vierak komentáře u knih
Kniha popisuje život na írskom vidieku v rokoch 1840- 1850, teda v čase, keď je Írsko pod krutovládou Anglicka. Zúfalé pomery chudoby a hladu popisované v kontraste so životom anglickej šľachty pomáhajú pochopiť vzdor statočných Írov. Fascinoval ma popis, ako vnímala a ponižovala aristokracia najbiednejších a nemohla som ho neporovnávať so správaním sa vojakov SS k Židom, Poliakom a iným počas II. sv. vojny. Potešil na aj neochvejný postoj zachovať sa i v ťažkých životných skúškach v súlade so svojím presvedčením, hoci toto konanie prinášalo bolesť. Fascinujúca kniha!
Román zasadný do zvláštneho obdobia – tesne po skončení vojna o nezávioslosť v Amerike. Schudobnelá slobodná Sophie sa snaží udržať svoj statok nad vodou. Žiaľ, prostriedky nemá takmer žiadne, no stále verí, že sa z vojny vráti jej brat a prevezme starosti so správou majetku. Na vedľajšie dlho opustené panstvo sa vráti generál Seamus spolu s malou dcérkou Lily Cate, s ktou si okamžite padnú do oka. Príťažlivá Sophie zaujme generála a prichádza ťažko uveriteľná časť „miluje ma, nemiluje ma.“
Sympatická kniha, nie veľmi výnimočná, no príjemne čitateľná.
Úžasná kniha!
Druhý diel ságy o živote štyroch žien, každý opisovaný zo všetkých pohľadov. Čítate a viete, ako sa cíti matka, no chápete i postoj dcéry. Rozumiete bariére, ktorá medzi nimi vyrástla. Tiež je zaujímavé sledovať, ako generácie opakujú rovnakú chybu, hoci bolesti ňou spôsobené sami cítili a s trpkosťou prežívali.
Poslednou hrdinkou sa stáva Dawn, ktorá chápala svoj vzťah s matkou ako chladný a odmietavý, no s babičkou si nesmierne rozumeli. Ako dospelá prechádza neľahkými skúškami, stratami nenarodených detí a mnohými inými. Dokáže však nemožné – zmieriť matku s babičkou.
Naozaj fantastická kniha! Nevedela som sa od nej odtrhnúť. Smutné, mrazivé, pravdivé a oslobodzujúce. Plné nádeje.
Druhé pokračovanie príbehu súrodencov Leviho, Molly a Grace prevádzkujúcich hostinec Bluebell.
Pozornosť sa tentoraz sústredí na najstaršieho Leviho, zodpovedného mladého muža, ktorý sa dočasne vzdal svojej kariéry inžiniera, aby sa postaral o svoje dve sestry, rozbehol hostinec a tak splnil posledné želanie svojho otca. Pod ťarchou zodpovednosti však začína zlyhávať. Podnikanie síce začína pomaly prosperovať, no on nepriznáva, či skôr zatajuje sestrám ich skutočné neradostné finančné postavenie. Do toho prichádza Mia, mladá herečka, ktorú nepravdivo obvinia z rozvracania rodiny jej hereckého kolegu. Život jej nedávno uštedril i inú ťažkú ranu - rozchod so snúbencom len pár týždňov pred svadbou. A ako to už chodí, Mia a Levi ...
Nebolo to zlé, celkom čitateľné, oddychové. V pohode.
(SPOILER) Manželský pár z predošlých dielov už vychoval dvojicu osvojených detí, ktoré sa vydali svojou životnou cestou. Dcéra Christine sa stala administratívnou silou a syn Henry policajtom. Román vykresľuje ich prácu, hľadanie komunity a priateľov i lások.
Christine očarí syna majiteľa jej firmy, ktorý s ňou však nezdieľa vieru, jeho život plynie v zábavách bez cieľa či hodnotových mantinelov. Jeho šarm pohltí Christine natoľko, že až pri prípravách na svadbu pochopí, že ich spoločný život by bol katastrofou.
