vierak komentáře u knih
Tretie pokračovanie série Srdcia na pláni nás opäť prenesie do Newmarketu k už známym postavám. Tentoraz sa hlavnými hrdinami stanú brat Sofie Jona Fitzroy, mladý muž z minulého dielu pracujúci v stajniach Aarona, ktorý poklesol na spoločenskom rebríčku z dôvodu bankrotu a následného úmrtia rodičov. Spolu so setrou našli v Newmarkete nový život. Jonas sa však už nemôže a nechce starať o svoju vydatú sestru a zisťuje, že ona bola tým, čo utváralo celý jeho doterajší život.
V blízkosti sa usadila mladá bohatá dedička Heriet, ktorá nutkavo potrebuje pomáhať ľuďom naokolo, hoci ju o to nežiadajú. Sama žije s tieňom klamstva voči svojmu otcovi.
Román vznikol z pera mojej obľúbenej autorky Kriss Hunterovej. Mrzí ma to, no patril k najslabším. Možno nie je najlepšie písať série kníh, keď sa témy rýchlo míňajú. Dej v tomto diele nečakajte, ide predovšetkým o uvažovanie jednotlivých postáv o s správnosti ich konania. Nie je to úplne najhoršie, no nudila som sa.
Pokračovanie románu Keď srdce zavolá s rovnakou hlavnou hrdinkou Elisabeth Thatcherovou, dievčaťom z mesta s dobrým vzdelaním, ktoré sa zamiluje do Wynna Dalaneya, člena Kráľovskej jazdeckej polície. Príbeh Keď príde jar začína prípravami na svadbu a plánovaním odchodu na sever do nového Wynnovho pôsobiska. Ako to už býva, plány sú krásne, realita značne odlišná. Existencia na severe uprostred indiánov a traperov bez blízkosti civilizácie a žien s podobnými životnými skúsenosťami je pre Elisabeth skúškou. Oprieť sa môže len o svojho manžela, čo upevňuje ich vzťah. Beth si však poradí a prekvapivo si i na tomto vzdialenom mieste nájde spriaznenú dušu Nimmie.
Príbeh je už o poznanie menej dynamický ako prvá kniha série. Menšie množstvo deja, žiaľ, nie je vyvážené hlbšími myšlienkami, takže často ostávame na povrchu sledujúc opisované situácie, ktoré však veľmi nedokážu strhnúť.
Na knihe som ocenila, že hodnotový rebríček hrdinky sa zhoduje s mojím, no viac vyzdvihnúť neviem. Akoby autorke došli nápady a nechala príbeh len voľne plynúť. Škoda, trocha nevyužitá šanca.
Príbeh je zasadený do blízkeho okolia Londýna v období pre začiatkom druhej svetovej vojny. Dve dievčatá, Eva a Audrey, žijú fyzicky blízko seba, no v celkom odlišných svetoch rozdelených triednymi vrstvami. Audrey, ako dcéra aristokrata, sa zo všetkých síl snaží splniť očakávania rodičov, čo sa jej napriek vynaloženému úsiliu nedarí. Eva, dcéra komornej, býva v malom chudobnom domčeku spolu so svojou matkou a babičkou obklopená bohatstvom lásky a prijatia. Život tieto devy spletie dohromady, čm začnú pretvárať samy seba. Vojna zmetie triedny systém a po oslobodení sa ponúka šanca začať žiť slobodný život nepoznačený hraním úloh stanovených pred desiatkami rokov vyššou spoločenskou vrstvou.
Eva a Audrey sú často ako sestry, zachryňujú si životy, podporujú sa, pomáhajú si, no rovnako často jedna druhej závidí slobodu, odvahu, priateľov, rodinu, peniaze, postavenie, ...
Knihy Lynn Austinovej sú mimoriadne vydarené. Skvele premyslený koncept deja, zaujímavé postavy, ich postoje, myšlienky, činy. Všetko spolu krásne ladí a vytvára úžasný čitateľský zážitok.
Charilina je dcérou Rimanky a Kúšijca, ktorí sa vzali tajne bez súhlasu rodičov a kráľovnej. Ich zväzok bol násilne rozdelený, no vzišiel z neho nový žvot - krásne dievčatko, miešanka. Žiaľ matka pri pôrode zomrela, tak sa o malú Charilinu začala starať ovdovelá bezdetná teta. Starý otec, Riman, zabezpečil, aby sa CHarilina nedozvedela žiadne informácie o svojom otcovi a prehlasoval ho za mŕtveho. Ona však náhodou zistila, že otec stále žije a pracuje na kráľovskom dvore. Potreba nájsť ho a zaplniť prázdne miesto v srdci zvíťazila a Charilina sa púšťa do veľkého nebezpečného dobrodružstva.
