VeronikaAug VeronikaAug komentáře u knih

Pokrevní sestra Pokrevní sestra Jane Corry

Mě se knížka líbila, bavila mě, byla napínavá, otevírala citlivá témata a hezky se s nimi popasovala, napriklad to sebeubližování jako následek traumatu. Občas to bylo překombinované, ale pak se to vždycky nějak uspokojivě vysvětlilo, takže co se zdálo jako už vážně přehnaná náhoda nakonec náhoda vůbec nebyla. V životě se taky pořád něco děje a často až neuvěřitelného a kdyby se v knizce teda "věrohodně" nic nedělo, byla by to nuda, toť moje filozofické okénko . Jinak jsem to četla v originále a pasáže Kitty byly často dost vtipné, samozřejmě ne její situace, ta byla tragická, ale to její klení, přirovnávání k seriálům, monster, naivní žárlivost u soudu na pozornost, kterou tam měla její nevlastní sestra a ona ne, jako při vší té hrůze se člověk i zasměje.

13.01.2023 5 z 5

Mělas to vědět Mělas to vědět Jean Hanff Korelitz

Většina příběhu se odehrává v hlavě hlavní hrdinky, která je sice vykreslená jako velice vnímavá a inteligentní žena, nicméně ale zjišťuje, že přehlédla v životě snad všechno zásadní, co mohla. To bylo trochu iritující, protože toho bylo fakt moc. Navíc se i nadále snažila před vysvětleníma a odhaleníma pravdy utíkat, což jí nevyčítám, někdy je fakt lepší nevědět, jenže ona byla psychoterapeutka a mě k tomu její chování nesedělo. Celkově mě to spíš bavilo, bylo tam napsáno plno věcí k zamyšlení, třeba už ta základní myšlenka celého příběhu, že člověk opravdu pokud zafunguje chemie, druhého vidí přesně tak, jak sám chce, i když realitu zná. Jak tu někdo psal, líbil se mi i náročnější styl psaní, delší souvětí, věci byly hezky řečené. Nicméně bylo tam několik přehnaných momentů i hluchých míst. Setkání s Vitou a Jonathanovou rodinou jako z cukrkandlu, ale teď jsem nespravedlivá, knížka je americká a tam by to přesně takhle bylo, nejspíš by jim tam ve skutečnosti k tomu vsemu ještě někdo fidlal na skřipky Mozarta :-D. Celkově mi knížka přišla vlažná. Za přečtení určitě stojí, na seriál se neskutečně těším, ale hluboké pocity se u mě nekonaly.

14.02.2021 3 z 5

Ohníčky všude kolem Ohníčky všude kolem Celeste Ng

Ohníčky jsou spletitý příběh bohatý na různé osudy nejrůznějších lidí, je to vysloveně americké tak jak si Ameriku pamatuju z doby, kdy jsem tam dělala aupair. Některé linky mě bavily víc, jiné míň, něco se mě dotklo fakt hodně, třeba případ adopce dítěte, které ale jeho matka chtěla. Autorka to psala z pohledu obou těch stran, a vážně se jí to povedlo, člověkem, matkou, cloumaji emoce, ale i praktičnost, prostě všechno se to bije a jak dopadne ta lítá bitva mi asi naprosto vyhovuje, i když by to nejspíš nebylo takhle jednoduše proveditelné. Eleně jsem něčím podobná, taky mám ráda řád a nastavená pravidla, představu klasické rodiny rodičů, dětí, domu se zahradou kousek od města. Bylo dobré to číst a uvědomit si, že by nám s Elenou ale často prospělo být chvilku prostě Miou :-D, já se toho chytím a vypadá to, že i Elena. V knížce bylo napsáno spousta malých a větších pravd, jedna z nich, že to jak se chováme do velké míry ovlivňuje strach. Rozhodně se těším na zfilmovány seriál a na svoji oblíbenou nepřekonatelnou Reese + Joshuu.

24.01.2021 4 z 5

Zlatá klec Zlatá klec Camilla Läckberg

Musím dát plný počet, neskutečně mě to bavilo, hlavně druhá a třetí část, to knížka nešla odložit. Připravte se na emoce! Zlost a lítost v hlavní roli. Linka s domácím násilím mě vyloženě citově týrala, strašně a strašně smutné a samozřejmě reálné. Zajímavé bylo střídání výpravění z minulosti, kdy se Faye a s Jackem teprve poznali a přítomnosti, kdy šel jejich vztah vysloveně do kytek. Člověk se nad tím vším samozřejmě nesmí moc zamýšlet a pokládat si otázku, jestli je to reálné nebo ne, protože by pak musel souhlasit, že přehnané to bylo a navíc Faye jako hlavní hrdinka, neskutečná sympaťačka, chytrá a úžasná, je ale zároveň i dost nekompromisní vražedkyňe. Ale co už, já se touhle knížkou ráda nechala unést, mělo to spád, nápad, i poselství. Za mě doporučuju!

21.10.2020 5 z 5

Pátá oběť Pátá oběť Jonathan Dylan Barker

Druhy dil serie je hodne o strachu ze smrti. Charakter stěžejní postavy tohohle dílu je trochu více vykreslen az ve 3.díle a docela mi to k němu sedí. Je to člověk s pohnutou minulostí, mohl by být dobrý, ale k tomu mu v životě nebyl dan zadny prostor, jeho hlavní rys, který jsem v knížce vycetla, je sebelitost. Knizka je zase plna brutalit, vraha jsem nenáviděla za to, co dělal. V tohle díle se o něm ale moc nedozvíme. Motivem byla pomsta, tenhle motiv se samozřejmě tahne celou serii, kterou opět doporučim jako celek.

