Tomas@S komentáře u knih
Velmi kvalitní popis a analýza událostí v roce 1914 zejména z pohledu účasti britského sboru na západní frontě. Autor bez milosti hodnotí účastníky na všech stranách konfliktu. Hvězdička dolů za špatnou kontrolu textu překladu, je tam poměrně hodně různých chyb.
Sympatické svižné dílko. Další díly si nenechám uniknout.
Všechny povidky jsou velmi dobře napsané. I když jsem viděl seriál v televizi tak mne i čtení stejných příběhů bavilo. Trochu jsem doufal, že se bude nacházet v knize i něco navíc, co nebylo v seriálu. To tam bohužel není, až na doslov od duchovního otce seriálu Michala Dlouhého, jehož jméno zaručuje vysokou kvalitu.
Autor dokáže v každé kapitole v podstatě na dvou stránkách formátu A5 vysvětlit jakkoliv složité téma. Trochu mi forma připomínala popularizační přednášky prof. Kulhánka.
Za pár let od napsání knihy se ale dost věcí změnilo. Tak by bylo zajímavé mít novější verzi.
První kniha o chemii, která mne bavila. Škoda že fotografie jsou jen nekvalitní a černobílé, kvalitní barevné by témata ilustrovala více. Bohužel i časté překlepy snižují úroveň jinak kvalitního textu.
Pan King tento díl napsal patnáct let po prvním dílu. Stal se z něj hlavně psavec a oproti předchozím dílům se v ději dost nimrá. Je zde i změna v tom, že se většina knihy zabývá minulostí a tedy vzpomínkami. Příběh se tedy moc nepohne. Snad budou další díly trochu jiné.
Jméno Petr Horálek je v oboru astrofotografie opravdu pojem. Jeho úchvatné fotografie se pravidelně objevují na serveru astro.cz. Byl jsem trochu překvapený, když jsem v knihovně toto jméno uviděl na náhodně vybrané knížce z poličky s cestopisy. No tohle je trochu jiný druh cestopisu než by běžný čtenář čekal. Je zajímavé porovnávat jak se autor posunul v oboru jemu nejbližším. V psaní cestopisů se bohužel moc nezměnilo, text je poněkud nevyzrálý. Proto dávám jen průměrné hodnocení. Ale inspirace na návštěvu nějakého odlehlého místa na jižní polokouli je veliká. A konečně jsem se detailně dozvěděl jak správně pozorovat zatmění Slunce, jak to je se zodiakálním světlem, že atmosféra sama svítí a že světlo z Venuše opravdu vrhá stín.
Stručný přehled toho čím Praha přispěla světové fyzice od samých počátků až po novodobou historii. Spousta věcí je poměrně známá z jiných zdrojů. Nicméně zde je pěkné shrnutí. Škoda jen že to je napsané ne vždy pěknou angličtinou, je taková trochu školní česká :-)
Další díl slavného komiksu o Sin City. Asi se nedá říct, že něčím překvapil. Spíše udržuje kvalitu na jakou jsem byl zvyklý z ostatních dílů. Prostě klasika která nezklame. Mohu jenom doporučit.
Velmi čtivá kniha a opravdu silný text. Část faktů jsem už znal nicméně zde je spousta pro mne nových informací. Zejména části o Řecku a bývalé Jugoslávii jsou opravdu šílené. Dost to osvětluje příčiny pozdějšího konfliktu v devadesátých letech.
Narazil jsem na tuto knihu náhodou v knihovně. chtěl jsem si hlavně přečíst něco o začátcích thudbéto slavné skupiny. Iron Maiden samozřejmě znám nicméně se mi líbí spíš
Velmi poučné a zároveň skoro až dobrodružné vyprávění o historii objevování rozměrů a vzdáleností mléčné dráhy a galaxií. Úžasné čtení. Je sympatické, že se nezapomíná za významnou až mravenčí práci těchto průkopníků.
Sice trochu postarší, ale přesto krásné fotografie. Potěšilo mne, že je vybrána a popsána i oblast v okolí Mariazellu, která sice není moc známá, ale přesto stojí za návštěvu.
Jako dítě jsem těm pohádkám věřil, je docela vtipné se dozvědět detailně o historii vzniku tohoto mýtu. A zároveň je s podivem jaký vliv měly a stále mají Palackého a Jiráskovy spisy na vnímání nejstarších českých dějin. Vlastně to byli tak trochu dezinformátoři :-)
Nakonec to vypadá, že nejpřesněji popisují nejstarší české dějiny Jaz a F.R.Čech :-)
Přiznávám, že jsem to nečetl dopodrobna úplně celé, jelikož kniha obsahuje i velmi mnoho komentářů. Ale to hlavní jsem myslím přečetl a můžu se vyjádřit k jejímu obsahu. Kniha obsahuje jak původní latinsky text tak český překlad. Je zde i podrobný úvod do historického kontextu původní knihy a včetně těch komentářů z různých zdrojů. Vlastní text je velmi odborný, samozřejmě z pohledu geocentralismu. Nicméně mnoho definic a pojmů stále platí a běžně je používáme aniž bychom znali jejich starobylý původ s odkazy do antiky.
Zaujalo mne, že text jakkoliv stručný a logicky zastaralý definuje i pojmy, které sice stále mají platnost, ale již se nepoužívají, alespoň ne úplně běžně. Asi nejsou tolik užitečné a praktické.
Další postřeh je, že zřejmě v těchto dávných dobách, včetně antiky, znali vzdělaní lidé hvězdnou oblohu velmi dobře a podrobně. V citovaných básních je mnoho odkazů na velmi specifické znalosti, což je až zarážející. Tenkrát lidé žili o mnoho blíže přírodě než dnes, kdy ve městech není vidět na obloze téměř nic.
Velmi kvalitní populárně vědecká kniha ukazující historii výzkumu a objevu v oblasti gravitace. I když je lehce zastaralá, protože vyšla před objevem gravitačních vln, je stále velmi poučná v ostatních oblastech jako jsou kvazary, pulzary, neutronové hvězdy a černé díry. Vysvětluje na vysoké úrovni všechny tyto fascinující objekty. Určitě celá kniha stojí za pečlivě přečtení.
Více se mi líbil první a druhý díl. Tohle nebylo až tak zajímavé, spíše takové nezávislé kuriozity než dlouhé a promyšlené příběhy z předchozích dílů.
Řekl bych, že tak jak se mi u první série líbilo trochu více filmové zpracování, v případě druhého dílu to mám obráceně. Navíc některé věci v příbězích jsem pochopil lépe právě z komiksu. Nicméně obojí zpracování je kvalitní. Samotný příběh dost drsný. Ted ještě někde sehnat pokračování :-)
Tento díl komiksove série Doctor Who je výtvarně velmi povedený. Příběh je dramatický, i když ta zápletka je trochu uhozená. Ale to není u doktora nic překvapujícího.
Malá knížečka, ale byla velmi užitečná při výběru místa pobytu u tohoto jezera. Letos v létě se uvidí, jak moc pomohla s tipy na výlety v okolí.