Henry musí hneď na začiatku svojej služby policajta oznámiť tragickú správu o smrti drevorubača jeho manželke, mladučkej žene s malým bábätkom. Silne ho to zasiahne, pretože cíti úplnú bezmocnosť, hoci by veľmi rád pomohol. Prejdú roky a on je prevelený do mesta, kam sa vdova presťahovala. Ich cesty sa opäť pretnú, no jej srdce nie je ľahké otvoriť.
Lady Libby je iná ako ostatné mladé dámy. Zaujíma sa o biológiu a nie o módu, klebety a nápadníkov. Na začiatku 20. storočia v Anglicku to však nie je spoločensky prijateľný postoj. Po smrti jej otca sa o záležitosti rodiny začal starať starší brat, ktorý ju má veľmi rád a praje si jej šťastie, no netuší, ako ho dosiahnuť. V snahe nájsť jej manžela sa dohovorí so svojím priateľom, vášnivým archeológom. S Libby si však do oka nepadnú a ona túži ujsť aspoň na čas od dohodnutého sobáša, preto odchádza na leto na ostrovy Scilly. Sprievod jej robí len komorná Mabena, ktorá z ostrovov pochádza. Tá však má svoj vlastný dôvod, prečo sa chce vrátiť. Tým je, že priateľka Beth sa jej už dva týždne neozvala. Dievčatá sa nechtiac zapletú do hľadania strateného pokladu, kde ide o život nielen im, ale aj ich blízkym. Nájsť sa im však podarí predovšetkým samých seba a Boha, čo je viac, ako všetky poklady.
Naozaj pekná napínavá kniha, vhodná aj pre mladšie dievčatá (od 10 r.)
Príbeh silne inšpirovaný Jane Austenovou o štyroch sestrách a ich matke, ktoré sa ocitli v neľahkej finančnej situácii, vsadený do malého prímorského letoviska v Anglicku na začiatku 19. storočia. Hoci si slečny uvedomujú, že klesnú na spoločenskom rebríčku, predsa sa rozhodnú prenajímať svoj pekný veľký dom ako penzión, čím získajú potrebné financie na živobytie. Každá zo štyroch dievčat má svoje dary či hendikepy, s ktorými sa musí naučiť žiť. Každá sa musí svojím spôsobom pričiniť o chod penziónu, čo nebýva ľahké. Prichádzajúci hostia sú zmesou rôznych charakterov, ktoré autorka dokázala krásne vykresliť. Na záver citát, ktorý ma nesmierne potešil: "Myslím, že sa často trápime úvahami o tom, ako nás vidia iní. Pravda je však taká, že všetkých ostatných oveľa väčšmi trápi otázka, ako ich vidíme my. Chvíľu na nás pozerajú, niekedy dokonca neslušne zízajú, ale potom sa zase sústredia na seba a svoje problémy."
Krásna kniha, ktorá vás vtiahne do Holandska počas druhej svetovej vojny a opíše životy bežných ľudí, tých ktorí kolaborujú s nacistickým systémom i tých, ktorí vzdorujú, hoci je nádej na úspech mizivá.
Svoje nádeje vkladať do Božích rúk, nie do ľudských, ostať statočným a nevzdávať sa, to je posolstvo, ktoré je aktuálne vždy.
Teno román sa určite oplatí prečítať.
(SPOILER) Naozaj veľmi zaujímavé dielo.
Vo sv. písme je Dalila vykresľovaná krátko a nelichotivo. V zásade by ste si povedali, že to bola zištná mrcha, ktorá pre peniaze zapredala Samsonov život. Táto autorka savšak vychádza z inej tézy. Vraví si, že hoci ľudia konajú nesprávne, vždy si svoje skutky racionalizujú. Napríklad človek podvádza pri hradení daní, lebo je presvedčený, že štát si pýta priveľa a navyše prostriedky nemíňa účelne. Alebo iný kradne v obchode, lebo si povie, že prevádzky úmyselne zvyšujú ceny, aby kryli výdavky za krádeže, tekže si berie iba svoj "podiel".
V tomto duchu autorka vykreslila romám, kde sa krásna miešanka Dalila dostane medzi Filištíncov, no pre svoju rozdielnosť nie je prijatá. Dokonca sa stane obeťou sexuálneho násilia a preto uteká a nachádza útočisko u židovskej vdovy žijúcej na samote. Tu sa naučí postarať sa sama o seba i o svojich blízkych. Stane sa totiž matkou a tak vzniká netradičná rodina.
