Irská kráska (2017) | Databáze knih

Irská kráska přehled

Irská kráska
https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/350098/bmid_irska-kraska-pribeh-gracelin-o-mall-nFu-350098.jpg 4 231 231

Gracelin byla už jako patnáctiletá provdána za anglického šlechtice a navzdory těžkým časům i manželově krutosti se snažila být dobrou ženou a matkou dědice. Ovšem její duch nebyl nikdy zlomen. V dobách hladu pomáhá potřebným, za politických bouří pomáhá irským rebelům včetně vlastního bratra... a stále nosí v srdci to největší tajemství, které hrozí zničit vše, za co celý život bojovala.... celý text

Literatura světová Romány Historické romány
Vydáno: , Knižní klub

Gracelin O'Malley, 2001

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Irská kráska. Přihlašte se a napište ho.

likaf
12.02.2025 5 z 5

(SPOILER) Kniha je opravdu pro silné nátury. Popisuje těžké časy, kdy většina obyvatel hladověla a v důsledku nemocí umírala. Také život hlavní hrdinky byl velmi krutý. Ale kniha je velmi pěkně napsaná. A po dalších dílech se určitě v knihovně podívám.

šlejfířka
31.01.2025 4.5 z 5

Knížka mně mile překvapila.Musím uznat docela zajímavá doba a příběh se hezky četl.

dikara
07.12.2024 5 z 5

asi prvý krát som čítala príbeh z Írska, z obdobia rokov 1845 - 1849, kedy chudobný írsky ľud postihol neskutočný hladomor, o tejto skutočnosti som doteraz veľa nevedela a tento príbeh mi to aspoň trochu objasnil, vo veľmi smutných skutočnostiach ...
Grace sa ako 15 ročná stáva nevestou bohatého statkára, skoro raz tak starého ako ona, zo začiatku to vyzeralo celkom nádejne, Bram bol milý, ochotný pomôcť celej jej rodine, správal sa skoro ukážkovo, no musel /podľa mňa/ trpieť nejakou poruchou, pretože pod vplyvom alkoholu a hlavne, akonáhle sa dostal do situácie, kedy mal pocit, že ho niečo, niekto ohrozuje, bol z neho surovec, čo si vždy odniesla Grace ... proste na túto dobu typický manipulátor ... Grace trpí, prichádza o jedno, potom o druhé dieťa a Bram chce neustále dediča, celé ich manželstvo skončí tragédiou
popri tom celom sledujeme osudy členov odporu, trochu politických vecí, do ktorých sú zapojení brat Grace a jeho priateľ Morgan, zamilovaný do Grace
no a k tomu celá tá situácia s neúrodou, končiaca hladomorom
myslím, že autorka popísala osudy hrdinov celkom verne, nie je to len linka Grace, ale aj iných postáv, ktoré zasahujú výrazne do deja a autorka nemá problém nechať skoro každého umrieť, aj keď ja som sa celkom čudovala, že niektorí prežili toto trápenie
ľudský život v tomto období asi nemal veľkú hodnotu .... bolo mi z toho celého veľmi smutno, ako ťažko sa v tej dobe na tomto území ľuďom žilo

PS1: viem, ako celý príbeh skončí, možno je to na škodu, lebo si tak nedokážem k niektorým postavám nájsť cestu, aby som ich mala rada a mám pocit, že ten druhý diel budem musieť nejako pretrpieť, spolu s hlavnou hrdinkou, kým ona získa svoj šťastný koniec

PS2: príbeh mi niečím pripomínal osudy hrdinov knihy Medený jazdec

Kniha Irská kráska v seznamech