unaluna unaluna komentáře u knih

Večerní písně Večerní písně Vítězslav Hálek

Asi budu v menšině, ale mně se Večerní písně nelíbily. Není to za mě vysloveně špatná sbírka, spíš jen sbírka otřesně průměrná. Básně jsou na jedno brdo, skoro všechny mají stejné schéma (kromě pár vyjímek samá čtyřverší s přerývaným rýmem) a Hálek používá furt dokola stejných obrazů (o srdcích, hvězdách, andělech, atd.), což dává sbírce neskutečně monotónní charakter. Z těch pár desítek básní ve mě rezonovaly jen jedna či dvě a ani ty nebyly nic extra a pravděpodobně se k nim nebudu vracet. A dle mého názoru, dobrou básnickou sbírku poznáte právě podle toho, že ji vlastně nikdy nedočtete. Pořád ji budete chtít číst znova, objevovat v ní nové detaily, pozorovat, jak se její významy pro vás mění tím, že se měníte i vy… Večerní písně jsem dočetla během pár hodin - a u toho to nechávám.

21.11.2024 2 z 5

Totožnost Totožnost Milan Kundera

Moc se mi líbil začátek. Trošku mě překvapilo, jak melancholické některé pasáže byly, ale ne ve zlém. Kunderovy úvahy o lásce jsou smutné, ale nikdy ne zoufalé a opravdu jsem se v nich mnohdy nalezla. V čem já osobně ale vidím slabou stránky Totožnosti je její konec. Jsem si vědoma, že závěr pravděpodobně měl čtenáře poněkud rozhodit, ale nebylo to dle mého názoru rozhození, které by příliš dobře fungovalo. Poslední stránky se mi zdály uspíšené, přímo prvoplánové, což bych od Milana Kundery, mistra románové kompozice, opravdu nečekala. Možná se mi bude kniha po druhém přečtení líbit více (a ostatně, i tak se mi celkem líbila), ale momentálně ji vidím jako jednu ze slabších Kunderových knih.

17.08.2024 4 z 5