Samsom je vo svojej výnimočnosti tiež vyčlenený zo spoločnosti. Nachádzajú k sebe cestu a hoci z ľudského hľadiska sa môže ich príbeh zdať zlyhaním, obeta Samsonovho života sa stáva počiatkom nového vzťahu Izraelitov k Bohu.
Mne sa na príbehu najviac páčilo, že všetko, o čom sa dozvedáme z Biblie je presne citované, no zároveň doplnené o detaily, ktoré vykresľujú príťažlivý logický príbeh. Naozaj veľmi dobré.
Sága rodu Mainovcov a Hazardovcov začína približne dvadsať rokov pred vypuknutím občianskej vojny. Pekne vykresľuje situáciu otrokárskeho juhu a priemyselného severu USA a dokazuje, že dobrí ľudia sú na oboch stranách. Po prečítaní človek lepšie pochopí, ako hlboko bolo otrokárstvo zakorenené, no zároveň to, že o "svojich ľudí" sa mnohí dobre starali. Rozhodne však bolo veľa takých, ktorí sa k černochom správali neľudsky. Sloboda je však Bohom daná a nik nemá právo ju vziať. Otrokárstvo je do neba volajúci hriech, preto mi nedá nezamýšľať sa nad tým, že ešte v krutejšej forme existuje aj v dnešných časoch ...
Román končí začínajúcou občianskou vojnou, trochu ponuro, ale realisticky.
Výborne vykreslený román poukazujúci na spletitosť vzťahov v Jeruzaleme počas panovania kráľa Dávida. Sama som nevedela, že manželka hetejca Uriáša sa volala Betsabe. Autorke sa krásne podarilo dorozprávať príbeh Dávidovho zlyhania, vykresliť pocity zneuctenej Betsabe, jej príchod do kráľovského paláca a život v ňom. Kráľ si ju vyvolil. Neurobil to vôbec správnym spôsobom, no napriek zmätku, ktorý ako ľudia vieme vyviesť, Boh aj z takejto situácie dokáže urobiť krásne dielo a tým sa stal kráľ Šalamún.
Mne sa kniha nesmierne páčila.
Príbeh o Jackovi a Taylor začína, keď sa už stali manželmi a postupne odhaľuje ich minulosť, zranenia, rodinu, ...
Obaja sú mladí, úspešní vo svojom biznise, no menej úspešní a spokojní vo svojom manželstve. Nevedomky si ušterujú rany, ktoré bolia, no oni o nich odmietajú hovoriť. Namiesto toho prichádzajú dohady, nesprávne predpoklady, obvinenia. Tie stavajú stále väčšiu bariéru a kedysi blízke srdcia sa vzďaľujú.
V druhej časovej rovine vidíme Collete ako tínedžerku prichádzajúcu spolu so sestrou bývať k rodine v USA. Je krásna, milá a ľahko si získa srdce Jimmiho, no všetko zamotá sestra Peg.
Mám rada knihy, ktoré začínajú manželstvom, pretože "a žili šťastne naveky" býva niekedy zamaskované pod kopou problémov. Každý z nás túži po napĺňajúcom vzťahu, no svadbou sa v ňom často dostaneme na prvý vrchol, po ktorom nasleduje prudký zostup. Aby sa vzťah opäť dostal do "krivky rastu", potrebuje množstvo odpustenia, prijatia a vzájomnej komunikácie. Len tak sa dá navzájom si porozumieť a znovu získať srdce toho druhého.
V tejto knihe prostredníctvom svadobnej kaplnky bola spustená lavína problémov, či skôr riešení problémov, ktoré sa dlhé roky hromadili. Bohu totiž nič nie je nemožné.
Zaujímavá kniha, ktorá je zmesou vzťahového príbehu a detektívky.
