Tomas@S komentáře u knih
Opravdu hodně dobrý komiks. Daleko zajímavější než například ten film o Hawkingovi "Teorie všeho", který ale je taky docela fajn. Komiks je řemeslné výborně nakreslen a zpracován, není tomu co vytknout. A obsahově je velmi vyčerpávající. Shodou okolností jsem před nedávném četl Stručnou historii času, kterou jsem dostal darem. Překvapilo mne, že v komiksu ty odborné věci byly těžší a složitější na pochopení (to jsem vzdal :-) ) než ve zmíněné knize. A zároveň těžší než i jiné populárně naučné knihy o kosmologii, které jsem četl.
To byla opravdu velká úleva, že je druhý díl o temné věži tolik jiný než první díl. Až během čtení tohoto dílu jsem začal chápat co se to proboha v tom prvním díle odehrávalo. Je to taková čtivá směs akce a fantasy. Určitě budu pokračovat a seženu si třetí díl. Pátou hvězdičku si nechávám pro další díly.
Jako začínající hráč šachu velmi oceňuji tuto učebnici. Jako úvod do zákoutí šachové hry je to vynikající průvodce. Trvalo mi poměrně dlouho učebnici celou projít, v podstatě poslední tři kapitoly zabraly nejvíce času, protože zde byly obtížnější témata a úlohy. Kromě pedagogické hodnoty taky oceňuji informace o historii a slavných osobnostech. A ještě jedna věc, díky této učebnici jsem si znatelně vylepšil skóre na chess.com, odhadem o 200-300 bodů.
Docela drsný životní příběh vyprávěný samotným uprchlíkem, kterému se podařilo utéct z komunistického ráje. Po návratu do rodného Japonska sice už neumírá hlady, ale stýská se mu po rodině.
Bylo docela zajímavé se dozvědět něco z životních epizod Howarda Lovecrafta. Přes jeho podivně vypadající vyzáblou postavu a poněkud divné názory měl mnoho zajímavých přátel a ani jeho poměrně krátký život nebyl nudný. Vyprávění o jeho životě je doplněno několika ukázkami z jeho díla v komiksove podobě a několika citacemi. Tento komiks určitě neurazí a Lovercraftovy příběhy zasadí do kontextu jeho života.
Podobné hříčky jako je tento komiks mám rád takže hodnotím trochu subjektivně maximálním počtem hvězdiček. I když se nejedná o nic úžasného co se týče kresby nebo úplně originálního. Nicméně se mi líbí jak se zde spojily inspirace z tolika různých zdrojů (V jako Vendeta, Indiana Jones, Wolfenstein, Golem, ...) do českých historických reálií a mýtů. Autoři zároveň vytvářejí alternativní historii, některé věci byly prostě trochu jinak než se píše v učebnicích. Celé to funguje, děj ubíhá dopředu rychlosti vlaku a čtenář se rozhodně nenudí.
Jediné co mne zklamalo tak byl stručný životopis autora Petra Macka, jak proboha může někdo pracovat pro deníky Aha a Blesk nebo v pořadu Top Star? To by se jednomu udělalo dost nevolno.
Po přečtení komiksu Temná věž a shlédnutí filmu stejného jména jsem nemohl odolat a vyhledal jsem v knihovně první díl série. První kapitoly se mi fakt líbily, napínavý strhující děj. Bohužel střední část knihy už byla trochu rozbředlá až na líčení souboje, to bylo hodně dobře. A závěr byl fakt divný, docela jsem se ztrácel. Nicméně chci pokračovat a už mám nachystaný druhý podstatně objemnější díl. Ještě si neodpustím srovnání s filmem, který není špatný, ale s knihou má velmi málo společného. Vzali si z toho jen pár věci, které se jim hodily a udělali z toho takovou přímočarou sci-fi akční podívanou. To naopak komiks daleko více vystihoval atmosféru knihy.
Drobná hezká knížka, několik povídek inspirovaných autorovými vzpomínkami a událostmi z oblasti Šumavy a Pošumaví z devatenáctého století. Je fascinující jak jiný byl tehdejší život lidí a jak se lišilo obyvatelstvo této oblasti proti dnešku. Navíc nezmizela jen kultura ale často celé tehdy po staletí obydlené oblasti.
První díl cestopisného komiksu vyprávěný po třiceti letech od dalekého putování autora z Francie až do Ankary a ještě kousek dál starým autem Visa společně se svým bratrancem. Příběh je složeninou vzpomínek na cestu, na dětství, částečně i fantazie. Moc textu zde není, spíše obrazy krajiny a různých situací. Celkově příjemná odpočinková nostalgická kniha která evokuje vlastní vzpomínky na rok 1986. Druhý díl ale bohužel zatím není vydaný.
Stručný, čtivý, pravdivý popis toho co je fašismus a nacismus, jeho historie od vzniku po vyvrcholení druhou světovou válkou. Zajímavá je téměř úplná shoda definice fašismu nejen s Putinovským Ruskem. A na závěr s nadsázkou komiksové zpracování Hitlerova fašismu od vzniku NSDAP po Hitlerovu sebevraždu. Zejména se mi líbily narážky na populistická hesla jednoho známého slovenského estébáka, který by taky chtěl být fürer, ale nějak mu to naštěstí nevyšlo.