Pekná jednoduchá priamočiara kniha, ktorú prečítate na jeden dych. Veľmi neprekvapí, no zaujme pôsobivými úvahami o význame bolesti, smrti, rodine, viere, ...
Z môjho pohľadu nekonečne nudná kniha. Stáva sa mi to naozaj málokedy, aby som sa musela nútiť dočítať titul dokonca. Môj pocit z Tajomstiev zámku Ashmore bol, že autorka písala príbeh, o ktorom sama netušila, kam ju privedie. Žiaľ, nepriviedol ju nikam. Bola to len prechádzka prelomom 19. a 20. storočia poukazujúca na rôzne spoločenské vrstvy a ich život. Žiadny dej, žiadny spád, žiadne myšlienky. Ak sa ponúkla nejaká zápletka, na nasledujúcich desiatkych strán akosi vyšumela.
Jediné, čo si na knihe cením, je fakt, že autorka neskĺzla do opisu, či obhajoby, nemorálnych vzťahov, naopak, vyzdvihla tažkú cestu zodpovedného správania sa.
Príjmné pokračovanie série Kryptológia tentoraz s novými hrdinami: bývalým pilotom Philipom Camdenom, ktorému pri akcii zahynula celá letka a zdrvotnou sestrou Arabelou Denlerovou, bohatou dedičkou s veľkým srdcom.
Dej knihy nás zavedie do prebiehajúcej prvej svetovej vojny. Príťažlivý major Camden žije osamelý život trápiac sa výčitkami svedomia a sebaobviňovaním zo straty mužov svojej letky. Trízeň je vytrvalo posilňovaná článkami v médiách, kde dostal prezývku Čierne srdce. Arabela predstavuje činorodý typ ženy, túžiacej po rodine, no ochotnej čakať (aj "vďaka" vojne) a pritom aktívne tráviť čas službou chorým. Jej schopnosť vidieť pod povrch masiek ľudí a hľadať v nich dobro je fascinujúca.
Knihy od Laury Frantz mám veľmi rada. Nakoľko som prečítala všetky, ktoré u nás vyšli, moje očakávania pri novom titule boli vysoké. Musím povedať, že Laura ma po prvýkrát sklamala. Dielo opisujúce americkú históriu Virgínie počas osídľovania prvými osadníkmi ponúka mnoho zápletiek. Autorka však nesmierne dlho opisuje situáciu prichoduvších "tabakových neviest" a ich spojitosť s miestnou vyzretou mladou dámou Selah. Jej rodina patrí medzi vážených obchodníkov a tak hoci Selah nemá núdzu o nápadníkov, ostáva slobodná, nakoľko kritéria jej výberu nespĺňa takmer nik. Našťastie prichádza mladý vdovec Alexander...
Nerada knihy kritizujem, no v tejto sa dej začína až v poslednej štvrtine. Vydržať tak dlho bolo náročné...
Čakala som romantický príbeh, no omyl. Fascinujúca kniha Nacistova dcera sa v jednej línii zaoberá životom v koncentračnom tábore a zverstvami tam páchanými a v druhej mysľou a prežívaním staršej dámy postihnutej Alzheimerom. Sú tu krásne vykreslené chvíľkové stavy depresie a zmätku nasledované útržkami z minulosti a konfrontácie s realitou. Ako veľmi sa človek môže zmeniť pod vplyvom taživých až tragických situácií.
Útla knižka je pokračoaním mile série príbehov z Ivy Hill. Do mestečka prichádza mladší brat sira Timotiho Richard Brockwell. Po mnohých rokoch prijíma pozvanie stráviť s rodinou vianočné sviatky, no je dohodlaný vrátiť sa po ich skončení do Londýna a žiť svoj pohodlný život aristokrata využívajúceho štedrosť rodiny. Rozpočet sira Timotiho však už nepostačuje a predaj Londýnskeho domu sa stáva sa nutnosťou. Táto situácia celkom mení Richardovu budúcnosť. Po rokoch pôžitkárskeho života však vidí, že starostlivosť o priateľov a blízkych mu prináša väčšie zadosťučinenie, ako očakával.
Kniha je trochu predvídateľná, no milá.
