Torvalds komentáře u knih
Nitobé ukazuje, co je to "Bušidó", přičemž díky svým studiím v "západním" světě a jistou znalostí "našeho" světa dokázal japonské myšlení velice hezky a poutavě přiblížit Američanům a Evropanům. Chvílemi se sice může zdát příliš obtížná, protože autor odkazuje k mnoha filosofiím, směrům, osobnostem atp. Ale netřeba zoufat, informace jde dnes dohledat velmi snadno. Je ovšem škoda, že české vydání je překladem z počátku 20. století a tudíž může být pro současného a zejména mladého čtenáře těžko čitelné.
Brutální a krvavá řež odehrávající se ve Vietnamu ještě v dobách, kdy tam nepříliš šikovně vládli Francouzi. Čtení je to napínavé a opravdu nelze jen tak knihu odložit, chcete vědět, co se stane, co ti Němci zase vymyslí, jak to provedou, co komu udělají... Pro mě určitě jedna z těch lepších válečných knížek.
Poslední díl o Ragnarovi, který napsal John W. King. Je asi nejlepší ze všech čtyřech dílů. Hrozně se mi zalíbilo, že děj se odehrává na Zemi (Terra). A není to žádný idylický ráj, byť na Zemi sídlí císař. S brutalitou si Země nezadá ani s okrajovými částmi galaxie ohrožované vetřelci.
Navíc Ragnar poodhalí tajemství navigátorů. A toto odhalení ho přivede, řekněme, do nesnází. Ale prozrazovat dál nebudu.
Kniha pokračuje ve skvělé kvalitě předchozích dvou dílů. Byť žádný velký převrat se tu nechystá. Prostě jen pokračování ve vybudovaném stylu z předchozích dvou dílů. Ale na tom není nic špatného.
Kniha má opravdu spád, čte se snad ještě lépe než první díl. Navíc už je upuštěno od fantasy prvků a dá se říct, že se jedná o opravdovou válku Warhammeru 40000.
Ač Warhammer 40000, tak první díl "Ragnara" se převážně odehrává spíše ve fantasy prostředí (trollové a podobně). Až se ale blíží poslední čtvrtina knihy, tak se začínají rýsovat obrysy naší galaxie 41. milénia. Čtení mě hodně bavilo a knihu jsem velmi rychle přečetl, jen abych se hned dostal k dalšímu dílu, který už na mě čekal.