Rebecca, dcéra vikára, sa po smrti oboch rodičov zamestná ako spoločníčka bohatej Lady cestujúcej po Eur´pe. Po znepokojivom liste od gazdinej ohľadom psychického zdravia Rebeccinho brata sa náhli do rodiska, aby situáciu vyriešila. Tu sa ocitá tvárou v tvár starej láske sirovi Frederickovi. Jej brat John práve dopísal ďalšiu knihu a snaží sa ju posunúť vydaveteľovi, čo nie je celkom jednoduché. Preto prichádza s odvážnou požidavkou na svoju sestru, aby dielo dala do rúk vydavateľa, alebo známeho spisovateľa Olivera. Situácia sa však skomplikuje násilnou Oliverovou smrťou.
Vcelku milý čitateľný napínavý román. Bavilo ma to.
Už dlho som nečítala takú dobrú knihu! Zmes mnohých prekvapení začína v súčastnosti rozprávaním o nezhodách medzi dcérou a matkou Kathleen, poukazovaním na ich vzájomné odcudzenie a nepochopenie. No zrazu prichádza pohľad na matku Kathleen i jej babičku, každý krásne vysvetlený, pochopiteľný a uveriteľný. Ťažký život každej zo žien, ich spätné hodnotenie vlastných rozhodnutí a najmä vzájomné (až príliš často) zlé vzťahy vykresľuje autorka s gráciou.
Štandardne po prečítaní niekoľkých desiatkach úvodných strán knihy tuším, ako sa bude dej vyvíjať, no tu som ostávala unesená netradičnosťou príbehu. Ženy v tomto románe robia mnoho osudových chýb, ktoré naoko ničia ich životy i životy ich detí, no Bohu nič nie je nemožné. V jeho rukách sa všetko mení na krajšie, ako dokážete dúfať.
Trocha prekvapivý a pre mňa ťažko uveriteľný úvod nás zanesie do Anglicka 19. storočia, do rodiny lekárnika, k jeho mimoriadne nadanej dcére a čiastočne mentálne spomalenému synovi, ktorých opustila matka manželka. Ranu z jej nevysvetliteľného odchodu prežíva najmä dcéra Lilly veľmi ťažko. Prichádzajú však nové životné šance a možnosti splniť si tajné sny. Lilly dostáva príležitosť zažiť veľkolepý život v Londýne a predsa volanie koreňov domova ostáva silné.
Príjemná pekná kniha.
Opäť sa dostávame do kanadskej divočiny so známymi hrdinami Elizabeth a Winom. Tentokrát sú poslaní slúžiť do naozaj zastrčenej indiánskej dediny bez jediného bieleho obyvateľa. Situácia je pre Elizabeth naozaj ťažká. Neprijatie zo strany domácich akoby nemalo nikdy skončiť. Nie sú ochotní sa na ňu ani pozrieť, nieto ešte nadviazať rozhovor. Je to skúška viery, odvahy i manželstva.
Potešilo ma, že po predchádzajúcom diele znovu prišla inšpirácia. Dej má spád, postavy sú vykreslené reálne, uveriteľne.
Milá knižka, zhltnete je za tri dni.
Retrospektívne rozprávanie o osude dvoch mladých žien počas II. sv. vojny.
Astrid - dcéra z veľkej úspešnej židovskej cirkusovej rodiny sa vydá za nemeckého dôstojníka, s ktorým žije šťastne pokým Ríša nevydá príkaz o zrušení manželstiev vojenských predstavených zo Židmi a tak sa Astrid ocitá vo svojom domove, ktorý však nájde opustený. Ujme sa jej sused, tiež majiteľ cirkusu a zamestná ju.
Noa - jednoduché dievča z Holandska, ktoré sa dalo zviesť nemeckým vojakom a otehotnelo. Rodičia ju bez mihnutia oka vyhodia z domu. Pretože má dokonalé árijské črty, môže porodiť svoje dieťa v programe Lebensborn, no hneď pôrode sa ho musí vzdať a živiť sa celkom sama. V biednych podmienkach pracujúc ako upratovačka na železničnej stanici zazrie zvláštny vlak plný malých nemluvniat. Väčšina z nich je mŕtva alebo umiera od zimy, no jedno sa Noe podarí zachrániť. Inštinkt jej velí utiecť a skryť sa. Pred smrťou vyčerpaním Nou i dieťa zachráni Peter z cirkusu.