Knihy Kristi Ann Hunterovej sú príjemné jednohubky. Do príťažlivého prostredia anglického vidieka spojeného so žrebčínom a konskými dostihmi autorka zasadila vzťah Bianci, ktorej vášňou sú kone, čím sa vymyká ostatnej ženskej časti aristokracie, s vikomtom prichádzajúcim z Indie. Zo svojho spokojného života naplneného predovšetkým starostlivosťou o dostihové kone v susednom panstve je Bianca vytrhnutá svojou macochou, presvedčenou o nutnosti do jedného mesiaca ju vydať. Na svoje i macochino prekvapenie poľahky získa pozornosť niekoľkých mužov vo vyššom spoločenskom postavení, aké má sama. Otázkou však ostáva, čo je správne očakávať od manželstva?
Ďalší diel rodinnej histórie Delaneyovcov sa odohráva prevažne v Calgary na začiatku druhej svetovej vojny a hlavnou hrdinkou je Christine.
Po sklamaní a zrušení sobáša sa vracia na niekoľko mesiacov k rodičom, no vie, že jej rodný dom, hoci jej jej srdcu blízky, jej už nestačí. Najskôr odchádza za bratom Henrym pomáhať s príparvami na svadbu a potom sa už snaží postaviť na vlastné nohy. Sledujeme, ako si hľadá prácu a ako si ju všíma nemálo mladých mužov. Zaujímavé je sledovať spôsob, akým si chce Christine vybrať správneho životného partnera.
Pekná kniha, nie veľmi strhujúca, ale potešila.
Román nás zavedie do Anglicka v začiatkoch 19. storočia. Našou hrdinkou sa stáva čerstvá vdova v nejasnom spore odchádzajúca od rodiny svojho manžela do služby guvernantky. Trochu ponižujúce postavenie, no Dellii dáva slobodu viesť vlastný život, v ktorom nie je závislá od rodiny. Postupne zisťujeme, že Dellia prišla nielen o manžela, ale aj o maličké dieťa. Navyše sa jej troročná služba na panstve mení z dôvodu ďalšieho úmrtia - tentoraz jej zamestnávateľa otca piatich detí. Jeho poslednou vôľou bolo, aby Dellia ostala s deťmi a išla bývať k jeho slobodnému bratovi do Cornwalu, kam sa nikdy nechcela vrátiť. Minulosť v podobe nepríjemnej rodiny pašerákov po nej opäť siaha.
Pre mňa to bol román dosť nezáživný, predvídateľný až nudný. Kniha je hodnotovo v poriadku, no akoby po pár úvodných stranách stratila smer. Žiaľ, musím ubrať jednu hviezdičku.
Kresťanský román vykresľuje Sáru už ako zrelú ženu, manželku Abrama, ktorá stále dúfa, že dá svojmu mužovi syna. Roky plynú a hoci jej krása neubúda, vytúžené dieťa neprichádza. Sv. písmo nehovorí o Sáre veľa. V každom prípade je jasné, že jej utrpenie a poníženie z neplodnosti muselo byť ťažkou ranou, ktorú niesla dlhé roky. Rozhodnutie darovať manželovi syna skrze slúžku Agar bolo vlastne zúfalým činom, z ktorého vzišlo ďalšie utrpenie.
Až pri čítaní tejto knihy som si uvedomila, že dúfam, že Sára zomrela skôr, ako Boh skúšal Abraháma najťažšou skúškou - obetovaním syna.
Phillida je 23-ročná mladá slobodná kráska z anglického vidieka, ktorá sa po smrti starých rodičov ocitla v starostlivosti svojho vzdialeného príbuzného, pán Towsenda, nie veľmi schopného obchodníka. Poručník vyjadril ochotu vziať Philly do Londýna a nájsť jej vhodného manžela. Philly je výnimočná nielen svojím zjavom, má každé oko inej farby, ale i svojou milosrdnou povahou, vďaka ktorej sa stará najmä o psy, ktoré zažili traumu zo strany ľudí. Do Londýna si ich priváža štyroch a prechádzky s nimi sú jednými z mála jej pekných chvíľ. Z poručníka sa vykľuje skôr manipulátor, ktorý Philly ponúkne bohatému vojvodovi, zberateľovi umenia, dokonca s ním dohodne i cenu, akoby predával vzácny poklad. Philly sa podarí vzoprieť proti tomuto zámeru, pričom má podporu jediného priateľa.
Toto bola naozaj skvelá kniha so strhujúcim dejom od začiatku do konca. Naozaj som sa od nej nevedela odtrhnúť.
