ThomasRuhe ThomasRuhe komentáře u knih

Ostrý řez Ostrý řez Jeffery Deaver

Kniha byla vcelku dobrá. Zápletka klasicky deaverovská, zločiny chytré možná trochu překombinované, v příběhu jsem dostal přesně to, co jsem očekával.

14.10.2020 3 z 5

Americká válka Americká válka Omar El Akkad

V knihovně mi kniha padla do ruky hlavně díky anotaci o nové občanské válce v USA. To se mi zdálo dostatečně atraktivní, jenže zpracování tohoto tématu mě nebavilo a moc dobře se ani nečetlo. Nakonec jsem knihu nedočetl, ale z toho co jsem zvládl hodnotím 2/5.

01.09.2020 2 z 5

Vetřelec Vetřelec Tana French

Jedná se o vyšetřování zdánlivě tuctového případu. Velká část je věnována výslechům, kterých si čtenáři užijí opravdu požehnaně. Případ sledujeme z pohledu detektiva Conwayové, která nemá daleko k sarkasmu a ironii.
Způsob vyšetřování je pomalý, ale to příliš nevadí, protože síla příběhu tkví v dialozích.
Beru i samotný konec pátrání a hodnotím knihu 70%.

30.08.2020 3 z 5

Malá encyklopedie tenisu Malá encyklopedie tenisu Ivan Lichner

Na svou dobu dostačující, představuje mnoho tenistů z celé historie, jsou zde výsledky z Grand Slamů nebo Davisova poháru. Kdysi zcela vyčerpávajícím způsobem ukojila mou zvědavost po historii tenisu.

26.08.2020 4 z 5

Starověké Řecko Starověké Řecko Sergej Utčenko

Kniha byla učebnicí pro školy, zejména žáky 6. tříd. Byla převzata z ruského originálu. Jsou zde všechny velké události např. Trojská válka, bitva u Marathonu či Thermophyl... a mnoho dalšího. Protože je to učebnice tak tomu odpovídá zpracování, proto se nejedná o klasické vyprávění děje, ale je to upraveno pro školní výuku.
Hodnocení bych viděl kolem 3/5.

03.05.2020 3 z 5

Škaredá středa Škaredá středa Otakar Chaloupka

Je to zvláštně napsané, celý příběh je zpovědí manžela, kterého jednou napadne zabít svou ženu. Nemá proto žádný konkrétní důvod. Zápisky v deníku pak sledujeme jeho vnitřní boj s tímto nutkáním. Tato, jak on říká ,, škaredá myšlenka'' se mu neustále vrací a on se jí snaží překonat a ten čin nespáchat... K tomu všemu jsou zde pasáže jakýchsi snů, ve kterých žije úplně jiný život, mnohem lepší a zajímavější...
Styl není úplně čtivý, je potřeba si na něj zvyknout, ale musím ocenit vskutku originální popis, no a když přičtu i velmi nevšední závěr, pak mohu tohle dílko hodnotit 80%.

06.04.2020 4 z 5

V Bakersvillu není hrdina V Bakersvillu není hrdina Pierre Nemours

Klasická detektivka to není. Spíše se jedná o román z prostředí novinářů, kteří se snaží odhalit a překazit nekalé praktiky firmy která vykupuje ovoce od farmářů v Kalifornii a používá zastrašovací taktiku.
Celkovou úroveň vidím tak za 3 hvězdy.

30.03.2020 3 z 5

Ruce pryč, inspektore! Ruce pryč, inspektore! Milada Taterová

Je to trochu zvláštní, když je špionážní detektivka z USA v době studené války napsaná v roce 1973 u nás. Začátek ujde, ale pak se pachatelé k činu přiznávají pak ho odvolávají a pak zase přiznávají a odvolávají... výsledek je asi kolem 50%.

21.03.2020 2 z 5

Přiveďte svědka! Přiveďte svědka! Jan Michal

Taková průměrná detektivka. Policajti vyšetřují několik zločinů, z nichž jeden je závažný, a to smrt malé dívenky.Napsané je to slušně, sice žádná pecka, ale přečíst se to dalo.

19.03.2020 3 z 5

Nenasytnost Nenasytnost Chris Ryan (p)

Bylo to dobře napsané. Prakticky po celou dobu se něco děje. Začíná to když Browningova skupina přepadne člun Al-Kaidy, pak po této pětici mužů jde nájemný arabský zabiják, aby je postupně zlikvidoval.
Trochu mi vadil lehce přeskočený souboj mezi Browningem a Sallúmem. Krom toho docela dlouho jim trvalo, než jim došlo kdo je podrazil... to se dalo odhadnout mnohem dřív.
Přesto spokojenost, bylo to hodně akční, dost brutální ( hlavně Sallúm) konec je možná až moc štastný, ale to je detail, za mne 80%.

17.03.2020 4 z 5

Váleční štváči: ve službách smrti Váleční štváči: ve službách smrti Chris Ryan (p)

Sérii s Danny Blackem jsem si oblíbil, ale nečtu ji popořadě. Takže k tomuto prvnímu dílu jsem se dostal až nyní. Kniha nepostrádá drsné akce, ovšem i zde není všechno tak, jak se z počátku zdá, zápletka je mnohem složitější...
Příběh se mi líbil, i když Blackův výkon někdy balancuje na hraně uvěřitelnosti... proto volím 3/5.