07.09.2020 4 z 5

Na podpatcích Na podpatcích Dominik Dán

Knížka se mi vubec necetla dobře. Víc jak půlka mě nebavila, ale říkala jsem si, vždyť je to ten Dán, přece to neodlozim. Chvilku po půlce najednou začalo být jasný, že všechno bude peknej průšvih. Pak přišlo pár poradnych šoku, ze kterých mi nebylo ani trosku dobře. Konec byl propracovaný, to se knizce nedá upřít, proto ty 3 hvězdičky. Moje čtvrtá kniha od Dominika Dána, a minimálně na nějakou dobu poslední.

29.02.2020 3 z 5

Dívky ve vodě Dívky ve vodě Victoria Jenkins

Mě se knížka líbila. Bylo to napínavé a četlo se to dobře. Proč ne, doporučuju.

13.11.2019 4 z 5

Na co Alice zapomněla Na co Alice zapomněla Liane Moriarty

Příběh určitě k zamyšlení. Taky mě kolikrát napadne, jak mě přibývající roky a zodpovědnost mění a že by se člověk měl zamyslet nad tím, jestli je to vždycky k lepšímu. V příběhu nebylo nic nepřirozeně šokujicicho, bylo to uvěřitelné a nenásilné. Víc napínavé a dechberouci bylo podle mě Manželovo tajemství, které se mi líbilo o fous víc. Jsou to ale rozdílné příběhy a neměly by se srovnávat. Jsem ráda, že skoro všechno nakonec dopadlo jak nejlíp mohlo a že autorka nepřinesla moc "povinných" obeti, kdy se půlka hlavních hrdinů nedozije epilogu, aby to jakože pořádně dojalo a dokazalo, že život není pohádka. Já mám ráda happy endy a v "Na co Alice zapomněla" je jich naservirovanych hned několik (kromě Frannie). Jinak bylo v knize spousta lehce vtipných momentů a na druhou stranu i slza mi ukapla.

22.10.2019 4 z 5

Veronika v Dubaji Veronika v Dubaji Veronika Klesnilová

Knížka se mi moc líbila, byla napínavá, i když člověk dopředu ví, že se do aerolinek probojuje. Nechápu, jak to napětí Veronika zvládla vyvolat, ale vyšlo jí to senzačně. Tím, že je to v podstatě životopis, dokázala jsem se do příběhu vžít. Veronika opravdu chytila příležitost za pačesy, budiž jí tohle dobrodružství přáno! Doporučuju.

25.07.2018 5 z 5

Kde se les dotýká hvězd Kde se les dotýká hvězd Glendy Vanderah

(SPOILER) Doufala jsem, že knížka se bude podobat knize "Kde zpívají raci", ale nepodobala se jí ani trochu. Název i obálka knihy je krásna, ale obsah mě vůbec neoslovil. Děj byl celkově nijaky, podivný a konec byla opravdu slátanina, která by se v Americe sice stát mohla, ale určitě by následně neměla tento průběh. Samozřejmě v knize mají všichni deprese a překombinované osudy, co by to bez toho bylo za USA. Nerada kritizuju knihy, které mě třeba neoslovily tématem, ale jsou dobře napsané, tato kniha je ale špatná, je to podle mě blbovina, do čtení jsem se nutila a četla jsem ji několik měsíců. Je to autorky prvotina a já říkám, ne každý se na stará kolena může stát dobrým spisovatelem.

06.10.2024 2 z 5

Vina otců Vina otců Åsa Larsson

Davám plný počet, i když box není moje téma, tady mě to bavilo, Bjorne mi přirostl k srdci. Asa je jedna z mých nejoblíbenějších autorů, každá knížka, kterou jsem četla, se mi moc líbila. Doporučuju všem, kteří alespoň něco ze série přečetli, podle mě zrovna tahle série dává smysl jen když se knížky čtou jakš takš po sobě.

07.04.2024 5 z 5

UltiMatum UltiMatum Anders de la Motte

Začnu tím, že naprosto zboznuju autorovu sérii Roční období a proto jsem chtěla, než vyjde Jarní obet, zkusit i neco dalsiho z jeho tvorby. Kvuli lepsimu hodnoceni jsem vybrala Ultimátum a Memorandum jsem přeskočila. Můj šálek čaje to úplně nebyl, knížka je opravdu hodně akční, politicky zaměřená, ale čtyři hvězdičky si rozhodně zaslouží. Příběh dává smysl, spletite to sice je, ale život sám často vymyslí daleko větší spletitosti. Pribeh ma šmrnc, spád, neni to nuda. Závěr mě dostal, vraha jsem sice tušila, ale osud Atifa mě překvapil. To, že někteří jdou za svým cílem hlava nehlava je prostě smutna realita, i když do ty rozhodnozky by asi pinkla každá ;-/.

23.11.2020 4 z 5

Ta přede mnou Ta přede mnou J. P. Delaney (p)

Jak už psali čtenáři přede mnou, ani můj top to určitě nebyl. Jakoby se to táhlo, sice promyšleně, ale nic moc poutavého. Téma nevydařeného těhotenství pro mne bylo nepříjemné, počítám, že s každou maminkou to autorovo detailní vyprávění muselo hnout, Jane jsem velmi litovala, moc se o ní bála a doufala jsem, že to s ní dobře dopadne. Musím ale říct, že kniha má řád, je přehledná a promyšlená do posledního detailu, přesně jako dům na Folgate street 1 a to se mi líbilo, proto dávám 4 hvězdičky.

06.10.2018 4 z 5

S tváří beránka S tváří beránka Magda Váňová

Mě se kniha nečetla úplně nejlépe. I přes to, že hlavní hrdinka je ve stejném věku jako já, to na mě občas působilo přestárle a občas zase pubertálně. Takové rušivě rozporuplné. Hodnotím průměrně.

24.07.2018 3 z 5