Román odkrýva čitateľovi život cirkusových artistov plný tréningov, driny, stiesnených priestorov s množstvom ľudí i nablýskaných vystúpení. Vykresľuje postavy ochotné pomáhať druhým i za cenu vlastného života, no nájdeme tu i hrabivých nerozvážnych hlupákov. Naozaj pekne vykreslený život cirkusovaj rodiny v časoch ťažkých skúšok.
Lauru Frantz vnímam ako záruku kvalitného kresťanského románu. Všetky jej predošlé diela boli pre mňa pochúťkou. No zdá sa, že nie každý deň je nedeľa. Román Unášané srdce opisuje vzťah dvoch zrelých ľudí, 30-ročnej Esmeé a o čosi staršieho námorného kapitána Hénriho, ktorí sa opäť stretnú po desaťročnom odlúčení. Prvá tretina knihy sa neustále točí okolo otázky: "Ľúbi ma ešte?", akoby autorke neprichádzala na um žiadna zaujímavá zápletka. Ak by knihu napísal iný spisovateľ, nedala by som jej šancu dlhšiu ako sto strán. Kvôli Laure Frantz som však vydržala. Dej sa naozaj rozbehol, hoci trocha pochybujem o reálnosti popisovaného vzhľadom na 18. storočie, do ktoré ho je zasadený. Prekvapivo ku koncu románu prichádzajú nečakané zvraty, akoby inšpirácia nakoniec predsa dorazila, hoci bol už záver.
Mrzí ma to, ale z môjho pohľadu najhoršia Laurina kniha.
Tretie pokračovanie série Srdcia na pláni nás opäť prenesie do Newmarketu k už známym postavám. Tentoraz sa hlavnými hrdinami stanú brat Sofie Jona Fitzroy, mladý muž z minulého dielu pracujúci v stajniach Aarona, ktorý poklesol na spoločenskom rebríčku z dôvodu bankrotu a následného úmrtia rodičov. Spolu so setrou našli v Newmarkete nový život. Jonas sa však už nemôže a nechce starať o svoju vydatú sestru a zisťuje, že ona bola tým, čo utváralo celý jeho doterajší život.
V blízkosti sa usadila mladá bohatá dedička Heriet, ktorá nutkavo potrebuje pomáhať ľuďom naokolo, hoci ju o to nežiadajú. Sama žije s tieňom klamstva voči svojmu otcovi.
Román vznikol z pera mojej obľúbenej autorky Kriss Hunterovej. Mrzí ma to, no patril k najslabším. Možno nie je najlepšie písať série kníh, keď sa témy rýchlo míňajú. Dej v tomto diele nečakajte, ide predovšetkým o uvažovanie jednotlivých postáv o s správnosti ich konania. Nie je to úplne najhoršie, no nudila som sa.
Pokračovanie románu Keď srdce zavolá s rovnakou hlavnou hrdinkou Elisabeth Thatcherovou, dievčaťom z mesta s dobrým vzdelaním, ktoré sa zamiluje do Wynna Dalaneya, člena Kráľovskej jazdeckej polície. Príbeh Keď príde jar začína prípravami na svadbu a plánovaním odchodu na sever do nového Wynnovho pôsobiska. Ako to už býva, plány sú krásne, realita značne odlišná. Existencia na severe uprostred indiánov a traperov bez blízkosti civilizácie a žien s podobnými životnými skúsenosťami je pre Elisabeth skúškou. Oprieť sa môže len o svojho manžela, čo upevňuje ich vzťah. Beth si však poradí a prekvapivo si i na tomto vzdialenom mieste nájde spriaznenú dušu Nimmie.
Príbeh je už o poznanie menej dynamický ako prvá kniha série. Menšie množstvo deja, žiaľ, nie je vyvážené hlbšími myšlienkami, takže často ostávame na povrchu sledujúc opisované situácie, ktoré však veľmi nedokážu strhnúť.
Na knihe som ocenila, že hodnotový rebríček hrdinky sa zhoduje s mojím, no viac vyzdvihnúť neviem. Akoby autorke došli nápady a nechala príbeh len voľne plynúť. Škoda, trocha nevyužitá šanca.