Undertow Undertow komentáře u knih

Vnější tma Vnější tma Cormac McCarthy

Jednoznacne to najlepsie, co som za poslednych par mesiacov cital. Uzasny pribeh o upadku morality, tradicnom konflikte boja a zla tentokrat odohravajuceho sa na samotnom dne ludskej duse, kontraste zlej a dobrej stranky ludskej duse odohravajuci sa v juzanskej krajine lesov a pohori, opisanej Cormacom tradicne uplne bravurne.
Kniha oplyva tazivou, beznadejnou, melancholickou atmosferou, podfarbenou cinmi postav ktore sa daju charakterizovat jednoducho ako hyenizmy, bez naznaku lutosti alebo hoc len vysvetlenia, ktore ale maju chvilkovu tendenciu sa striedat s pozitivnymi zableskami najma od zenskej protagonistky knihy, Rinthy.
Kniha opisuje pribeh ako sa Rinthy snazi najst svoje batola, ktore jej brat (a pravdepodobny otec batolata) Culla odniesol hlboko do lesa aby sa lahko zbavil zodpovednosti a vecneho pripomenutia svojho zvrhleho cinu vo forme maleho zivota. Culla svojej sestre napovie, ze dietatko po porode zomrelo, ale Rinthy vnutorne citi, ze tomu tak nie je, a vyda sa na strastiplnu cestu po nebezpecnej krajine, kde vrazda nie je nic neobvykle, aby nasla svoje dieta. Ako citatel cita osudy Rinthy a Cullu (ktory sa vydal po stopach svojej sestry), otvara sa mu svet ani nie tak davno minuly, kde sa prv prejde noz po hrdle, a az potom sa pytaju otazky. Vsetko ma svoj zmysel, a nic Cormac neopisuje nahodou - najma ked sa v knihe objavuje bezmenna trojica muzov, tuziacia iba po krvi, bolesti a smrti, ktora sluzi ako akasi zvratena alegoria na Troch Kralov z Biblie, ktori taktiez putovali po krajine aby sa stretli s babatkom Jezisa Krista, tak tito Traja Krali putuju po krajine, ktora ako keby bola bytost hodna kruteho usudku skrizi ich cesty s cestami nasich "hrdinov".
Cormac McCarthy podla mojho nazoru napisal dielo, ktore uzasne a bolestne vystihuje tematiku osudu, viny, rozhresenia a ako sa ludske ciny mozu a zvyknut vratit s krutymi dopadmi. Krajina ako postava sama o sebe rozpriestiera symbolicku put tragediou, s nie castymi, ale nanajvys pamatnymi udalostami pozitivnej energie ktore osviezia, a prinutia rozmyslat ako to vsetko figuruje v sulade s krajinou, ktora tak velmi pripomina samotne peklo.

09.05.2014 5 z 5