urhen1 komentáře u knih
Knihu mám doma již několik let a stále ji pročítám dokola, listuji v ní a dohledávám další a další informace. Klobouk dolů před autorem a jeho přehledem v dané problematice. Někde na sociálních sítích jsem zachytil informaci, že se snad pracuje i na druhém dílů, tak doufám, že se ho dočkáme.
Knihy o vrhání nožů a různých dalších zbraní u nás opravdu už dlouho chybí. Po revoluci vyšlo pár brožurek nevelkého rozsahu a nevalného obsahu, nyní konečně na trh dorazila kniha, která nabízí ucelený vhled do problematiky včetně historie, různých tvarů a rozměrů šurikenů plochých i tyčkovitého tvaru, o technikách držení, skrývání šurikenů a samozřejmě o vrhání samotném. Autor popisuje i různé obvyklé chyby při házení a jak se jim vyvarovat a na co si dávat pozor. Kniha se rovněž věnuje i takovým specialitám, jako je vrhání kuchyňských nožů, vrhání kopí a oštěpů, vrhání kamenů, propojení mezi vrháním čepelí a tasením meče či boje s mečem, vrhání šurikenů v noci a za podmínek snížené viditelnosti. Autor, který už nežije, byl velmistrem několika škol šuriken džucu, a kromě toho trénoval celou řadu jiných bojových umění. Byl také historikem a sběratelem autentických historických příruček, manuálů a knih o japonských bojových uměních. Napsal dohromady asi šest knih, tak snad se brzy dočkáme i dalších překladů. A protože šurikeny jsou provázány s japonskými samuraji (nikoliv s nindži, jak si snad někdo myslí), je tato kniha zajímavá i pro ty, kteří rádi studují japonskou kulturu a historii.
Velmi špatně udělaná kniha. Málo informací, mnoho chyb a zavádějích věcí. Audio není česky, ale kupodivu německy (německy a čínsky). Záměr nebo chyba? Nevím, každopádně fascinující. Určitě se jí vyhněte velkým obloukem, uděláte dobře.
Super kniha. Poněkud dražší, ale všimnul jsem si, ža často mají zajímavé slevy, takže stačí si počkat. P.S.: Autor slibuje, že budou i další díly :-)