Román nás zavedie do Škótska v roku 1715, keď sa zmietalo v nepokojoch občianskej vojny známej ako Vojna dvoch ruží. Otec lady Blythe je zarytý podporovateľ jakobínov, čím sa stáva nepriateľom koruny. V snahe uchrániť svoju jedinú dcéru od možných následkov sa rozhodol ukryť ju v dome jej krstných rodičov, rodiny grófa Huma, v škótskom pohraničí. Gróf však tesne pred jej chvatným príchodom zomiera a situáciu musí riešiť jeho najstarší syn Everard. Nijaká tajnosť sa však nedá udržať dlho, tak je lady Blythe predstavená zvyšku rodiny a začína rozhodovanie, ako existovať ďalej a neprísť do nepriateľstva s kráľom.
Potiaľto bola kniha zaujímavá, no zrazu akoby došli autorke nápady. Neustále rieši "ľúbi ma - neľúbi ma", až sa to stáva nudným. Našťastie je záver knihy opäť svižný, čím sa v mojich očiach zachránila.
Celkom dobré, hoci som už od pani Frantz čítala i lepšie.
Milá malá knižočka na pár krátkych chvíľ.
Sarah je spoločníčkou staršej excentrickej dámy, vdovy, ktorú zvyšok rodiny má v úcte iba naoko. Jedinou jej skutočne spriaznenou dušou je tretí syn grófa Evararda, pán Randall. Grófka vdova prežíva svoje posledné dni na tomto svete a Sarah s Randallom sa snažia, aby boli pre starú pani radostné.
Tu autorka odviedla krásnu prácu pri opise pomalého zomierania v úzkom kruhu najbližších po prežití dlhého sebadarujúceho života.
Krátke a veľmi pekné dielo.
Veľmi pútavá sága od mojej obľúbenej autorky, ktorá opäť nesklamala. Príbeh je zameraný na ženy ich sny, boje, odvahu.
Malá Marta, dievčatko z neveľkého švajčiarskeho mestečka na začiatku 20. storočia, túži po vzdelaní, no jeho otec – krajčír, to považuje za zbytočnosť. Marta je ním donútená nastúpiť do služby hneď vo viacerých zamestnaniach. A tak, hoci to sama neplánovala, naučí sa variť, piecť, viesť malý hotel, ... Jej túžby sú však oveľa vyššie. Či a ako sa plnia vyrozpráva autorka spôsobom, ktorý vám nedovolí pustiť knihu z rúk.
Skvelé, ako vždy.
Elizabeth Westbrooková prichádza do Colorado, na úpätie Skalnatých hôr s túžbou zachytiť svojím fotoaparátom (technickou novinkou) ich krásu a snímkami zapôsobiť na významný washingtonský denník, v ktorom by chcela byť fotografkou a reportérkou. Nečakane sa steráva s Danielom Ranslettom, bývalým ostrostrelcom z občianskej vojny. Obaja majú svoje tajomstvá, ukrývanie ktorých ich vedie ku klamstvám a vzájomnému ubližovaniu. Pravda oslobodzuje, no zároveň bolí.
Krásna kniha prečítaná za pár dní, lebo sa od nej nedá odtrhnúť.
Príbeh o zázračnom uzdravení, či skôr vzkriesení mladého chlapca. Viera jeho matky je neotrasiteľná, cesta, ktorú si celá rodina prešla, je fascinujúca, no nik za nás by ju nechcel absolvovať.
Naše životy má v rukách Boh. Niekedy aj po mnohých prosbách a modlitbách si človeka vezme k sebe a niekedy mu daruje zázračné uzdravenie. Vždy je to však pre jeho najlepšie dobro.
Príbeh dvoch sestier z aristokratickej anglickej rodiny, z ktorých mladšia Ellie ušla do okupovaného Francúzska. Tu si užíva hedonistický život ako milenka vysoko postaveného nemeckého dôstojníka nehľadiac na pozadie nacistickej propagandy. Kat pricestuje do Paríža s úmyslom privezť sestru naspäť domov, no vie, že ju môže zachrániť len svojou trpezlivosťou a postupným poukazovaním na nemorálnosti a zvrátenosti vojny. Na pomoc sestrám prichádza Barrett, v službách anglickej tajnej služby, ktorý spočiatku považuje misiu vrátiť sestry do Británie za jednoduchú. Jeho odmenou bude možnosť začať nový život v Amerike. Nič však nie je jednoduché. Odísť z okupovaného Francúzska znamená skúšku charakteru všetkých zúčastnených.
Kniha bola značne priamočiara, miestami nudná a dosť predvídateľná. Očakávala som trocha viac.