10.03.2020 3 z 5

Vrah v dešti / Killer in the Rain Vrah v dešti / Killer in the Rain Raymond Chandler

Tenhle detektivní případ je vlastně kratičká novela. Je vyprávěn nezaměnitelným Chandlerovým stylem s ironickým humorem. Na konci příběh nemá žádné vítěze, pouze poražené...

11.02.2020 3 z 5

Lovec zabiják Lovec zabiják Chris Ryan (p)

Opět velmi dobře napsané. Povedená je pasáž v Londýně kde má dojít k vypátrání a likvidaci teroristů. Ryan to líčí syrově a pěkně natvrdo. Příběh pokračuje v Jemenu kde Black zjistí, že někdo další tahá za nitky... závěr je pak znovu bez příkras..
Mottem knihy by mohlo být: když se popereš v hospodě, tak ti policajti dají nakládačku a hoděj tě do betonový kobky a zahodí klíč, ale když někdo zabije stopadesát lidí bombou, všichni se v první řadě starají aby nebyla porušena jeho práva a dají mu vytápěnou celu s kabelovou televizí.
Knize dávám 4/5.

06.02.2020 4 z 5

Sféra vlivu Sféra vlivu Kyle Mills

Na začátku jsem musel se čtením docela bojovat, v příběhu toho bylo zamotáno opravdu dost: FBI, CIA, organizovaný zločin, afghánci, drogy, hrozba střelby z raketometu... prostě toho bylo příliš na jednu knihu. Pak se to uklidnilo a příběh nabral jasnější směr, no a tím jsem se chytil i já, takže zbytek se mi vcelku líbil.
Sféru vlivu tak hodnotím dobrou trojkou.

29.01.2020 3 z 5

Cesta smrti Cesta smrti Ross Macdonald

MacDonaldův Archer je pro mě taková horší varianta Chandlerova Marlowea. Proto když mám chuť na tento žánr jsou případy s Archerem dobrou volbou. Z MacDonaldovy tvorby solidní průměr.

18.01.2020 3 z 5

Hvězdy NHL 2020: + Češi a Slováci v NHL Hvězdy NHL 2020: + Češi a Slováci v NHL kolektiv autorů

Z publikací o NHL vydaných u nás mám vždy obavy, protože většinou vypadají jako chudý příbuzný... Tato není vyjímkou. Úroveň textů se rovná sportovnímu sloupku v bulváru. O renoncech nemluvě... tak se dozvídám, že Ray Bourque získal s Coloradem Stanley Cup v roce 1995 !!! Jak na tohle kolektiv autorů přišel ??? Okamžitě mi svítá, když zjistím, že za oním kolektivem se skrývají komentátoři hokeje z Novasportu Velart, Jedlička a Šedivý, tím je řečeno vše...
Jistě, někdo namítne, že každý se může splést a nikdo neví všechno... Souhlas, jenže to si můžu dovolit já, protože nesepisuju za 350 kč knihu o NHL a nedávám do ní svá moudra...
Tiskárna se taky moc nevyznamenala, u lisu asi dělá pořádný šotek, takže např. celý článek o Bradu Marchandovi se týká Ovečkina...
Závěrečné resumé je jasné: fandové NHL téhle knize se zdaleka vyhněte...

11.01.2020 2 z 5

Automobilové neštěstí Automobilové neštěstí Robert L. Pike (p)

Automobilové neštěstí je pouze průměrná detektivka bez výrazného překvapujícího dění, která má dobrý nápad a snaží se přiblížit románům z americké drsné školy. Vyšetřování probíhá v oblasti tušení a nesrovnalostí při automobilové nehodě. Akčnější pasáž je zde také jen jedna, a to až před závěrem případu. Proto hodnotím 3/5.

08.11.2019 3 z 5

Bojovník Bojovník Chris Ryan (p)

Bojovníka jsem si zvolil, kvůli minisérii s vojákem SAS Danny Blackem. Příběh se odehrává v atraktivním mexickém prostředí, kde Blackův tým provádí tajnou operaci proti mexickému drogovému kartelu. Kniha je napínavá, plná akce s mnohdy dost brutálním průběhem. Prostě nikdo se tu s nikým nemazlí.
Ryan si za to u mě vybojoval 80%.

12.10.2019 4 z 5

Stopařka Stopařka James H. Cobb

Je to taková detektivní road movie v knižní podobě. Prakticky celý děj se odehrává na silnici v autech, kromě pauz na odpočinek, jídlo nebo hledání peněz. Cobbův styl kopíruje Raymonda Chandlera či Rosse MacDonalda. Můj dojem z knihy je tak na zařazenou trojku.

03.07.2019 3 z 5

Zabiják Zabiják Ed McBain

Úplně první díl o 87. revíru. Ještě zde chybí mnoho postav, které pak celou sérii provází. Jako vstupní díl celkem dobrý, vyšetřování vražd policejních detektivů má nakonec jednoduché rozuzlení.

08.06.2019 3 z 5