georges Duby

Nebudu lhát, prvních asi 50 stran bylo náročných, nedokázala jsem se do toho začíst, ale potom mě ta kniha pohltila. Celá problematika tří /dvou/čtyř řádů je fascinující. A autor to skvěle popsal. Takže tato publikace obohatí určitě každého, kterého téma středověku zajímá trochu hlouběji a chce pochopit motivy tehdejšího světa a lidí.

27.10.2022 5 z 5

Dějiny křížových výprav Dějiny křížových výprav Hans Eberhard Mayer

Dočteno, pravda je, že v některých pasážích je to složitěji napsané dílo, ale na druhou stranu skvělý souhrn k problematice kruciát. Pro další zkoumání nedocenitelná publikace.

16.10.2022 5 z 5

Muži a ženy středověku Muži a ženy středověku Jacques Le Goff

Skvělá kniha s krátkými medailonky významných osobností středověku - a já osobně jsem nemohla odtrhnout oči od těch nádherných ilustrací, které kniha obsahuje. Určitě se k ní brzy vrátím.

12.07.2022 5 z 5

Jana z Arku Jana z Arku Colette Beaune

Příjemná kniha sledující život Jany z Arku. Autorka se věnuje oběma procesům - tím, který Janu odsoudil k smrti i pozdějším, který ji rehabilitoval. Kniha je napsána čtivým jazykem a velmi napomáhá, že je rozdělena do kratších kapitol (jasně pouze psychologický tah, ale u mě funguje, protože jsem si říkala "ještě jednu kapitolu" tak dlouho, než jsem došla k závěru :D.

03.07.2022 4 z 5

Sny mezi obrazem a textem Sny mezi obrazem a textem Tomáš Borovský

Velmi příjemné čtení. Pokud se zajímáte o to, jak o snu uvažovali v jiných historických dobách, rozhodně Vás publikace nezklame.

16.06.2022 5 z 5

Civilizace starověkého Středomoří. II. díl Civilizace starověkého Středomoří. II. díl Jan Burian

Pro druhý díl platí úplně to samé, co pro první: krásně, přehledně sepsané dějiny starověku - nejen jako příprava ke zkoušce, ale i pro kohokoli, koho tato tématika zajímá... až budu mít více času, určitě se ke knihám vrátím a pročtu si podrobněji pasáže, které jsem tentokrát jenom proletěla - právě kvůli té zkoušce :D.

12.06.2022 5 z 5

Civilizace starověkého Středomoří. I. díl Civilizace starověkého Středomoří. I. díl Jan Burian

Krásně, přehledně sepsané dějiny starověku - nejen jako příprava ke zkoušce, ale i pro kohokoli, koho tato tématika zajímá... až budu mít více času, určitě se ke knihám vrátím a pročtu si podrobněji pasáže, které jsem tentokrát jenom proletěla - právě kvůli té zkoušce :D.

12.06.2022 5 z 5

Písmomalba Písmomalba Kiley Bennett

Příručka spíše moderních stylů písem, některé mi přišly až přehnané - těžce čitelné, ale pro moderní kaligrafii je asi fajn, hezky navádí jak se dané písmenko naučit psát.

04.06.2022 4 z 5

Kaligrafie: Ukázkové techniky a cvičení Kaligrafie: Ukázkové techniky a cvičení Laura Toffaletti

Pěkně napsána publikace k začátku učení se kaligrafie - v tomto světě, kdy vše píšeme na počítači a ručně už pomalu ale jistě psát zapomínáme, je víc než užitečné se na chvíli zpomalit a zkusit si něco napsat pro změnu hezky postaru tak, aby se na to člověk i rád podíval ;).

04.06.2022 5 z 5

Edice středověkého diplomatického materiálu Edice středověkého diplomatického materiálu Helena Krmíčková

Skvělý materiál pro studenty historie - pokud si potřebují logicky a přehledně projít edice, ve kterých mohou dohledat různé prameny diplomatické povahy.

04.06.2022 5 z 5

Úvod do studia dějepisu - 2. díl Úvod do studia dějepisu - 2. díl Martin Wihoda

Dle mého osobního pohledu lepší část skript - ale to jenom protože, že témata v této části mi jsou asi bližší, ale ke zkoušce je potřeba zvládnout vše a myslím, že takový obrázek oba dva díly poskytnou.....

17.04.2022 5 z 5

Fotiovo schizma Fotiovo schizma František Dvorník

Moc zajímavá publikace. Autorův sloh se čte.moc příjemně.

20.02.2022 5 z 5

Sparta a její sociální problémy Sparta a její sociální problémy Pavel Oliva

Zajímavá publikace, se spoustou pro mě užitečných informací, ale bohužel autorův styl psaní je pro mne náročnější na četbu - musela jsem od knihy stále odcházet a dělat si přestávky, abych neztratila úplně koncentraci, to se mi u jiných autorů (i věckých publikací) nestává.

04.02.2022 4 z 5

Lidice - Zrození symbolu Lidice - Zrození symbolu Vojtěch Kyncl

Za mě jednoznačně povedená publikace. Těžké téma Lidické tragédie autor sepsal velice čtivě, že jsem nějakých 580 stran měla přečtených během pár dní (v průběhu dost náročného pracovního týdne) - a to nejsem skalní fanoušek tohoto žánru. Myslím si, že tohle je vhodná kniha pro každého, kdo si chce udělat nějaký ucelený obraz toho ce se tehdy stalo.

26.01.2022 5 z 5

České katastry od 11. do 21. století České katastry od 11. do 21. století Jan Bumba

Jako upřímně mě tato kniha mile jpřekvapila. Sáhla jsem po ní jenom jako po materiálu ke zkoušce, ale musím říct, že jsem ji přečetla jedním dechem, je psána čtivě a jsou v ní obsaženy velice zajímavé informace o vývoji katastrů na našem území.

23.01.2022 5 z 5

Historická chronologie Historická chronologie Marie Bláhová

Úžasná publikace, kterou potřebuje každý, koho zajímá něco to tom, jak v historii zaznamenávali čas :D.

31.12.2021 5 z 5

Naučte se malovat - Kurz malování prsty Naučte se malovat - Kurz malování prsty Iris Scott

Zatím jenom prolistováno, pročteno - dárek k Vánocům, ale už se těším až s i koupím plátno a něco z toho vyzkouším v reálu a podle toho jak to půjde uvidím jestli u počtu hvězdiček zůstanu, zvýším nebo snížím :).

31.12.2021 4 z 5

Keltská civilizace a její dědictví Keltská civilizace a její dědictví Jan Filip

Odborná literatura (ze začátku mi trochu trvalo, než jsem přišla na chuť jazyku psaní), ale skvělý kousek pro zájemce o problematiku Keltů v Evropě. Krásně shrnuto jejich působení v dějinách lidstva.

30.12.2021 5 z 5

Pravěké dějiny Moravy Pravěké dějiny Moravy Vladimír Podborský

Sice starší, ale přesto stále skvělá publikace, která se hodí nejenom k přípravě ke zkoušce z dějin pravěku, ale napsaná i pěkným jazykem, taže mi to šlo jedna radost :).

28.12.2021 5 z 5

Archeologie pravěkých Čech. 2, Paleolit a mezolit Archeologie pravěkých Čech. 2, Paleolit a mezolit Slavomil Vencl

Perfektní kniha plná zajímavých detailů období paleolitu a mezolitu, ale občas jsem se trochu ztrácela co ke kterému obd. vlastně patří, ale v celkovém kontextu určitě skvělé čtení pro všechny, které to zajímá.

28.11.2021 4 z 5