TomasD45 TomasD45 komentáře u knih

Nezbytné věci Nezbytné věci Stephen King

Na túto knihu som sa dlho tešil a nebol som sklamaný. Pomalý rozjazd mi nevadil, hoci najprv som mal problém pochopiť kto vlastne bude hlavný hrdina. To, že sme nakoniec mohli sledovať hneď niekoľko charakterových liniek (a oblúkov) považujem, za najväčsie pozítivum tejto knihy. Naopak, negatívom bolo málo informácii o minulosti hlavného záporáka – na tento rozsah stránok sme mohli naozaj dostať informácií viac – a pozliepaný, naivný záver. Väčšinu z toho však viem odpustiť s ohľadom na obdivuhodnú prácu s postavami. Kvalitná práca od SK, ale zďaleka nie najlepšia. Odkazy ma bavili.

10.02.2025 4 z 5

Temné léto Temné léto Dan Simmons

(SPOILER) Kniha sa mi páčila, jazyk bol veľmi dobre vstrebateľný hoci cez prvú opisnú kapitolu o škole, som sa musel trochu prekusávať. Zvyšok bol veľmi pozitívnym prekvapením. Atmosféra fungovala, postavy som si obľúbil (najmä Duana, Mika a Harlena) a hororové prvky boli celkom prepracované a nápadité. Nepríde mi úplne fér porovnávať román s Kingovým TO, aj keď postavy a hlavná téma sú podobné, ale Kingovo dielo je viacvrstvové, v inom rozsahu, pracujúce s mnohými prespektívami a bočnými témami. Temné Leto bolo oproti tomu vcelku priamočiare. Určite by ho išlo skrátiť, ale samotný príbeh ma nenudil. Tú jednu hviezdičku nestrhávam za prvotný opis, ale za logiku - viacero vecí mi nedávalo úplny zmysel (napr. Kevin si narozdiel od ostatných chlapcov počas textu nič desivého nezažil, ak si odmyslíme, že videl a cítil kafilérny voz; nepresvedčilo ma to o tom, že by chcel kvôli tomu riskovať rodinné živobitie, C.J. po vlastnom únose akoby zmizol zo scény - vzhľadom na to, ako bola postava budovaná som čakal nejakú odvetu alebo pokus, samotné zlo nebolo vysvetlené, hlavný ľudský záporák nemal žiadny scénu a pod.). Trochu ma minul aj doslov, bavil ma začiatok a koniec ohľadom diela, ale fatalistický stred si odporoval. V zásade súhlasím s nosnou myšlienkou, že deťom súčasnej generácie je príliš obmedzované detstvo, ale všetky tie strany mi prišli ako spleť chaotickej nostalgie a vlastných názorov - napr. hate na cykloprilby (to fakt?) Túto časť som nehodnotil. Kniha samotná je skvelý zážitok a určite stojí za prečítanie, hoci pár dovysvetlení by jej určite svedčilo. Uvidíme čo ponúkne Zimný prízrak.

21.10.2024 4 z 5