Další cyklistický cestopis od autora Františka Šestáka, v pořadí můj třetí. Tentokrát popisující cestu podél bývalé hranice mezi západním a východním blokem od Baltu k Jadranu. Jeho a parťákovy cyklistické výkony jsou opravdu skvělé, v tomto věku všechna čest. Styl vyprávění je podobný předchozím knihám, pro mne chvílemi trochu úsměvný ale se vším respektem. Nicméně je to aspoň změna proti stylu vyprávění mladší generace. Co mi chybělo tak to byl plánek trasy a popisky u mnoha fotografií. Jinak kvalita tisku a papíru je vynikající.
O této polsko-ruské válce jsme se za socialismu ve škole nejspíš moc neučili a pokud ano tak určitě jenom sovětskou verzi. Děkuji autorovi za jeho nestranný pohled na tehdejší události, které měly určitě bezprostřední vliv i na dnešní podobu české republiky. Kniha byla napsána téměř před padesáti lety, určitě se po pádu sovětského bloku objevila spousta další doplňujících informací, které by mohly některé události upřesnit.
Poslední kniha mého oblíbeného cykloturisty a autora. Opět ohromuje denními náložemi kilometrů v zajímavých destinacích jako například Island. A zároveň pokračuje ve svých slovních hříčkách na místopisné názvy čehož dokladem je i samotný název knihy. Snad si za pár let přečtu pokračování.
Je to fakt skvěle napsaná kniha. V porovnání s jinými knihami na podobné téma co jsem zatím četl tak tento autor je velmi pečlivý a tématy se zabývá do hloubky a pečlivě. Téma se týká ničeho, tedy historie objevu nuly a vakua. Ke konci knihy se přechází až do kosmologie a jakési diskuzi alternativních vesmírech. A právě v této spíše filosofické části ke konci knihy mi autor utekl a už jsem ho nedohnal. Moc jsem mu nerozuměl a poslední stránky jsem už jenom povrchně scamnul. Klidně tuto část vynechejte pokud nejste astrofyzik.
Rozhodně neobvyklý cyklo-cestopis, který mne rozhodně bavil od první do poslední stránky. Je to poměrně tenká knížečka na to kolik kilometrů na svých cestách autorka ujela. O co je autorka stručnější v popisu svých cest o to je zábavnější různými zážitky a historkami. Zároveň jsem rád zavzpomínal i na staré časy, kdy i mně chybělo veškeré vybavení na delší cesty :-)
Tento komiks je ten nejlepší co jsem kdy měl možnost číst. A zároveň jsem se konečně seznámil s dějem tohoto Wagnerova veledíla. Čtení mi asi zabralo kratší dobu než je délka těch 4 oper :-) Je to vlastně taková varianta Pána prstenů, Tolkien se u tohoto příběhu musel nepochybně inspirovat. Doporučuji naprosto všem a nevím jak víc to vynachválit. Ještě bych se chtěl zmínit o tom co jsem se z předsádky dozvěděl, a to že autor studoval na stejné škole jako já, jenom trochu jiný obor :-)
Mám podobné dojmy jako u Ghost in the Shell 1, nebavilo mne to. Nějak jsem se v každé epizodě začal ztrácet v ději a postavách a vždy jsem se prokousal ke konci aniž bych ocenil rozuzlení. Ocenil jsem hlavně to, že to bylo poměrně tenké, jinak bych to ani nedočetl.
Až doma po zapůjčení v knihovně jsem tuto kniho otevřel a lekl jsem se co jsem si to proboha půjčil! Čekal jsem vtipné povídky typu Ruský týden, který jsem kdysi četl a bavil mne. Ale tady toto dílo je opravdu jen trapný autorův deník občas prokládaný jeho neumětelskými matlanicemi, často vulgárními. To se nedalo vůbec číst, tak jsem to zase zavřel a vrátil. No to je úroveň! Naprostý odpad vhodný leda tak do kamen.
Líbilo se mi téma knihy, dozvěděl jsem se i poměrně hodně zajímavých informací ze současnosti i z historie. Co se mi nelíbilo tak ten typický novinářský styl, kdy autor skáče od tématu k tématu, skládá za sebe útržky informací, které spolu ani nesouvisí, zkrátka drží se u povrchu, nejde nikdy do hloubky tématu a vyhýbá se analýze. Je to škoda, protože téma je velmi zajímavé.
Obdivuji autorův výkon kdy během několika málo let po etapách dojel na kole až na jih Jordánska. Zvlášť úžasný je tento výkon vzhledem k jeho věku. Cestopis samotný je poměrně čtivý, zejména tam kde se autor místo suchého přepisu deníku věnuje historii a místním zajímavostem. Jednu věc bych ale změnil a to jsou mapy. Nedá se v nich vůbec najít kde ty místa o kterých píše jsou. Lepší by byla nějaká méně podrobná mapa s jasně vyznačenými jmény měst a zastávek.