tomas.lizner tomas.lizner komentáře u knih

Rudá bouře Rudá bouře Tom Clancy

Z kometářů lidí, co tomu dávají 1-2* je poznat, že prostě nerozumí tomuto žánru - asi jako kdyby si zarytý čtenář fantasy stěžoval na Baudelaira, že jeho knihy obsahují příliš básní a málo mečů.

Tohle není odpolední jednohubka, nebo ucajdaný Remarque, ale epické a dynamické zpracování třetí světové války, kde Clancy naopak mistrně zvládl zkrátit jinak nezbytně masivní rozsah na únosnou míru, aniž by knize ubral na realističnosti. Mentalitu Rusů i jejich obliby v "maskirovkách" vystihl celkem přesně - oni jsou tím historicky známí a ani se nějak nesnaží to moc skrývat, viz třeba napadení Čečny. A maskirovka při napadení Ukrajiny... Putin předtím musel tuhle knihu číst, protože to už je knižní klišé, jak vyšité.

Clancymu se skvěle povedlo vystihnout pohled na třetí světovou jak z hlediska důvodů a počátku, tak i průběh z pohledu hladinového i podhladinového námořnictva, letectva, pozemních sil, partyzánů, rozvědky i s prvky vesmírného boje. Clancy sám přiznával, že nějakou chvilku s Larry Bondem řešili, jak příběh uzavřít, a opět nedávný vývoj s Prigožinem ukázal, že Clancy nebyl vůbec daleko od skutečnosti (byť v knize byl výsledek trošku jiný).

A ano, kniha obsahuje pro někoho hodně popisů vojenské techniky a procesů, ale zas ne nějak nudně encyklopedicky (plus nakonec je to Clancy, od kterého právě tohle chcete a čekáte). Navíc jeho technické, geopolitické i vojensko-procesní znalosti právě dávají jeho knihám velmi realistické vyznění. Nakonec proto tento knižní subžánr psaný i dalšími autory je neoficálně nazýván jako "Clancyovky", kde knihy samotného Clancyho jsou jeho etalonem.

Clancy byl génius a v téhle knize se to projevilo asi ze všech jeho knih nejvíce. Kniha je rozsáhlá, napínavá, zábavná a čtenáře přitahuje po pár letech se k ní opakovaně vracet. Jsem velmi intenzivní čtenář, ale podobný pocit mám jen z velmi mála knih. 5* !

29.10.2024 5 z 5

Incal Incal Alejandro Jodorowsky

Na to, jak je tento komiks opěvován, jsem hodně zklamán. Byl jsem dokonce ochoten překousnout moebiovu kresbu, kterou příliš nemusím, pokud by ji vynahradil děj. Bohužel, děj je dost.. chaotický, jako by se autor nemohl rozhodnout, jaký žánr chce tvořit. A zoufale klišoidní - ale budiž, konec osmdesátek..
Komiks je navíc protkán řadou "strašně cool futuristických" pojmů, kterými supluje kvalitu příběhu a které (aspoň dnes) působí spíš trapně. Viz jeden příklad - "Telemani" namísto prostě "Diváci". O logických mezerách nemluvě.
Prostě jak kdyby to psalo čtrnáctileté dítě.
Další pokračování číst ani nebudu a budu raději toužebně čekat na další díly božského Aldebaranu.

19.09.2022 1 z 5

Podivné nebe nad východním Berlínem Podivné nebe nad východním Berlínem Jeff Loveness

Dost slabé.
Na základě recenzí zde jsem nečekal úplně bestseller a proto jsem nebyl zklamán. Těšil jsem se na špionáž, atmosféru studené války, odhalování mimozemského života a technologií a tísnivou atmosféru.. No, to vše tam víceméně bylo, ale v tak zředěné a slabé formě, že těch dvacet minut čtení za skoro pět stovek rozhodně nestálo.

V knize se neustále opakuje jedna a tatáž úvaha o pravdě a lži, občas i v celkem ujetým kontextu vůči ději. Jako jednou dvakrát ji zmínit jako ústřední myšlenku ok, ale furt a pořád ji omílat x způsoby?
A děj bohužel nepřitahuje ani kresba. Za mě hodně slabý komiks.

11.08.2022 2 z 5